Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Binofan, ze sklepem nic nie ugrasz . Tu kolega co kupił Vortexa z ewidentną wadą muszli też z tym sklepem nic nie załatwił ( patrz temat ) . Tak niestety kończą się spontaniczne zakupy w sklepie stacjonarnym gdzie po prostu nie jesteś w stanie sprawdzić dokładnie wszystkich właściwości danego egzemplarza .
Wysłany: Nie 19 Paź, 2025
Binofan...Jeżeli jest tak jak piszesz to kolimacja mieści się w normie.
Trzeba mieć szczęście aby trafić na lornetkę, w której ostry krążek z lewego okularu mieści się centralnie w środku rozogniskowanego prawego okularu.
Może znasz taki sposób jak sprawdzenie kolimacji na poziomej np krawędzi dachu lub kablach tele. Jeżeli ne znasz to ustaw ostrość na krawędź dachu lub drutów elektrycznych i odsuwaj powoli lornetkę od oczu tak do 10-15 cm. Jeżeli po odsunięciu lornetki, zobaczysz obraz, w którym linia dachu jest na jednym poziomie to kolimacja jest dobra, a jeżeli obraz poziomej linii dachu w jednym obiektywie jest poniżej obrazu w drugim obiektywie to lornetka jest rozkolimowana lub źle skolimowana. To najszybszy sposób do sprawdzenia kolimacji w każdych warunkach, nawet sklepowych.
Polecono mi ten sposób, lata temu, w nieistniejącym już, sklepie + serwisie optyki, w Krakowie.
Swoją drogą to sam jestem ciekawy jak to wygląda w lornetkach Swarka, Leica i Zeissa. W CLCB 8x30, którego mam, kolimacja jest idealna. Pytaniem jest czy we wszystkich ich produktach jest powtarzalna czy też są różnice między nimi .
Jan55, już kiedyś pisałem że takie sprawdzenia na dachach/elewacjach/ słupach pokaże tylko duże rozkolimowanie . Wstępnie można tak sprawdzać ale tylko punkty świetlne w ciemnościach prawdę ujawnią .
Kot72 napisał..."Binofan, ze sklepem nic nie ugrasz . Tu kolega co kupił Vortexa z ewidentną wadą muszli też z tym sklepem nic nie załatwił ( patrz temat ) . Tak niestety kończą się spontaniczne zakupy w sklepie stacjonarnym gdzie po prostu nie jesteś w stanie sprawdzić dokładnie wszystkich właściwości danego egzemplarza ."
Dobrze piszesz .
Często, na ten temat, było pisane na forum. W sklepie, co najwyżej, można sobie, od tak, sprawdzić lornetkę ale zakupu dokonać przez internet , bo wtedy jest te 14 dni (wystarcza dwa-trzy dni) na to, aby sprawdzić ją bardzo dokładnie.
W przypadku stacjonarnego zakupu, pozostaje tylko wysyłka do serwisu (reklamacja) i czekanie na odpowiedź (ekspertyzę), czy lornetka jest dobrze skolimowana czy źle.
Kot72 napisał..." już kiedyś pisałem że takie sprawdzenia na dachach/elewacjach/ słupach pokaże tylko duże rozkolimowanie . Wstępnie można tak sprawdzać ale tylko punkty świetlne w ciemnościach prawdę ujawnią ."
Niekoniecznie pokazuje duże rozkolimowanie, ale pokazuje też małe.
Dla przykładu, trafiła mi się raz, w moich dotychczasowych zakupach, jedna lornetka znanego producenta, która w normalnym użytkowaniu nie wykazywała żadnej odchyłki w kolimacji, ale po sprawdzeniu, właśnie na krawędzi dachu i linii elektrycznej, obraz, pomiędzy tubusami, był minimalnie przesunięty (góra/dół). Lornetkę wysłałem do serwisu i po 3 tygodniach wróciła z ekspertyzą serwisu, tegoż producenta, że lornetka została sprawdzona na urządzeniu i kolimacja mieści się w granicy błędu do 10%, co jest, ogólnie przyjęte, jako w normie.
Czyli, można uznać, że w tej lornetce występuje minimalne "rozkolimowanie", ale nie ma ono wpływu na widzenie obrazu. Lornetki na gwiazdach nie sprawdzałem.Pisałem już kiedyś o tym, przy okazji, jakiegoś podobnego tematu.
Jan55, myślę że na gwiazdach pokazało by konkretny rozjazd . Zresztą podobnie było z pierwszym EII . Niebo było zachmurzone więc sprawdziłem tylko na odległej latarni gdzie ostry punkt był poza plackiem . Po odesłaniu , sklep niby sprawdził i nie stwierdził nieprawidłowości . Ból głowy wystąpił od razu po przyłożeniu do oka . Dobrze że był to zakup na odległość ...
Tak jak napisałeś . W sklepie warto obejrzeć aby zyskać ogólne pojęcie co do wygody , ergonomii czy generowanego obrazka ale zakup tylko z możliwością zwrotu .
Sprawdzałem na dachu i na liniach wn. Jest ok . Nic się nie rozjeżdza góra-dół. Co ciekawe teraz oglądam samoloty i jest dobrze. Czy to mogło być spowodowane dużą różnicą temperatury bo te lekko podwójne samoloty oglądałem dzisiaj o 7mej rano kiedy był +1C.a ja wyszedłem z lornetką z domu. Falowanie powietrza od dachu domu i stąd te zaburzenia ? Bo wszystko co na ziemi było bez zarzutu.
Myślę że o 7 rano temperatury powietrza i dachu były wyrównane . Wszelkie inwersje raczej spowodują chwilową utratę ostrości niż podwójny obraz . Otworzę balkon/okno , w domu ciepło na zewnątrz zimno . Zanim temperatury się trochę nie wyrównają to jest pewne falowanie ostrości .
Binofan, Mogła być jeszcze jedna sprawa . Najpierw patrzyłeś przez lornetkę, jakby w poziomie (przed siebie) czyli trzymając głowę prosto, i nagle podniosłeś głowę do góry, aby popatrzeć na samolot, wtedy mógł nastąpić skok ciśnienia w głowie i w gałkach ocznych, co dość często się zdarza w takich przypadkach. Wzrost ciśnienia w gałkach ocznych, może powodować, że człowiek widzi rozdwojenie obrazu lub jego nieostrość , dopiero po spadku ciśnienia w oczach, obraz wraca do ostrości i pojedynczego widzenia. Taki spadek ciśnienia, w gałkach ocznych, trwa sekundę, chyba, że ktoś cierpi na wadę wzroku lub nadciśnienie, to wtedy może trwać dobrą chwilę.
Szczerze ? Zgadzam się Janie z tobą w 100%. Przyznam się że nie potrafiłem tego opisać tak jak ty, ale dokładnie tak musiało być gdyż ta poranna obserwacja odbywała się właśnie w ten sposób. Najpierw patrzyłem na okolicę, a potem zadarłem głowę i doświadczyłem tego zjawiska. Po południu jak obserwowałem samoloty siedząc sobie na krześle wygodnie, robiąc to spokojnie już było wszystko ok. Przelatujący nad moją głową niedługo po starcie potężny C17 na wysokości 10000stóp wyglądał spektakularnie. Ta lornetka daje obrazy bardzo jasne, kontrastowe o dużej rozdzielczości co dodatkowo zwiększa wrażenie podczas obserwacji samolotów które są bardzo jasne. Oko dostaje takiego kopniaka i musi się przez tą sekundę zaadoptować. Oczy się starzeją, a ja nie mam 20lat. Jest dobrze. Przyzwyczajam się do niej powoli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10