Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Spotkanie lornetkowe Jeziorsko - 13-14.09.2025
Autor Wiadomość
Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Pon 15 Wrz, 2025   

_Tomek_, We wszystkich lornetkach kasowałem odblaski wkręceniem muszli, tylko w wielu skutkowało to fasolkami.
Nie mamy innych kryteriów oceny, tylko nierówne szanse fizjonomiczne.

Reklama

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Znaczy że w obiektywach nie dali wcale farby ? Pewnie tylko magnezowa patyna jak w tanich Chińczykach ...

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 napisał..." Szkoda że Sky Rover nie planuje 7x35 tylko jakieś dziwne 7,5 x32.. . "

Jeżeli Cię ciekawi, to 7x35 pokazało się pod nazwą Loava Aqlaia III 7x35. Klon oparty, prawdopodobnie, na optyce SRBC 7,5x32 ale brendowany przez inną, chińską "firmę". Jest, dość ciekawy opis, na BF :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55 napisał/a:
Kot72 napisał..." Szkoda że Sky Rover nie planuje 7x35 tylko jakieś dziwne 7,5 x32.. . "

To tragedia.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025   

Pomówmy chwile o faktach.

Na zlocie binoholikow, kręcących nosem nad charakterystyka obrazowania najlepszej optyki na rynku, wypracowała sie zdumiewająca zgodnosc - ten maly Banner to ciekawa lornetka. Tak komentowalismy swego czasu topowe modele renomowanych producentow, tym razem Chinczyka. Kazdy niezaleznie, z wlasciwa sobie, jak na binoholikow przystalo, sceptycznością wobec wszystkiemu. Czesto wzmacniana przyzwyczajeniem do charakterystyki obrazowania swojej codziennej lornetki.

Najczęstszym skojarzeniem po odłożeniu malucha od oczu byl spokoj. Spokoj stabilnosci malego powiekszenia. Spokoj latwosci przeglądania ogromnego pola. Spokoj ostrosci, choc z domieszka watpliwosci, dlaczego ja traci w blizy. Przede wszystkim jednak spokoj wyrazistosci wzmocnionego kontrastu, ktory oczyszcza przestrzen z perspektywy powietrznej (tym razem mżawki).

Lornetka niepozbawiona wad, w tym optycznych, zyskująca dla mnie nowy atrybut brzydoty w postaci pierscieni przy obiektywach, a mimo wszystko zastanawiam sie, czy kupowac ja przez Singapur, czy tez z Wloch. Lornetka, ktora zaskoczyła mnie użytecznością powiekszenia 6x (w parze z odpowiednio wielkim polem), zaskakujaca dla uczestnikow Jeziorskiego spotkania, ktora niebawem zaskoczy reszte rynku, ktora przylozy ja do oczu.

I co najwazniejsze - nad Jeziorskiem nikomu nie przyszlo do glowy, by w kategoriach oceny Bannera uwzglednic aspekt cenowy. To pokazuje, w jak niewygodnej sytuacji znalezli sie S/L/Z (dla S to dodatkowe upokorzenie koniecznoscia konfrontacji z opiniami rynku, ze chetnie zobaczyłaby ten format u Tyrolczyka) i w jakiej totalnie ciemnej d***ie jest reszta rynku z pulapu cenowego Bannera.

Wojtas_B 
Optyczny

Kot72 napisał/a:
Szkoda że Sky Rover nie planuje 7x35 tylko jakieś dziwne 7,5 x32

Mam Tasco 7x35 z polem 12 st., porro z lat 60.
Oj, gdyby ktoś reaktywował taki projekt i zrobił nowoczesne okulary z dużym ER...

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wojtas_B, Ty masz zapewne 118 lub 400 ? Ja ostatnio dorwałem 116 z troszkę mniejszym polem . Dla mnie genialna lornetka z wystarczająco dużym polem . Uważam że większe raczej nie będzie mi potrzebne . ER jest mały ale wystarczający . Pomimo tego że i tak ściągam muszle to nie smyram soczewek tak jak CZ Jena lub BCP . Gdyby tu dać lepsze powłoki FMC i pryzmaty Bak 4 to była by petarda :mrgreen: A najlepsze jest to że Tasco ma bardzo fajnie skorygowane na gwiazdach pole . Jedynie w dolnej części gwiazdy na krawędzi stają się kreseczkami . Góra , prawo - lewo , gwiazdy miękną na krawędziach ale nie są mocno rozciągnięte co daje świetny widok na pola gwiazdowe pod ciemnym , wiejskim niebem . Co jeszcze ciekawe to stare Tasco lepiej pokazuje mgławice niż np . nowoczesne P7 które ma powiększenie x8 .

