Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
PORÓWNANIE / HAWKE Endurance ED vs VORTEX Diamondback HD
Autor Wiadomość
Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2025   

zadra, nie sądzę aby w tak małej lornetce zastosowano mimośrody . Dobra , jak założysz temat i wstawisz fotki to będziemy radzić . Tu faktycznie nie miejsce na to .

Reklama

Maciek 
Maniak

nolimit456 napisał/a:
Dziękuje Wam serdecznie za odpowiedź.
Finalnie byłem zobaczyć Zeissa Terre i prezentuje się naprawdę dobrze.
Ale potrzebuje chyba mniejszego kompakta. Dlatego jeszcze rozglądam się za czymś mniejszym.
(...)

Przez długie lata towarzyszyła mi Terra 8x25 - i po licznych porównaniach z innymi lornetkami tej wielkości dawała radę. Jedyną dla mnie jej wadą była właśnie wielkość - jak na kieszonkową jest po prostu za duża.
Dlatego też po wielu rozważaniach kilka dni temu kupiłem Nikona 8x20 HGL. Jak na razie bomba, ale mam w zwyczaju pisać recki minimum po 3 - miesiącach użytkowania (po ustaniu pozakupowego entuzjazmu :razz: )
Reasumując: jak chcesz kieszonkowca to zdecydowanie 8x20 dobrej jakości.

PS. Żeby nie było, że jestem zakręcony na punkcie maluchów to mam też dużego Zeissa Conqquesta HD, ale używam go tylko koło domu.

Jan55 
Optyczny
amator

nolimit456...Ten Vixen Apex II 8x24 to totalna dziurka od klucza, dlatego, że wątpliwa jest wielkość pola, którą podaje specyfikacja, ponieważ wszystkie lornetki Vixena, mają zawyżone pola w marketingowych specyfikacjach. Ponadto, cena jej jest na tyle wysoka, że jej kupno w świetle bardziej znanych i uznanych marek, jest, raczej, nieopłacalne. Marka nie popularna w Polsce i w Europie też, co widać po forach. Jest na pewno słabsza optycznie od Terry 8x25.

nolimit456 napisał..."Moja pierwsza lornetka to Hawke Frontier HD X w kolorze szarym i widzę ktoś sprzedaje taką nową w dobrej cenie na Olx (na stronie Kolby jest za 2599 PLN)."

Ta lornetka w Kolbie kosztuje 1700 zł a cena o jakiej piszesz (2599) to cena modelu EDX, czyli trochę "lepszego". Różnią się tym, że EDX ma lepiej skorygowaną AC (szkła ED) w stosunku do HDX (bez ED) :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

Maciek napisał..."Reasumując: jak chcesz kieszonkowca to zdecydowanie 8x20 dobrej jakości."

Kolega bdb napisał.
Czym mniejsza lornetka (x20/25) tym lepsza powinna być optyka :smile: . W innym przypadku komfort widzenia obrazu i jego jakości, jest mało akceptowalny :cry: .

browar 
Rozmowny

nolimit456 napisał/a:
A czy testował ktoś z Was lub posiada lornetkę Vixen Apex II 8x24i czy wymiary 95x67 mm są prawdziwe? Na świeżo widziałem Zeiss Terra, to jak się ona ma do Zeissa? Jakie szkła?

Vixen robi raczej niezłe szkło (czasem bdb, a na pewno potrafi) ale mechanicznie może być różnie. Ja bym się przyglądnął temu sprzętowi bliżej. Jan55 pisze że to "dziurka od klucza" ale wszystkie tego typu małe lornetki tak mają, Leica też.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 29 Wrz, 2025   

browar...Nie pisałem o Leicach, bo cenowo są poza wytyczonym zakresem cenowym kol nolimit456, ale zgadzam się z Tobą, ze tak mają :cry: .

nolimit456 
Nowy

Jan55

Przepraszam, masz rację. 1849 PLN kosztuje ten FRONTIER HD, ja też mam z tymi samymi szkłami HD. Teraz mi się przypomniało że rozważałem ED ale ze względu na cenę musiałem zrezygnować i postawiłem na HD.
https://kolba.pl/product/62063,lornetka-hawke-frontier-hd-x-10x32-szara

Reszcie dziękuje za informacje, opinie, a więc podsumowując, Terra dla mnie po obejrzeniu super, ale szukam czegoś mniejszego i odkładam na Nikona 8x20 HGL (w tej cenie wydaje mi się dobrym wyborem dla wielkości kieszonkowca jakiego poszukuje).
Ale w międzyczasie postaram się zaatakować paru sprzedających z Japonii w sprawie Vixen Apex II 8x24, bo na ebayu widzę sporo się tego wystawia, ale wszystko wysyłka w Japonii. I żeby ktoś wysłał może jako gift, bo sądzę że 800 PLN max co mogę dać za tego kieszonkowca - skłaniają mnie tutaj te wymiary: 9,5 x 9,5 x 4,3 cm po otwarci, oraz: 9,5 x 6,7 x 4,3 cm po zamknięciu.

Jan55 
Optyczny
amator

Patrząc na portale sprzedażowe i fora optyczne, to Vixen stał się znikającą z rynku, poza Japonią, marką optyczną, dlatego jest dostępny tylko w Japonii i w EU w "Astroshopie". Jednak ceny ich lornetek nie są zachęcające w porównaniu do lornetek innych producentów, których optyka ma ugruntowaną markę u odbiorców spoza Azji.

Odpowiedz do tematu