Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wczoraj 18:35 Celstron Regal 80ed vs Do 85ed
Witam forumowiczów, użytkuję amatorsko lunetę do 65ed - ogólne wrażenia bardzo dobre. Postanowiłem jednak zwiększyć swoje możliwości i zakupić lepszą lunetę. Zależy mi na odrobinę większym zoomie i większą jasnością w słabej widoczności. Zastanawiałem się nad zakupem Celstron Regal 80ed lub nową delta optical 85ed. Czy moglibyście coś doradzić? Być może jakieś inne sugestie w budżecie +- 4-6k. Dziękuję z góry!
Nie mam doświadczenia z Titanium 85ED ani Regalem 80ED, ale patrzyłem przez Titanium 65ED i 70ED, a sam posiadam Regala 100ED.
Moim zdaniem sprawa prezentuje się tak:
Okular sprzedawany z Celestronem jest dużo gorszy od tego w DO. Pole widzenia robi ogromną różnicę. Na szczęście Celestron ma wyjście 1.25", więc łatwo wsadzić coś lepszego. Jako zoom godny rozważenia jest Baader Hyperion, ale nie miałem okazji go testować. Sam używam Sky Rovera UFF 18 mm z 65° pola własnego. Daje mi to powiększenie 30x i bardzo ładny obraz. Dodatkową zaletą jest gwint T2 na okularze mocno ułatwiający digiscoping.
Z wad dodałbym jeszcze mało wygodny system zmiany okularów. Siedzą ciasno i wymienia się je powoli z dużym ryzykiem przestawienia lunety, przez co ponownie trzeba szukać obiektu.
Titanium 70ED podobała mi się sporo bardziej od 65ED, ale nie miałem okazji porównać bezpośrednio. Niewymienny okular nie boli, bo do starszej i tak nie było żadnych dodatkowych opcji. Stopka arca-swiss cieszy. Największym zyskiem wydaje mi się parafokalność okularu, czego w starym modelu mocno brakowało. Jakość obrazu na pewno nie gorsza. Może nawet lepsza, ale na podstawie krótkich obserwacji i korespondencyjnego pojedynku nie sposób stwierdzić.
Można trochę narzekać na większe powiększenie minimalne, ale to nie tragedia moim zdaniem.
Zakładając, że 85ED jest porównywalna, to wolałbym ją od Celestrona.
Celestron na pewno będzie większy i cięższy. To naprawdę spore lunety w swojej klasie.
Moja obecna do 65 ma do 45. Oczekuję niewiele więcej więc myślałem o tych do 60ciu. fajnie byłoby gdyby obraz nie tracił aż tak na jasności powiedzmy przy zoomie x45.
Tanio i dobrze to SVbony 406p 80 ED . Dedykowany okular daje powiększenie x60 . Przy zastosowaniu okularów astro możesz spokojnie osiągnąć powiększenia powyżej x100 . Jak chcesz jaśniej i więcej to szukaj lunety z obiektywem 100 mm .
W tym rozmiarze , z możliwością stosowania stosowania okularów 1,25 cala jest Regal 100 ed i Svbony SA 401 100 ED apo . Z tych dwóch raczej wybrał bym Svbony .
W tym rozmiarze , z możliwością stosowania stosowania okularów 1,25 cala jest Regal 100 ed i Svbony SA 401 100 ED apo . Z tych dwóch raczej wybrał bym Svbony .
rozejrzałem się w temacie svbony. Widzę że to typowy chińczyk. Zdaję sobie sprawę że wszystko teraz jest chińskie więc zastanawiam się nad tą nią. Rozumiem że miałeś doświadczenie z tymi lunetami i jakoś jest przekonująca?
myrmyt360, posiadam sv 406p 80 ed i uważam że na moje potrzeby jest bardzo dobra . Dużą zaletą jest możliwość stosowania okularów astro . Poza tym sprzęt jest dość kompaktowy i mobilny . Gdybym miał kiedyś zmienić na 100 mm to na SA 401 , chyba że do tego czasu pojawi się coś ciekawszego i tańszego . Recenzję SA 401 apo masz na stronie Neila Englisha , warto przeczytać . Może jednak zostań przy pierwotnym założeniu i wybierz coś 80-85 . Setki to już duże i ciężkie lunety . Sa 401 jest też w rozmiarze 85 , znacznie tańsza niż 100 . Na pewno odczujesz różnicę w jasności w porównaniu z DO 65 .
Na dniach dotrze do mnie SvBony SA401 (100mm) + Adapter SA406, w planach jest dokupić do niego Baadera Morpheusa (coś koło 6,5mm oraz 17,5mm) o ile będą pasować, jeżeli nie to zostanie mi kupienie opcji pośredniej czyli SvBony SV230 (8-20mm).
Więc dam znać.
Dla czego mają nie pasować ? M. ma długość mocowania 24 mm . Bez problemu będzie ostrzył na nieskończoność . Ja bym raczej kupił SV 245 a dół i górę uzbroił bym w stałki .
krzykosz, Morpheusy są zacna ale doradzam uzbroić się w Celestrony X-Cell LX . Naprawdę fajne i niezbyt drogie okularki . Na Aliszy dużo tańsze niż w PL . Coś gęgają że od nowego roku mają być cła na przesyłki poniżej 150 E . Warto zrobić zakupy wcześniej
Na dniach dotrze do mnie SvBony SA401 (100mm) + Adapter SA406, w planach jest dokupić do niego Baadera Morpheusa (coś koło 6,5mm oraz 17,5mm) o ile będą pasować, jeżeli nie to zostanie mi kupienie opcji pośredniej czyli SvBony SV230 (8-20mm).
Więc dam znać.
Z tym bym uważał.
O ile Morpheus 6.5 mm powinien działać dobrze, to 17.5 mm ma już spore szanse zauważalnie winietować.
Wiem, że w Regalu 80 ED winietuje nawet Hyperion 17 mm. Nie winietuje ponoć za to ES 62° 20 mm, co jest mocno zaskakujące, bo pole widzenia powinien mieć większe. Przyczyną tego może być fakt, że Hyperion 17 mm ma ponoć pole większe od deklarowanego (nie sprawdzałem, informacja wyczytana na forach astro).
W każdym razie bez sprawdzenia nie można niestety zakładać, że dowolny okular 1.25" będzie dobrze współpracował z daną lunetą. Na przykład w teście Arka Pentax PF-65ED AII nie ostrzył z Hyperionami na nieskończoność:
https://www.optyczne.pl/1...est_lunety.html
Stałki Hyperion powinny działać skoro ktoś na BF używał z sukcesem na 406 p trzynastki H. Zomm H. bez przeróbek nie działa w żadnej lunecie . Generalnie ja nie widzę potrzeby stosowania okularów o większym polu własnym niż 65 stopni . Dla mnie optymalne są te z polem 60 a i przez 52 widzę komfortowo bez efektu tunelu . Mój najszerszy to UFF 18 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9