Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Holger właśnie jeździ po Chinach i testuje LOAVA 7x35, która może pochodzić z tej samej fabryki. Model 7x35 ma lepszą ostrość krawędzi i lepszą korekcję aberracji chromatycznej niż SRBC 6x32. Nie jest jednak tak dobry jak SRBC 10x50.
No ale nawet pole ostre 60% to jest maskra...
dopiero teraz weszło przy testowaniu na gwiazdach ,ze ostrość nie jest po same brzegi...
El jak pamiętam chyba jednak jest ostra po rant okularu...
Układ pryzmatów A-K w Nikonie WX pokażę ostrzej w centrum i na brzegach a pole jest takie ,ze tez wszystko zmieści...
Kumpel ,który zaoferowany był opisami SR na optyczne.pl/ tyle zdjęć, zjazdów, dyskusji, elaboratów etc./ właśnie wycofał po Twoim teście zamówienie i bardzo ci dziękuję za test ostrosci ,który był skrycie ukrywany ... myślę ,ze poziom AC jest tez inny niz przyjmuje sie z grubsza
No a druga sprawa, że nawet te 50% w szóstce czy 60% w ósemce jest granicą, gdzie nieostrość dopiero zaczyna się wkradać, a nie gwiezdne plamki, kreski czy inne znaczki. Ponieważ pole (w kategoriach lornetkowych) jest ogromne, widzimy idealne obrazy nie tylko w centrum, ale i umiarkowanie się rozglądając. Dopiero zerkanie daleko od środka, najlepiej połączone z przesunięciem muszli w oku, uwidacznia niedoskonałości.
To nie są lornetki 7x50 czy 7x42, gdzie bez wysiłku widać całe pole i na gwiazdach możemy oczekiwać świetnej jakości aż po brzeg.
Loave chętnie bym zobaczył. Tu pozostaje tylko zakup w McGill?
Wysłany: Wto 23 Wrz, 2025
Wojtas_B napisał/a:
TRYTON7, Porównuj dalej lornetki do WXa, szczególnie te w cenie poniżej 3000.
Najlepiej sam sobie WXa kup.
Nie wiem, czy angazowanie sie w ta podjazdowa polemikę ma sens.
W sytuacji, w ktorej Tryton nie odróżnia nieostrosci brzegowej wynikajacej z krzywizny pola i wad aberracyjnych oraz nie rozumie, czemu sluzy ta pierwsza, nigdzie dalej nie zajdziemy. To tak, jakbysmy chcieli wejsc w teorie wzglednosci nie rozumiejąc transformacji Lorentza, a to drugie to przeciez elementarz
Wojtas_B, ten sam autor pisze że jednak ostrość centralna w SRBC 6X32 jest lepsza a różnica w kontraście wynika z trochę innych powłok w Loavie . Tak się czasem zastanawiam czy koledzy którzy tak krytykują ostrość brzegową potrafią skupić wzrok na całym użytecznym polu widzenia . Chyba że chodzi o zerkanie po brzegach pola ale to już nie jest obserwacja .
Wojtas_B, ten sam autor pisze że jednak ostrość centralna w SRBC 6X32 jest lepsza a różnica w kontraście wynika z trochę innych powłok w Loavie . Tak się czasem zastanawiam czy koledzy którzy tak krytykują ostrość brzegową potrafią skupić wzrok na całym użytecznym polu widzenia . Chyba że chodzi o zerkanie po brzegach pola ale to już nie jest obserwacja .
Każdy zdrowo traktujący to hobby, jeżeli dostanie do ręki lornetkę o świetnym obrazie i ogromnym polu, w której zauważenie nieostrości brzegowej wymaga jej szukania przez zezowanie pod diafragmę, nie będzie z tego robił zagadnienia.
Lekka nieostrość brzegowa, która w SRBC jest mała w stosunku do dyletanckich komentarzy (Tomek, to absolutnie nie do Ciebie) i wynika z zostawionej pewnej krzywizny pola, będzie ogniskiem uwagi ludzi cierpiących na jakąś nerwicę natręctw, w których sama świadomość istnienia tej nieostrości uruchamia negatywne, niebinoholiczne emocje.
Zbanowali Yokera na astropolis, to teraz wylewa z siebie pomyje na optycznych
Od siebie tylko dodam, że w sklepie Tecnosky są już dostępne tylko dwie sztuki 6x32 w preorder (przynajmniej takie dostałem info jak ich rano pytałem):
To tylko pokazuje jak duże jest zainteresowanie i popyt na tą lornetkę. Model 10x50 jest już wyprzedany. Ktoś gdzieś napisał, że za rok prawie każdy będzie miał choć jeden model SRBC. Cóż, myślę że nastąpi to o wiele szybciej.
