Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kontrast, on prawdopodobnie odpowiada za wrazenie wyzszej ostrosci Bannera na intensywnie świecącym Ksiezycu, tym bardziej wtedy, gdy pojawia sie swiatlo rozproszone.
Rola i efekt dla oka kontrastu wlasnego lornetki jest czesto bagatelizowana i to w recenzjach najwiekszych tuzow publicystyki lornetkowej.
Dużo uwagi kontrastowi lornetek poświęcał Tobias Mennle, no ale on jest filmowcem a jego strona niestety jest już nieaktywna. Szkoda. W/g niego nieliczne lornetki (Ultravid, Habicht) mają kontrast przesunięty na małe obiekty, dlatego szczególnie nadają się do obserwacji przyrody/ptaków i w nich występuje "biel doskonała" i ew. efekt "Leica glow". Większość lornetek jest skierowana do myśliwych i ich kontrast jest przesunięty na obiekty średniej wielkości a kolor ma zafarb zielonkawo-niebieski (łatwiej zobaczyć kontur dzika w szarówce)
Wojtas...Na zakończenie tej dyskusji, która nie ma żadnego sensu, napiszę, nie każdy musi rozumieć to, co Ty napiszesz i chcesz, aby było zrozumiane i nie widzę w tym nic strasznego . Aby być zrozumianym, trzeba być "czytelnym". Piszesz to co piszesz i to Twoja sprawa, ale nie możesz zabronić pisać innym, mającym odmienne zdanie od Twojego. To tyle z mojej strony .
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia, bo ono jest nam wszystkim, najbardziej potrzebne. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach .
Szef w mojej pierwszej pracy powiedział kiedyś - jak nie masz nic wartościowego do napisania (dotyczyło maila), to nie pisz, tylko poświęć czas na pozyskanie wiedzy, która uczyni wypowiedź wartościową. Sprezentował mi wtedy, na starcie, wartościowego placka w pysk.
To co piszesz Ty, Tryton i kilku innych na forum nie niesie ze sobą wartości. Jest prezentacją opinii oderwanej od merytorki spraw i praktyki użytkowej. Możesz pisać, że Banner jest zbyt zielony, ciężki, że winietuje i być może coś w tym jest.
Ale jakie to ma znaczenie, jeśli Andrzej_X przykłądając Bannera do oczu ma trudności z rozróżnieniem, czy patrzy przez topową alfę czy taniego Chinczyka. Ta tendencja rozciąga się na inne osoby, których cechą wspólną jest to, że są ich użytkownikami. To jest tak, jakbyś oceniał autobus przez pryzmat spalania, zapominając, że codziennie przewozi tysiące ludzi z i do pracy uczesticząc w wypracowaniu PKB przekraczającego z nawiązką koszt środowiskowy pojazdu.
Jeśli Twoja wnikliwość, szczęśliwie oderwana od filozofowania, potrafi wnieść wartość do recenzji Bannera, przyjedź w weekend nad Jeziorsko. Popatrzymy przez lornetki i wymienimy się poglądami. Każde nowe, praktyczne spojrzenie jest cenne.
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2025
binocullection napisał..."To co piszesz Ty, Tryton i kilku innych na forum nie niesie ze sobą wartości. Jest prezentacją opinii oderwanej od merytorki spraw i praktyki użytkowej. '
Czyli mamy rozumieć, że tylko Wasze objawione i filozoficzne opinie są wartościowe i tylko wg nich należy sie kierować ?
Widzę, że moje, zwykłe i być może, mało merytoryczne zapytanie kol Andrzej_X, o pomierzoną wielkość pola w lornetce SRBC, wywołało gównobórzę w temacie, w związku z tym "przepraszam" i więcej o nic nie będę pytał kolegów z Waszego grona.
Dlatego, miedzy innymi, nie skorzystam z zaproszenia nad Jeziorsko, bo nie lubię się czuć nieswojo wśród osób, które swoją merytorykę i filozofię, uważają za najważniejsze, a do tego za bardzo jestem oderwany od filozofowania, więc nie nadaję się do Waszego towarzystwa. Dziękuję, to tyle w tym temacie .
Jeśli tworzone na pasjonackim podłożu opisy wrażeń z patrzenia przez nowe chińskie lornetki, dodatkowo zawierające (co ważne) porównania ich poszczególnych cech do odpowiadających im właściwości lornetek referencyjnych, nazywane jest filozofowaniem (słowo zwykle używane w funkcji pogardliwej), to czy mogę te bezrefleksyjne wybroczyny chaotycznych myśli nazwać "chłopskim filozofowaniem"?
Jan55, zastanówmy się kto tutaj "filozofuje" jeśli chodzi o SRBC - Ty i Tryton, którzy nigdy nie mieliście lornetki w ręku, czy Wojtas, binocullection, Andrzej, Tomek którzy patrzyli przez niejednego, a nawet kilka modeli Banner Cloudów?
