Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
GECO 10X42
Autor Wiadomość
_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Sro 29 Paź, 2025   

I słusznie, żona Marka na dłużej z Bannerem nie puści, bo sama też chce popatrzeć ;)

Spoko, w nastepny weekend mam czas.

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

_Tomek_ napisał/a:
Spoko, w nastepny weekend mam czas.

Masz na myśli 8-9 listopada?

_Tomek_ 
Optyczny

Więcej, 8-11

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Panowie. Nikt z nas w temacie lornetkowym nie jest za kare. Marzymy o wspanialych lornetkach, recznie produkowanych i weryfikowanych. Takich, ktore beda nam dawaly przyjemnosc z patrzenia i swiadomosc nienaganności ich wykonania. Nawet najbardziej rygorystyczni zwolennicy Pareto na tym forum w koncu stwierdza, ze mowimy tu o emocjach, przyjemnosci z zycia, spelnieniu pokładanych nadziei.

Jednoczesnie wychodzimy z Biedry albo Carefoura z rachunkiem na 100$ i okazuje sie, ze dzieki temu zaopatrzyliśmy sie w produkty spożywcze na tydzien dla rodziny takiej max 2+2.

A teraz patrzymy na metkę z lornetki, ktora chcemy kupic i chcemy takze, zeby nam dawala frajde przez lata. Urzadzeniu precyzyjnym, w ktorym ułamki milimetrów i sekund kątowych decyduja o jakosci obrazu. Malo, chcemy solidnego Niemca lub Chiniola, ktory najpierw zweryfikuje nasza lornetke, a pozniej bedzie mu sie chcialo obslugiwac nasze gwarancyjne roszczenia.

W obliczu tych faktow:
- jakie realne oczekiwania mozemy miec w stosunku do lornetki za 500$?
- jakie znaczenie ma 100$ w kontekscie kupowania dobrej lornetki, jesli poniesienie tego kosztu (podatki) daje mozliwosc wprowadzenia jej na rynek EWG, gdzie konsumenta chronia jego prawa w stosunku do sprzedawcy?

To faszystowskie podejscie do „taniości” w optyce i tym samym dewaluacji kosztu pracy (rosnącego inflacyjnie, nie na zlosc klienta) europejskiego pracownika, wychodowalo chinskiego grzyba, ktory w wyniku ekspansji zaczyna (a to dopiero podrygi) wyniszczac rodzimy rynek optyki. Oczywiscie w dobrym celu, bo ma byc tanio. A jak bedzie tanio, to bedzie dobrze, a te wszystkie europejskie marki dostana slusznie po paluchach, bo powinny przeciez rozwijac lokalnie produkty w covidowo-wojennych warunkach, chcac za nie tyle, ile przecietny nałogowiec wyda na alkohol i fajki w ciagu miesiaca.

widoczek 
Optyczny

Amen.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Czw 30 Paź, 2025   

Ten rynek jest tak maly, ze wybór (i opinia) każdego binokonsumenta sie liczy. Nawet na tym naszym zaścianku.

Nie dalej jak wczoraj spedzilem ciekawy wieczor z APM 20x70. Lornetka ewenement. Powiekszenie 20x w kompaktowym, lekkim magnezowym body. Prawdziwe ED w obiektywach, dluga ogniskowa, szczatkowe AC. Ostra w zasadzie do brzegu. Z Chin i bez zadnego odpowiednika z Japonii czy z „zachodu”. Dopiero spojrzenie przez najlepsze Japońce uświadamia, że można widziec jeszcze lepiej, ale to „jeszcze” trzeba umiec zauwazyc oraz do niego stosownie doplacic. Analogicznie z Bannerami, to dobre lornetki, jakimś cudem z jeszcze lepszym econo niz seria MS.

Dlatego uwazam, ze nie nalezy zamykac sie na optyke z Chin, aktywnie ja poznawac i wartosciowe modele promowac.

Niemniej nasze grono swiadomych uzytkownikow lornetek powinno umiec dostrzegać „jeszcze” i otwarcie o nim mowic. Nawet jesli (badania pokazuja) przecietny binoholik do rozmownych nie nalezy, to moim zdaniem ma obowiazek wspierać tych, ktorzy potrafią robic „jeszcze”. Od kilku miesiecy spotykam sie z opiniami o Bannerach, ze sa swietne, ale ta Leica/Swarek/Zeiss sa jeszcze ostrzejsze/czystsze/wygodniejsze. Deprecjonowanie tego jeszcze jest szkodliwe dla calej branzy i to nie tylko w segmencie lornetek alfa. Zaraz sie okaze, ze kazda lornetka dostepna na rynku europejskim robiona bedzie na modle azjatyckiego odbiorcy, z jałowa stylistyka, wydłużonym (i zależnym od polityki) łańcuchem dostaw, na azjatyckim szkle i przede wszystkim - przez ludzi/koncerny, ktore robienia lornetek uczyły sie od nastu, a nie kilkudziesięciu lat. Pomijam juz brak zwiazku emocjonalnego z marka, ktory przynajmniej dla mnie stanowi kilkadziesiat procent wartosci obcowania ze sprzetem.

