Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ryszardo, jak oceniasz AC w połączeniu z Regalem ? Na SV406p jest jednak trochę widoczna ....
Też jest widoczna. Przy kontrastowych scenach (ostatnio łabędzie na Wiśle w świetle zachodzącego Słońca) potrafi przeszkadzać. W mniej wymagających warunkach nie zauważam, jak nie szukam.
Dość realistyczne zdjęcie:
PB110031 1.jpg
Plik ściągnięto 314 raz(y) 531,34 KB
Ostatnio zmieniony przez ryszardo Pon 24 Lis, 2025, w całości zmieniany 1 raz
Z tym bym uważał.
O ile Morpheus 6.5 mm powinien działać dobrze, to 17.5 mm ma już spore szanse zauważalnie winietować.
Wiem, że w Regalu 80 ED winietuje nawet Hyperion 17 mm. Nie winietuje ponoć za to ES 62° 20 mm, co jest mocno zaskakujące, bo pole widzenia powinien mieć większe. Przyczyną tego może być fakt, że Hyperion 17 mm ma ponoć pole większe od deklarowanego (nie sprawdzałem, informacja wyczytana na forach astro).
To co przedstawiłem to są moje wstępne założenia. Mieszkam w Trójmieście więc mam okazję podjechać z lunetą do Delta Optical i na miejscu przyłożyć kilka przykładowych okularów. Na razie przewiduję budżet na pierwszą stałkę ok . 1k, i wstępnie to miał być Morpheusz albo góra albo dół zakresu, albo dwa inne po pół tysiaka.
Nie ma sensu kupować do tej lunety tak drogich i szerokich okularów bo na pewno pole zostanie przycięte . Kup to co wyżej poleciłem . Na pewno będzie dobrze . Chyba że przyszłościowo planujesz jakiś teleskop astro .
To może skuszę się na tego UF 18mm (dałoby to 30x dla tego SA401), jako opcja do szerokiego oglądania. Do wyboru jest od SkyRover lub SvBony, bo to ta sama fabryka zapewne, tylko że SvBony - 350zł, a SkyRover - 500zł.
Chociaż ten SV230 nadal zaprząta mi głowę - za 1000zł mam zakres 20mm - 8mm / 57 ° -72 ° / 27x - 69x.
No cóż, jutro lub w piątek powinien do mnie dotrzeć ten SA410 100mm, może uda się do weekendu odwiedzić DO i na miejscu przyłożyć jakieś stałki.
krzykosz, UF 18 może być choć AC jest widoczna . Jeden pies pod jakim brandem kupisz . Optycznie te okulary są takie same . SV 230 za 1K ? Nie spotkałem w tej cenie ....Może warto zaryzykować chociaż waga jest spora .
Jż właśnie przyjechał do mnie kurierem z SA401. Co dla mnie jest szokiem, to że nie zapłaciłem żadnego podatku ani innych opłat (jak na razie, może ktoś potem się upomni).
Co do ceny SV230 - to mi sugeruję do zapłaty finalnie 920zł. Jeżeli udałoby się również bez podatków, jak z tym SA401, to tyle finalnie by wyszło.
A ja teraz biore lunetę i jadę z nią do DO poprzykładać Baadery i inne stałki.
Co to pierwszych zgrzytów technicznych:
1. klasyczne jak to w lunetach problem z etui, ciasne strasznie, szczególnie przy dziurze na okular. Uprierdliwie przeszkadza przy odkręcaniu okularu bo nachodzi trochę na niego i blokuje ten pierścień.
I nie wiem czy mi się podoba to że klamry łączące 3 częściowe etui są uszyte od wewnątrz etui.
2. problem z okularem, bo po zamontowaniu i dokręceniu do lunety, przekręcał się korpus okularu, ale nie zoomował, coś za dużo się kręciło. Po drugiej próbie już jest lepiej było, zoomował, ale nadal teraz mam już lekką obawę że ten problem może łatwo wrócić przy nieostrożnym, mocniejszym kręceniu. Coś ciężko też kręci się ten zoom, czuć lekkie tarcie metal-meta, może po czasie się rozsmaruje i będzie lepiej.
Teraz być może skuszę się jeszcze na tego małego pipka SV410 ED 9-27x56, bo ogólnie jestem zadowolony z tego SvBony, a cena obecna jest uczciwa.
A już czuje że SA401 nie będzie mi się chciało wszędzie brać, jednak masę i gabaryty czuć w nim mocno, mimo iż jak na 100mm jest nie jest duży.
Zdaje się że dołączony zoom jest przykręcany do korpusu . Jeśli chodzi ciężko ( a tak nie powinno być ) to kręcąc , odkręcasz a nie zoomujesz . Może jeszcze był zimny po podróży albo smaru poskąpili ... Kupowałeś na oficjalnej stronie ? Cena świetna .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 14