Osobiście zamówiłem model 12x56 i 6x32, wysyłka ma być jeszcze w tym tygodniu. W rękach miałem na obserwacjach modele 12x50 i 15x56, na razie jestem zachwycony.
Każdy zdrowo traktujący to hobby, jeżeli dostanie do ręki lornetkę o świetnym obrazie i ogromnym polu, w której zauważenie nieostrości brzegowej wymaga jej szukania przez zezowanie pod diafragmę, nie będzie z tego robił zagadnienia.
Dokładnie tak i wydawało mi się, że to wynika z mojej recenzji... W dzień - napisałem wprost, że nieostrość przy normalnych obserwacjach nie przeszkadza. W nocy - wyjaśniłem w dalszym komentarzu.
Recenzja jest porównawcza, więc musiałem patrzeć także pod diafragmę, żeby sprawdzić różnice miedzy Bannerami. Nie robię tego na codzień
To samo zresztą z dystrosją. Przy patrzeniu na wprost czy niewielkim błądzeniu wzrokiem to nie jest problem (za to pozwala uniknąć toczącej się kuli, bo oko samo z siebie nakłada dystorsję przeciwną). Jak brzegami pola ogląda się wieże, to istotnie są krzywe
Jedyne optyczne problemy, które mogą przeszkadzać przy zwyczajnych obserwacjach to odblaski i spajki. Ew. AC w małym Bannerze, jak ktoś jest bardzo wyczulony (przeczulony?)
TRYTON7, Porównuj dalej lornetki do WXa, szczególnie te w cenie poniżej 3000.
Najlepiej sam sobie WXa kup.
\
Ale tak prawdę mówiąc to 50% czy 60% pola ostrego przy 9*SRBC to chyba i tak wypada mniej niż 95% przy 7.5* czy 6.5* Fuji ...
znowu działa na ciebie magia pola ,które nie dość ze nie jest ostre na calej taflii to jeszcze z winieta 30%...
no jak tak lubisz te jabłka to Ty sobie kup jeszcze jednego SRBC do kompletu...
Zadziwi mnie ,ze ludzie którzy posiadają NL,EL kupują to i wychwalają ... wprowadzając nieprawdziwe informacje.
TRYTON7, recenzje to nie są klocki, z których można wybierać co pasuje, żeby stworzyć budowle wg własnej wizji.
Skąd taka nieostrość Fuji? Z dziennego testu Arka na miarce? Jeśli tak, to ta liczba ma się nijak do mojej, bo na gwiazdach zawsze wychodzi wcześniej.
Zmierzyłem także nieostrość na miarce i na elementach krajobrazu. Ile jest nie powiem, bo nie ma to znaczenia. Powiem tylko, że dużo dalej niż 50/60%.
A dane o winiecie to znowu skąd, z Holgera? Jeśli tak, to napisał on również, że winieta na tym poziomie jest typowa dla wielu lornetek, i że w wizualnych obserwacjach nie przeszkadza, bo oko jest na takie różnice nieczułe.
Zadziwi mnie ,ze ludzie którzy posiadają NL,EL kupują to i wychwalają ... wprowadzając nieprawdziwe informacje.
Skoro mało rozumiesz z otaczającego Cię świata, wszystko Ci się miesza, masz w głowie chaos, to jeszcze nie jedno Cię zadziwi.
Psujesz na forum ciekawie zapowiadające się wątki, dywersancie.
Napisze tyllko dla przypadkowych ludzi, ktorzy czytają wypociny Trytona7:
Po pierwsze, winieta wystepuje w każdej lornetce, a nawet w kazdym obiektywie foto. Jest to normalne zjawisko. 30% winiety przy diafragmie to normalny wynik dla lornetki. Nie ma sie czego bać.
Po drugie, jeśli dla Trytona Fujinon jest idealnie ostry na gwiazdach w 95% pola (tak samo punktuje gwiazdy w 95% pola jak w centrum obrazu), tzn że ma problemy ze wzrokiem, ergo nie należy czytać jego wypowiedzi, ewentualnie tylko po to, żeby się pośmiać.
Po trzecie, Tryton7 nigdy nie miał w ręku żadnego modelu SRBC, a się zachowuję jakby wszystko widzial i najlepiej wiedział. Jeśli ktoś zna ten typ człowieka, to wie że należy się z takimi ludźmi trzymać na dystans.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9