Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Binokularnik, M7 ma duże muszle oczne 44 więc nie każdemu będą pasować . Dimitrij recenzował ten model na Binoview ru. i raczej tak bez entuzjazmu . Spajki na latarniach , korekta aberracji pola też przeciętna i dość słabe nasycenie kolorów . Jednak GPO wygrywa . Można jeszcze porównać z Viperem hd i Bushnellem Forge . Zresztą , po tym co miał wcześniej autor to pewnie nawet z Foresta II byłby w miarę zadowolony .
Kot72 nie ukrywam że pierwszym wyborem jeszcze podczas poszukiwania lornetki była wspomniana Delta Forest Gen3. Czekałem na nową wersję a potem na opinie tej lornetki. Natomiast GPO Passion ku mojemu zaskoczeniu ma dość dobre opinie użytkowników. Teraz do gry wchodzi Vortex Viper HD 8x42. Chciałbym jeszcze zapytać czy 8x42 ma dużą przewagę nad 8x32?.
Spajki na latarniach , korekta aberracji pola też przeciętna i dość słabe nasycenie kolorów
Nie wiem kim jest ten Dimitrij, ale ta opinia kompletnie nie pokrywa się z moimi obserwacjami. Mój M7 8x42 spajków na latarniach nigdy nie pokazał. Ogólnie jest to dobra lornetka. Nie wypowiem się o porównaniu z GPO, bo przez tą drugą nigdy nie patrzyłem.
Kris53, jeśli oglądasz tylko w dzień to różnica może być mało widoczna ale w kiepskich warunkach oświetleniowych 8x42 pokaże więcej np przed świtem , po zachodzie Słońca . Gwiazdy też są jaśniejsze . Źrenica wyjściowa >5 = do oka wpada więcej światła .
ryszardo, jak sam widzisz są duże różnice w partiach tej samej serii . Być może do Rosji trafiła partia z gorszymi pryzmatami i tak została zrecenzowana . Kol. Binokularnik też na niektórych latarniach w 10x42 spajki widział .
Spajki na latarniach , korekta aberracji pola też przeciętna i dość słabe nasycenie kolorów
Nie wiem kim jest ten Dimitrij, ale ta opinia kompletnie nie pokrywa się z moimi obserwacjami. Mój M7 8x42 spajków na latarniach nigdy nie pokazał. Ogólnie jest to dobra lornetka. Nie wypowiem się o porównaniu z GPO, bo przez tą drugą nigdy nie patrzyłem.
Do kandydatów dodałbym jeszcze Kowę BDII-XD.
Nie ufać Ruskom, czego uczy nas od stuleci historia.
Wysłany: Wto 28 Paź, 2025
Kris53...Popieram kol Kot72 w propozycji zakupu GPO ED 8x32 lub 8x42. Lornetki warte zakupu. Bdb mechanika i budowa (pełny magnez), do tego optyka nie ustępująca wielu innym droższym produktom. Wg mnie, świetna ergonomia, zwłaszcza muszle oczne, nie plastik tylko alu. GPO dają ładny, lekko ocieplony obraz, co świetnie sprawdza się w obserwacjach przy dużym nasłonecznieniu i w zimie, bo biel śniegu nie "wali" po oczach.
Co do Vortexa Vipera 8x42, to wg mnie, jest słabszy mechanicznie, ciut ciemniejszy z mniejszym kontrastem i AC ma większą niż w GPO.
Co do Kowy BD II 8x42 to też nie jest lepsza, zwłaszcza w kwestii AC, ostrości i astygmatyzmu (duże spajki) a jej muszle oczne są duże (43mm) i wielu osobom nie pasują do oczodołów.
Wielkości pól w GPO, Vortex i Kowa są porównywalne (8,1-8,2*), więc w tej kwestii, nie ma widocznej różnicy.
Jakąkolwiek, wyżej wymienioną lornetkę kupisz, powinieneś być zadowolony .
PS. Lornetki serii Zeiss Terra nie cieszą się większym powodzeniem. Ich jakość nie dorównuje cenie. To lornetki dla tych, których rajcuje znaczek Zeiss i nic poza tym, więc daj sobie z nimi spokój.
Proszę rozważyć Kowe BDII 8x42. Sam stałem przed takim dylematem i z Kowy jestem bardzo zadowolony. Co do niej wadą są spajki nawet na słabych źródłach światła w nocy. Poza tym poszczególne egzemplarze różnią się powtarzalnością wiec trzeba spokojnie sprawdzić.
Lornetka ma bardzo duże pole widzenia przez co na pojawiającą nieostrość jakoś specjalnie się nie zwracam uwagi a obraz wg mnie daje bardzo dobry.
Co do Kowy BD II 8x42 ... a jej muszle oczne są duże (43mm) i wielu osobom nie pasują do oczodołów.
Z tego co wiem to GPO 8x42 ma muszle 42.5mm więc całe 0.5mm mniej od Kowy. Mniejszy GPO ma 41.5mm (mam to jestem pewien na 100%) i to już robi różnicę.
Te muszle 42,5 w GPO dobrze układają się w oczodołach , przynajmniej w moich . Jeśli Kowa generuje spajki to raczej bym odpuścił . W tej cenie , rozmawiamy tu o poziomie ok 2K , to lepiej żeby ich nie było .
Wysłany: Wto 28 Paź, 2025
deep napisał..."Z tego co wiem to GPO 8x42 ma muszle 42.5mm więc całe 0.5mm mniej od Kowy. Mniejszy GPO ma 41.5mm (mam to jestem pewien na 100%) i to już robi różnicę."
Jednak muszle w GPO 8x42 (zmierzone 42mm) a muszle w Kowie (43mm), to dwa różne rodzaje muszli, i dla mnie muszle Kowy są najmniej komfortowe w użytkowaniu, a muszle GPO są świetne , co potwierdzili też moi znajomi, którzy zakupili GECO 8x42, oraz użytkownicy na innych forach.
Różnica w wielkości, między muszlami, rzędu 0,5 mm to różnica nieuchwytna, natomiast 1 mm już tak, zwłaszcza przy wielkościach muszli, powyżej 42mm .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,89 sekundy. Zapytań do SQL: 13