Ta wizja dla pasjonata optyki jest hiobowa i tym gorsza, ze dziejąca sie tu i teraz, na naszych oczach, kiedy na decyzje konsumenckie jeszcze mamy czas.

Marek Marecki 
Bywalec

Pytanie mam.
Ostatnio jakiś sympatyczny człowiek zapytał mnie na jakąś kałużą, jaką lornetkę do 3 tysięcy kupić, coby był zadowolony, chodzi o 8x42 dachpryzmatyczną. W tej półce cenowej jestem zdecydowanie niezorientowany.

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Marek Marecki napisał/a:
Pytanie mam.
Ostatnio jakiś sympatyczny człowiek zapytał mnie na jakąś kałużą, jaką lornetkę do 3 tysięcy kupić, coby był zadowolony, chodzi o 8x42 dachpryzmatyczną. W tej półce cenowej jestem zdecydowanie niezorientowany.

Najważniejsze, żeby mu muszle „spasowały”, a na resztę można przymknąć oko. :wink:

browar 
Rozmowny

Marek Marecki napisał/a:
Pytanie mam.

Skoro już pytasz w tym wątku to poleć mu GPO Passion 8x42 ED, powinien być zadowolony ;)

Kris53 
Nowy

[quote="Marek Marecki"]Pytanie mam.
Ostatnio jakiś sympatyczny człowiek zapytał mnie na jakąś kałużą, jaką lornetkę do 3 tysięcy kupić, coby był zadowolony, chodzi o 8x42 dachpryzmatyczną. W tej półce cenowej jestem zdecydowanie niezorientowany.[/. Wejdź na dział Jaka lornetka i od strony 316 jest wątek o lornetce do 3 tys..

Jan55 
Optyczny
amator

Marek Marecki...Tak naprawdę, to z "górnej" półki, w pułapie do 3000 zł, to do polecenia jest niewiele lornetek 8x42. Są to: Nikon M7, Kowa BD II, Delta Titanium ED/HD, Viper HD i najnowsza GPO Passion ED.
Teraz tylko, ten sympatyczny człowiek, musi się zastanowić, która z wymienionych lornetek, będzie mu pasować, tak pod względem komfortu użytkowania jak i jakości optyki. Kowa, Delta i M7 mają duże muszle oczne więc nie każdemu pasują, GPO jest ciężkawa, ale komfort użytkowania (muszle) jest bdb, podobnie jak i Viper, którego muszle są najmniejsze, ale o specyficznym zakończeniu na styku z oczodołami.
Optycznie różnią się niuansami, czyli wielkością pół, korekcją AC, jasnością, kontrastem, ostrością środka i nieostrościami brzegowymi, oraz ogólnie widzianym obrazem. To wszystko wiedzą, użytkownicy zorientowani w temacie, natomiast ktoś kto nie ma do czynienia z lornetkami na co dzień, tych niuansów może nie widzieć lub nawet nie zauważy, chyba, że będzie miał te wszystkie lornetki, równocześnie do porównania, a i to, nie każdemu coś da.

Tak więc podsumowując, jakąkolwiek z w/w lornetek, ten osobnik by kupił, to powinien być zadowolony, o ile tylko dana lornetka będzie mu pasować, zwłaszcza muszle oczne.
Dla mnie, najlepszy wybór to GPO, której komfort użytkowania w połączeniu z jakością obudowy i optyki, jest najlepszy, co nie znaczy, że pozostałe wymienione lornetki, są słabe. Są też dobre, ale...każdy kupuje co mu pasuje :mrgreen: .

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Pią 31 Paź, 2025   

Zdecydowanie polecam w tej cenie lornetke Banner Cloud 8x42 APO.
Jeśli komuś zależy na jakości optyki, to nie ma co się zastanawiać, bo to w ogóle inna liga niż np. wyżej wspomniana Kowa BD II czy Nikon M7. Przepaść, a nie niuanse optyczne, których trzeba szukać (jak między Kowa i Nikonem na przykład).
Ale oczywiście kwestie ergonomiczne też są istotne i tu warto obejrzeć także pozostałe wymienione przez Jana55.

