Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jan55, problem z Tobą jest taki że nie miałeś i nie używałeś tej lornetki ale od razu ją skreśliłeś bo Twojemu koleżce się popsuła i pewnie ten sam koleżka naklepał opinię w bazie . Na podstawie ostatnich wpisów na tym forum , ja odnoszę wrażenie że lornetki Vortexa to dno i wodorosty ale dla Ciebie DB 8X32 jest super lornetką . Każdy ma wyrobione zdanie na podstawie własnych doświadczeń . Akurat ten ,, Rusek " pisze rzeczowe i merytoryczne recenzje i jest dość znany na BF i CN . Wracając do dalszych spraw . Ja wiedziałem że kupuję tanią i plastikową lornetkę więc jak mi się kiedyś zepsuje do do nikogo nie będę miał żalu . Minęło 2 lata i 5 miesięcy od zakupu i w mojej sztuce pierścień , muszle i zawias mają się dobrze . P7 ma w tej klasie dość unikalne parametry i nadal tą lornetkę będę polecał. Dalej nie napisałeś co jest nie tak z obudową .
bo P7 ma zawyżone w specyfikacji ( rzeczywiste to okolo 8,4* a nie 8,7* )
Jan55, pomierzyłeś to pole ? Koleżka pomierzył ? Znalazłeś tą informację w sieci ?
Ten ,, Rusek " pomierzył . Ja nie mierzyłem . Porównałem z EII i nie zauważyłem różnicy . Moje oczy nie wyłapały różnicy 0,05 * którą wyłapał ten ,, Rusek " . P7 ma widocznie większe pole niż CZJ 8x30 który ma 8,5 *.
Kamilekkk, dobrze dopasuj odległość od oka . Mnie trochę czasu zajęło znalezienie idealnej pozycji . Uważaj na pierścień dioptrii i myślę że będziesz Pan zadowolony .
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2025
Kot72...Bardzo agresywny zrobiłeś się w swoich postach czym udowadniasz, ze nikt inny nie może mieć odmiennej opinii od Twojej. Wrzuć na luz i żyj w zdrowiu, a P7 niech służy Ci 100 lat .
(...) dobrze dopasuj odległość od oka . Mnie trochę czasu zajęło znalezienie idealnej pozycji . Uważaj na pierścień dioptrii i myślę że będziesz Pan zadowolony .
W przypadku M7 10x30 też potrzebowałem troszkę pokombinować by znaleźć właściwą pozycję – M7 10x42 pasuje od razu. Pierścienia dioptrii nie pozwalam nikomu ruszać, a jeżeli komuś moje ustawienia nie pasują to trudno…niech sobie patrzy jednym okiem i dioptrażem nie majdruje.
A to nie jest tak, że jak się raz ustawi korektę dioptrii pod siebie to teoretycznie nie powinno się już tego używać ? W przypadku gdy lornetka jest na użytek jednej osoby.
Ja natomiast mam dwie lornetki o tych samych parametrach 12x50, jedna to Minolta Activa, a druga to Nikon se 12x50. W Nikonie jak raz ustawiłem koretkę dioptrii, to jej nie ruszam. W Minolcie ( to też niezła lornetka) co rusz muszę coś korygować.
jarbarek, jak jest z mostkiem okularowym w tej Minolcie ? Rusza się pod naciskiem ? Pokrętło regulacji chodzi luźno czy sztywno ? Jeszcze można sprawdzić moduł optyczny w okularze czy czasem nie jest rozkręcony . Spotkałem się już z takim przypadkiem .
(...)Nikon P7 8x30 to niezła, optycznie lornetka, ale pod względem obudowy i mechanicznie już taka nie jest, o czym piszą użytkownicy, w bazie "Lornetki". Miałem w rękach do porównania z Vortexem i to potwierdzam. Ogólna jakość jest adekwatna do ceny, jeżeli trafi się na dobry, mechanicznie, egzemplarz.
Na Allbinos.com użytkownik Daniel dobrze ocenił tę lornetkę. Pewnie on, Kot72 i „Rusek” trafili na dobre egzemplarze.
Wysłany: Sro 01 Paź, 2025
Binokularnik...Ale za jakość optyczną nie dał 5 gwiazdek .
Poczytaj opinie innych, bardziej zaawansowanych posiadaczy tej lornetki i jakoś nie piszą dobrze o mechanice a wręcz przeciwnie, wytykają jej wady.