Czyli mamy rozumieć, że tylko Wasze objawione i filozoficzne opinie są wartościowe i tylko wg nich należy sie kierować ?
Zastanów się proszę nad tym, co tutaj napisałeś. Jakie mamy alternatywy, do których te objawione "nasze" opinie możemy porównać?
Idziemy kolejno. Jan55, nie miałem lornetki w rękach, ale wydaje mi się duża i niewygodna, dlatego nie każdemu może pasować. To jest moje zdanie i każdy ma prawo do swojego.
Powiedz mi, jaka wartość kryje się za tymi słowami? Nie mam doświadczenia z tą lornetką, ale taka mi się wydaje. Wydaje mi się, bo mam do tego prawo.
Postaw się po drugiej stronie. Czytelnik myśli, czy kupić lornetkę. Poszukuje wiedzy, opinii. Co wnosisz jemu do tematu, odpisując z częstotliwością karabinu maszynowego tą samą mantrą (tak wiem, kiepskie porównanie na te czasy...).
Tryton, ktoś gdzieś napisał, że lornetka winietuje. Winietuje, tzn. "gubi" światło na brzegu. Santre, czy dostrzegasz istotne pociemnienie brzegowe w 6x32? Skonfrontujemy Holgera z rzeczywistością.
Z innej parafii zważ na jedną rzecz - jakie znaczenie ma potencjalna winieta 20% przy rzeczywistym polu widzenia 12 stopni. Masz zamiar się umartwiać patrząc cały czas na niewyraźne boki?
Zadałeś sobie pytanie, jaki sens ma zdanie "przecież ten okular bedzie pracował na 1/2 swoich możliwości z powodu wspomnianych układów pryzmatów"? Okular jest blokiem energetycznym w elektrowni albo silnikiem, aby miało sens przykłądać do niego kategorie efektywności działania? Okular to jest lupa, która powiększa obraz. W przypadku 6x32 szeroki krajobraz. Nawet jeśli jest pociemnienie 20%, to jakie to ma znaczenie, gdy pozostała jego część jest na poziomie alfy?
Jan55 napisał/a:
Dlatego, miedzy innymi, nie skorzystam z zaproszenia nad Jeziorsko, bo nie lubię się czuć nieswojo wśród osób, które swoją merytorykę i filozofię, uważają za najważniejsze, a do tego za bardzo jestem oderwany od filozofowania, więc nie nadaję się do Waszego towarzystwa. Dziękuję, to tyle w tym temacie .
Na spotkaniu, po spojrzeniu przez wszystkie lornetki łącznie z Bannerem, przejściem z nią koło jeziora, własną oceną ergonomii i dyskusją o odbiorze jej obrazowania, Twoje zdanie będzie tak samo ważne, jak każdej innej osoby. Jest także bardzo pożądane, bo jak sam widzisz nie ma z kim porozmawiać o merytoryce lornetek, potrafimy tylko deliberować o statystykach i swoim (święcie przysługującym) zdaniu.
Możesz z naszych opinii skorzystać, zaczerpnąć coś dla siebie, zaufawszy choć trochę, bo nowicjuszami w temacie nie jesteśmy, albo możesz puszczać je mimo uszu - wybór należy do Ciebie.
Ja, mając szansę poczytania, co koledzy na lokalnym polskojęzycznym forum mają do powiedzenia o lornetce, której sam jeszcze nie poznałem, jestem zawsze podbudowany i czuję się wstępnie poinformowany, co pozwala mi albo wykazać determinację w chęci osobistego poznania tej lornetki, albo uznać, że nie ma co się nią dalej interesować, chyba że będzie okazja przypadkowa gdzieś ją spotkać.
Teraz spodziewaj się opinii chłopaków o SRBC 6x32, bo kontener z Chin właśnie został rozładowany i już chyba 5 sztuk trafiło do kolegów.
A jeśli komuś się wydaje, że jesteśmy ambasadorami Sky Rovera, to wyjaśniam, że nimi nie jesteśmy. Po prostu optyka tych lornetek nie przestaje nas (snobów ze stajni Swarovskiego) zaskakiwać.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sklepem? Jakoś podejrzanie mi to wygląda. Ale cena bardzo kusząca i się zastanawiam czy mimo wszystko nie zaryzykować, żeby przetrzeć szlaki?
https://www.opticsdepoton...apo-binoculars/
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2025
Andrzej_X...Przecież nawet nie podają, poza adresem mailowym, gdzie ten sklep się mieści.
Ryzykować zawsze możesz bo to Twoje pieniądze. Co prawda, 30$, to nie duże pieniądze, ale zawsze pieniądze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9