Kris53 
Nowy

Lornetka Banner Cloud ma bardzo dobre opinie ale brak gwarancji na terenie EU. Można kupić we Włoszech z tym że producent informuje że tylko lornetki zakupione w oficjalnym sklepie posiadają gwarancję. No i lornetka Bosma Qinglong jest tą samą lornetką tylko że tańsza produkowana przez ten sam zakład produkcyjny. Trudno trafić na dobry egzemplarz. Jeden z posiadaczy na własny koszt usunął wadę ,,brak kolimacji" zwrócono mu część poniesionych kosztów.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Z całym szacunkiem, ale ta mantra o gabarytach i wadze Bannera to jest bullshit.
Rozumiem, że powtarzanie tych bredni jest specjalnym rytuałem tego forum, ale na pewnym etapie trzeba dojrzeć, polać twarz zimną wodą i zacząć mówić o czymś, o czym ma się pojęcie.

Na załączonym obrazku BC 8x42 oraz SW 8x42 EL i NL.
Jaką informację niesie to zdjęcie odnośnie gabarytów BC w kontekście dwóch najbardziej dopracowanych ergonomicznie lornetek na rynku? Miejmy w świadomości, że zarówno BC jak i NL muszą zagospodarować w sobie pryzmaty adekwatne do swoich pól widzenia oraz soczewki wypłaszczające, podczas gdy porównujemy je do Nikonów, Kow, czy innych GPów, których całościowe, nieostre na brzegach pola widzenia są mniejsze, niż ostre pole widzenia w Bannerze.

zestawienie.jpg
Plik ściągnięto 235 raz(y) 495,93 KB

_Tomek_ 
Optyczny

Kris53 napisał/a:
Lornetka Banner Cloud ma bardzo dobre opinie ale brak gwarancji na terenie EU. Można kupić we Włoszech z tym że producent informuje że tylko lornetki zakupione w oficjalnym sklepie posiadają gwarancję. No i lornetka Bosma Qinglong jest tą samą lornetką tylko że tańsza produkowana przez ten sam zakład produkcyjny. Trudno trafić na dobry egzemplarz. Jeden z posiadaczy na własny koszt usunął wadę ,,brak kolimacji" zwrócono mu część poniesionych kosztów.

Można też kupić w Niemczech:
https://www.apm-telescope...po-banner-cloud

A czy trudniej trafić na dobrą sztukę niż wśród innych lornetek za tą cenę to trudno powiedzieć bez dokładnych statystyk. Ja kupiłem dwa Banner Cloudy, oba są świetnie skolimowane i nie mają defektów wykonania. W sumie na kilkanaście przypadków zakupu, o których słyszałem większość była bezproblemowa. Kilka razy były różne problemy, niektóre z nich byłyby dla mnie nieistotne, bo uważam, że to nie jest biżuteria (nie za tą cenę, nadal niską jak na lornetkę). Masa innych lornetek też miewa problemy, w tym moja Kowa BD II i Zeiss Terra 8x25. Taki urok "chińszczyzny" (BC nie jest droższy z powodu wykonania, a bardziej zaawansowanego projektu optycznego). Nie mówię oczywiście o złej kolimacji czy luzach fokusara, bo to dyskwalifikuje. O dziwo do japońskiej (w Japonii produkowanej) Kowy Genesis nie mam żadnych zastrzeżeń, poza luzem na mechanizmie dioptrii (który można skasować lekko go dociągając).

Zresztą ja nikogo nie namawiam. Polecam tylko zwrócić uwagę, bo uważam ją znacznie lepszą od popularnych w kraju lornetek z tej półki cenowej. Trudno spodziewać się jej testów na Optyczne, bo nie ma ona krajowej dystrybucji, a redakcja nie bierze prywatnego sprzętu do testów. Zresztą pozytywny test tej lornetki bardzo zaszkodziłby naszym rodzimym dystrybutorom "chińszczyzny" (bo za tą cenę, niezależnie czy "nasze" Delta, "niemiecki" GPO, "amerykański" Vortex, "japońska" Kowa - wszystkie powstają w Chinach). Ciekawy sprzęt trzeba wyłuskiwać, sprowadzać, bo to jest po prosty malutki rynek, na którym Optyczne zdaje się (takie odnoszę wrażenie) stawać po stronie sprzedawców, a nie klientów.

Odpowiedz do tematu