Nawet optymistyczny Neil English pisze o wadach :
Cytat : "Niewątpliwie, mały Prostaff P7 8 x 30 ma wiele atutów. Ma bardzo dobrą optykę i ogromne pole widzenia. Jednak w moim egzemplarzu zawiódł nieco wadliwy focuser i luźny centralny zawias. Obecność wewnętrznych odbić i kolców dyfrakcyjnych na jasnych obiektach po zmroku również nie przypadła mi do gustu. Może trafił mi się wadliwy egzemplarz? Może gdybym kupił inny egzemplarz, okazałby się w porządku? Obecność wewnętrznych odbić i kolców dyfrakcyjnych na jasnych obiektach po zmroku również nie przypadła mi do gustu. Może trafił mi się wadliwy egzemplarz? Może gdybym kupił inny egzemplarz, okazałby się w porządku? Jeśli kupisz u renomowanego sprzedawcy, który jest w stanie sprawdzić te cechy przed wysyłką, możesz wygrać jackpota. Podsumowując, z ostrożnością polecam tę lornetkę społeczności i mam nadzieję, że Nikonowi uda się wyeliminować niektóre z tych, głównie mechanicznych, problemów w nowszych partiach. Przynajmniej na tyle zasługuje!"
To ja tak na gorąco bo od rana katuje P7. Zaznaczam, że jestem laikiem. Dla mnie to jak przeskok z starego telewizora na dobre 4k 😁. Dość szybko dopasowałem muszle i rozstaw pod siebie. Pokrętło od ostrości pracuje w całym zakresie płynnie i z przyjemnym, takim w sam raz oporem. Kupiłem w markecie na M, jestem przekonany, że to fabrycznie nowa sztuka a nie jakiś zwrot, wnioskuję po tym jak to było spakowane. Mostek jeszcze nie jest luźny 😁 ostrość w środku pola szczególnie robi na mnie ogromne wrażenie, tak jak i szerokość pola, wyczernienie wewnątrz oraz jasność obrazu.
Nelil E. testował wyjściowo uszkodzony egzemplarz . Pozostaje pytanie o cel wykonywania testu na wyjściowo wadliwej lornetce . Ja za optykę też nie dał bym 5 gwiazdek . Ta lornetka generuje spajki czego ja nie lubię . Kontrast i nasycenie kolorów też mogło by być lepsze . Zdaję sobie sprawę że lepsze powłoki , lepsze pryzmaty już przeniosło by lornetkę do wyższej klasy cenowej . Gdyby Nikon poprawił pewne rzeczy i zakwalifikował tą lornetkę do klasy M , to z tymi parametrami pierwszy ustawiam się w kolejce do zakupu .
Wysłany: Sro 01 Paź, 2025
Kot72 napisał..."Nelil E. testował wyjściowo uszkodzony egzemplarz . Pozostaje pytanie o cel wykonywania testu na wyjściowo wadliwej lornetce"
Testował optykę a ona była niezła i nie wpłynęła na jakość optyczną lornetki. Mechanika to inna sprawa.
Na takie egzemplarze trafili też inni użytkownicy, optycznie dobre ale mechanicznie już nie i o tym piszą. O takich wadach też należy pisać aby inni użytkownicy, zwłaszcza Ci mniej obeznani, wiedzieli, że mogą takie wady napotkać, nawet w nowej lornetce.
Ja też pisałem o optyce, w P7, jako dobrej i adekwatnej do ceny, ale P7, które trafiło w moje ręce, mechanicznie miało wady, co świadczy, o czym też często piszę, o różnicy jakościowej, pomiędzy poszczególnymi egz danej serii lornetek i co dotyczy nie tylko Nikonów ale wiele innych znanych marek.
Dobra optyka + dobra mechanika = dobra lornetka. Takie jest moje zdanie .
Rozrzut jest zawsze . Nawet na drogich sprzętach można się naciąć .Jan55, czy gdyby w P7 wszystko było idealne to ona kosztowała by tyle co kosztuje ? Trzeba brać pod uwagę cena do jakości . Jak dla mnie P7 to ciekawa lornetka , z unikalnymi jak na tą klasę cenową parametrami . Warta zakupu o ile trafisz na dobrze złożony egzemplarz . P7 to taki bieda EII ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9