Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
OPPO Find X9 Pro, Vivo X300 Pro czy XIAOMI 15 Ultra ?
Autor Wiadomość
dune2 
Nowy

Wysłany: Sob 01 Lis, 2025   OPPO Find X9 Pro, Vivo X300 Pro czy XIAOMI 15 Ultra ?

Mam samsunga fold 7 który w pełni zaspokaja moje potrzeby bo to trochę telefon a trochę tablet.
Jednak zdjęcia mimo że robi niezłe nie są takie jakbym chciał.
Oczywiście nie liczę że jakiś inny smartfon da mi ogromny przeskok w jakości bo od tego są aparaty fotograficzne i tu ciągle waham się czy kupić leica q3 28mm czy 43mm (sami rozumiecie cena leica wysoka) a więc może jeszcze jakiś inny ale na chwil obecną stwierdziłem że i tak przyda mi się drugi telefon który też będzie ze mną wszędzie ale który da mi możliwie jak najlepsze zdjęcia. Jakość nagrywania filmów też ma znaczenie ale najważniejsze są zdjęcia.
W sumie to nawet mogę to nazwać pewnego rodzaju kaprysem bo nigdy nie miałem TYpowego "chińczyka" a do tego TOpowego i jestem ciekawy jak sprawują się w praktyce.

Na starcie wyeliminowałem iPhone 17 Pro Max bo iOS to nie moja bajka oraz Huawei Pura 80 Ultra bo mimo że głównie chodzi o zdjęcia to chce mieć usługi google bez kombinowania.
I tak na polu "bitwy" zostały trzy telefony czyli OPPO Find X9 Pro, Vivo X300 Pro,XIAOMI 15 Ultra.
Na wersje ultra oppo i vivo zapewne nie ma co czekać bo i tak mało prawdopodobne że pojawią się w Polsce.
Z tych trzech telefonów tylko xiaomi miałem w ręce bo byłem w ich salonie firmowym i wersja srebrno czarna wyglada bardzo ładnie a z wysepką bardziej przypomina aparat cyfrowy niż telefon.Zwróciłem tez uwagę że ekran jest dosyć wąski (mocno prostokątny) w porównaniu np. z iphone 17 pro max który jest wyraźnie szerszy. Tu akurat bardziej podobają mi się proporcje iphona ale nie wiem czy oppo i vivo są bliżej niego w tej kwestii czy xiaomi.
No ale to mimo wszystko mniej istotne bo najważniejsza jest jakość zdjęć i o ile nie brakuje filmów które porównują oppo x9 pro z vivo x300 pro o tyle nie znalazłem jeszcze filmu gdzie jest porównanie oppo x9 pro z xiaomi 15 ultra.
Po obejrzanych filmach wnioskuję że oppo i vivo są mniej więcej porównywalnie dobre w zależności od trybu i sytuacji raz wypada lepiej raz drugi no może z lekkim wskazaniem na vivo ale jak w porównaniu z nimi wypada xiaomi 15 ultra nie mam pojęcia.
Wiem że oppo ma najlepszy akumulator ale to akurat nie ma dla mnie żadnego znaczenia ponieważ mieszkam w trójmieście i albo w pracy albo w domu ładujej telefon oraz zawsze mam powerbank przy sobie. Swoją drogą kompletnie nie rozumiem czemu dla większości ludzi jest to taki wazny element w telefonach skoro współczesne powerbanki są tanie i bardzo wydajne.
Ważna natomiast jest gwarancja i tutaj najsłabiej wypada xiaomi bo daje 24 miesiące do pokrywa się z rękojmią a oppo chwilowo daje 36 miesięcy a najepiej w tej kwestii wypadający vivo 36 miesięcy na telefon i 60 miesięcy na akumulator.

Nie wiem jak wiarygodny jest ranking na stronie
https://www.dxomark.com/smartphones/

Zgodnie z nim wygrywa Huawei Pura 80 Ultra oraz iPhone 17 Pro Max ale z tych trzech telefonów które biorę pod uwagę obecny jest tylko xiaomi 15 ultra i to dopiero na 9 miejscu.
Zauważyłem jednak że w punktacji wyprzedza on nieznacznie starszy model oppo a więc Find X8 Pro dlatego zgodnie z logiką zakładam że x9 pro jak się pojawi to będzie wyżej.
Nie wiem czy to dobra dedukcja ale jeśli tak to w sumie pozostaje wybór między oppo i vivo.
Co Wy na to ? co polecacie co radzicie ?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Reklama

Odpowiedz do tematu