Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
GECO 10X42
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 29 Wrz, 2025   

pawel_amator...Nie porównywałem GPO 10x42 z Kową bo nie miałem jej (GPO) w rękach, ale Kowa "wygrywa" większym polem (7*/70* vs 6,5*/65*) i to jest jej największy atut, do tego jest lżejsza. Można przypuszczać, że optycznie są porównywalne a różnią się, między sobą, jakimiś małymi niuansami. GPO ma zdecydowanie lepsze i mniejsze muszle oczne (42mm vs 43mm) niż Kowa, co też ma znaczenie dla wielu użytkowników.
Co do szukania innej 10x42 do 2000 zł to jest jeszcze Nikon Monarch M7 10x42, też z dużym polem ale i dużymi muszlami (43mm). Jeżeli jest tak dobry, optycznie, jak M7 8x42, to możesz się nim zainteresować. Pod względem jakości obudowy, GPO i Kowa są lepsze a mechanicznie też nie powinno być gorzej.

Reklama

pawel_amator 
Początkujący
obserwator_amator

Jan55 dziękuje. Z tego co udało mi się dowiedzieć czytając forum jesteś posiadaczem Kowy BDII 10x42 i jesteś z niej zadowolony. A jak jest z rozdzielczością w jej przypadku, obraz jest ostry? Wiem, że nie mogę porównywać lornetek o różnych parametrach ale kiedyś idąc wzdłuż rzeki z moim M7 10x30 spotkałem ornitologa z BDII 8x42 i powiem, że wg mnie dawała zdecydowanie ostrzejszy i jakby obraz o większej rozdzielczości niż mój M7. Wiem, że miał Pan lub ma i M7 10x30 i BDII 10x42 i jakie ma Pan wrażenie.

Kot72 
Maniak
Kot72

pawel_amator, jako posiadacz Geco 10x42 mogę stwierdzić że ostrość tej lornetki jest bardzo dobra . Przez Kowę nie miałem okazji patrzeć . Geco/GPO do zgrabna dziesiątka w obudowie 8x42 . Lornetka jest krótka i dobrze wyważona co sprawia że jest mniej drgań przy obserwacjach . Lekka lornetka x 10 da więcej drgań przy obserwacji z ręki . Mam porównanie z Vortexem . Ostatnio patrzyłem przez CZJ 10x50 i trochę szersze pole ma w sumie małe znaczenie . Niby w kadrze trochę więcej ale wszystko jakby trochę mniejsze . Jeśli by mi przyszło do głowy zmieniać Geco to raczej na SRBC 10X42 .

Jan55 
Optyczny
amator

pawel_amator...Egzemplarze Kowa 10x42 i M7 10x30 zaliczam pod względem ostrości jako ostre i porównywalne pod tym względem. M7 10x30 ma troszkę więcej ostrego pola niż Kowa ale Kowa ma za to troszkę większe pole, więc ta nieostrość nie wpada tak w oko. Pod względem korekcji AC, M7 10x30 jest lepsza, praktycznie mało widoczna na brzegu pola a w środku zerowa. Kowę 8x42 miałem w rękach ale nie miałem możliwości porównania jej, z innymi lornetkami, a w egzemplarzu tym, AC była widoczna na brzegach, podobnie jak w 10x42. Ostrość wydawała mi się w porządku, ale to można dopiero ocenić mając jakieś odniesienie w porównaniu 1:1 z np M7 czy 10x42.
Musisz też pamiętać, że patrzenie przez lornetkę 10x30 i 8x42 to dwa, różnie widziane obrazy, mimo, że pola okularów mają podobne, ale pola rzeczywiste różnią się dużo (6,7* vs 8,2*). Pole większe o !.5* to duża różnica, więc i widziany obraz może się różnić/różni się, od tego z polem 6,7*, przynajmniej ja odnoszę takie wrażenia :wink: .

Odpowiedz do tematu