Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Paź, 2025 Mroczki w lornetce po pełnym przyłożeniu do oka
Dlaczego w lornetce po dokładnym przyłożeniu do oczodołu widze czarne plamy, mroczki, i musze odsunąć od oka i oprzeć o łuk brwiowy aby tego sie pozbyć? tym samym wpuszczać światło boczne, czy pogarszać stabilizację. dlaczego w jednej lornetce to jest (np. 8x30), a w innej nie ma (np. 10x32).
Wysłany: Sob 18 Paź, 2025
Miałem taki przypadek z Kową BD II 8x32, w której żadne ustawienie muszli nie pomagało, natomiast z innymi, które posiadam, tego zjawiska nie mam, mimo, że np GPO 8x32 opieram pod brwiami, a dodatkowo, w tym przypadku, żadne boczne światło mi nie przeszkadza.
Dużo użytkowników miało takie problemy z Conquestami HD 8x32, w których muszle były za krótkie i Zeiss wymieniał je na dłuższe, które niwelowały te problemy.
Miałem taki przypadek z Kową BD II 8x32, w której żadne ustawienie muszli nie pomagało, natomiast z innymi, które posiadam, tego zjawiska nie mam (...)
W moim przypadku Kowa 6.5x32 to była jedyna lornetka, którą mogłem wepchnąć w oczodoły na maxa i cieszyć się obrazem bez mroczków - obraz miał inne wady ale pomroczności nie wykazywał.
Terrę 10x25 też mogę wepchnąć w oczodoły ale prawie niczego wówczas nie widzę, w przypadku M7 10x30 jest troszkę lepiej pod tym względem, a M7 10x42 jest tu najlepszy - choć nie tak idealny jak BDIIXD.
Wysłany: Pon 20 Paź, 2025
Binokularnik...Z Twojego wpisu wynika, że masz duże oczodoły i pasują Ci lornetki z dużymi muszlami jak M7 8/10x (43mm) i Kowa BD II, która ma duże muszle, w jednej wielkości (43mm), we wszystkich swoich lornetkach .
Wielkość muszli, to największy problem, który ma wpływ na komfort użytkowania lornetki, przez wiele osób.
To chyba też nie sama wielkość oczodołu, ale czy ktos ma głęboko gałki osadzone czy wrecz wyłupiaste, ogolnie kombinacja obu tych rzeczy. Ciekawe ze niektore lornetki maja odkręcane pierścienie ale nie dokupisz różnych ich rozmiarów, jak np. koncowki do sluchawek dousznych czesto sa w komplecie wroznych rozmiarach.
This extended replaces the original eyecups supplied with the binocular; approximately 10% of the population requires slightly longer eye relief to be able to anchor the binocular in the eye socket while also achieving a proper image view.
btw. Conquest HDX są inne niż w starszym HD
the Conquest HDX is equipped with new improved eyecups and comes with a lockable diopter adjustment to avoid unintentional adjustment of the diopter.
Ciekawe ze niektore lornetki maja odkręcane pierścienie ale nie dokupisz różnych ich rozmiarów, jak np. koncowki do sluchawek dousznych czesto sa w komplecie wroznych rozmiarach.
Też o tym pisałem parę lat temu. Muszle to ważna rzecz (średnica/długość) o czym – my użytkownicy- dobrze wiemy. Niestety, nawet producenci topowych lornetek nie dostarczają w komplecie kilku rozmiarów muszli wraz z instrukcją sposobu ich wymiany we własnym zakresie. Może Chińczycy rozwiążą ten problem szybko i skutecznie co już wstępnie pokazali na przykładzie SRBC.
Wysłany: Sro 22 Paź, 2025
ppv napisał..."To chyba też nie sama wielkość oczodołu, ale czy ktos ma głęboko gałki osadzone czy wrecz wyłupiaste, ogolnie kombinacja obu tych rzeczy..."
Masz rację, to drugi czynnik, mający wpływ na komfortowe dopasowanie muszli ocznych .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10