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Jan55, Tak , czytałem recenzję tego autora na Binoview ru oraz porównawczą z SRBC 6X32 na BF . Ta Loava ma ciekawe parametry i do moich potrzeb była by O.K. Problem jest z dostępnością . Tylko rosyjski Ozon lub Singapur .

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wojtas_B, czyżbyś miał białego kruka T 110 ?

Wojtas_B 
Optyczny

Kot72, Nie znam się na tych wersjach. Na zdjęciu moja.

7x35.jpg
Plik ściągnięto 258 raz(y) 104,61 KB

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wygląd i parametry ma jak poszukiwany model 110 . Pokrętło fokusera ma inne niż katalogowy model z 1968 roku . Twój może być jeszcze starszy . W każdym razie piękny . On jest na Bak 4 ? Jaki jest numer JB ?

Wojtas_B 
Optyczny

Kot72 napisał/a:
Wygląd i parametry ma jak poszukiwany model 110 . Pokrętło fokusera ma inne niż katalogowy model z 1968 roku . Twój może być jeszcze starszy . W każdym razie piękny . On jest na Bak 4 ? Jaki jest numer JB ?

Kupiłem ją od kolegi z forum, bo szkoda mi było nie kupić, choć zasadniczo póki co nie jestem zorientowany na kolekcjonowanie lornetek.
Szczegóły, o które pytasz, są dla mnie za trudne, nie wnikam po prostu. Lornetka daje niesamowicie wciągający obraz, oczywiście nie pozbawiony typowych dla okresu wad.
Okulary trzeba wycierać często, czasem po kilku przyłożeniach do oczu, jeśli chcesz widzieć całe pole 90 stopni.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wojtas_B, Kody JB są wybite na przednim ramieniu . Dla Tasco w tamtych czasach robiło JB-22 i JB-160 . Czy ma pryzmaty Bak4 czy BK7 , to wystarczy że spojrzysz na źrenicę . Jeśli jest cieniowana w kształcie rombu to BK7 , jeśli jest okrągła to Bak4 . To był topowy model ( wraz z Tasco 124 ) więc jestem ciekaw czy dali tu lepsze pryzmaty . Tak czy inaczej posiadasz tzw białego kruka . Gratuluję . Ja mam bieda UWA 184/1000 m ale i tak obraz jest wręcz za szeroki :wink: W moim , powłoki są niebieskie więc obraz wpada w zieleń . Jaki masz odcień obrazu ?

Wojtas_B 
Optyczny

Kot72, Biel jest przytłumiona, jakby omszała, trochę szara. Takie było moje pierwsze skojarzenie.

widoczek 
Optyczny

Kot72, to była moja lornetka. Wojtek odkupił ją ode mnie. Jest praktycznie w idealnym stanie. To jest Tasco 110, pryzmaty bak4, pole widzenia 12.5 st. Nie ma na obudowie wybitej nazwy "110" bo w pierwszych latach produkcji nie była jeszcze tak nazywana przez producenta. Optyka w pełni powleczona bursztynowymi powłokami.
Mam jeszcze inne Tasco 110 w kolekcji ale juz w nie aż tak idealnym stanie.
W sumie to mam z 20 :grin: ultraszerokokątnych lornetek na szkłach bak4, Bushnelle Rangemaster, Tasco 110, Tasco 124, Swift Holiday, Jason Venture 4000, Belfont itp. Od pewnego czasu sie zbieram zeby je wystawic na sprzedaż bo sam już nie moge za bardzo z nich korzystać, pojawil sie u mnie astygmatyzm oka i to na tyle duży że misze obserwować w okularach, a niestety wszystkie ultraszerokokątne klasyki mają za maly odstęp źrenicy, max 13mm a to za mało :neutral:

Odpowiedz do tematu