Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon r6 mark 2 czy r6 mark 3 czy r5 mark 2 ?
Autor Wiadomość
dune2 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 6:24   Canon r6 mark 2 czy r6 mark 3 czy r5 mark 2 ?

Zaczynałem od poszukiwania dobrego kompaktu który da mi dużo lepsze zdjęcia niż najlepsze smartfony przy jednocześnie niewielkiej obudowie.Okazało się to niemożliwe ponieważ te małe są niewiele lepsze niż topowe smartfony a te wyraźnie lepsze są i tak za duże by nosić je w przysłowiowej kieszeni.
Doszedłem finalnie do chęci zakupu leica q3 ale pomijając już cenę odbiłem się od niej bo do ideału jej daleko a do wyboru dwie skrajne ogniskowe a i wielkość nie jest wcale taka kompaktowa bo z obiektywem to na pewno nie jest kieszonkowy aparat.
Dlatego też pomimo posiadania samsunga fold 7 (którego traktuje bardziej jak składany tablet) kupiłem chińczyka a dokładnie vivo x300pro z zestawem fotograficznym Photography Kit czyli między innymi taką długą rurą robiącą za obiektyw (fotka w załączniku).
Oczywiście kupiłem ten telefon z ciekawości jako pewnego rodzaju zabawkę żeby zobaczyć jak sprawuje się jeden z najlepiej ocenianych pod względem foto telefonów.
Nie zmienia to jednak faktu że dalej chcę kupić aparat który da mi spory przeskok względem telefonów. Tak jak już napisałem małe aparaty nie są wyraźnie lepsze dlatego postanowiłem postawić na bezlusterkowca z wymienną optyką.
Jako że finansowo jest całkiem dobrze to nie mam problemu z zaakceptowaniem zamkniętego środowiska Canona a firmę lubię niemal od zawsze - moja pierwsza lustrzanka to eos 300d.
Problem tylko który aparat wybrać.Jestem totalnym amatorem i zdjęcia robię okazjonalnie ale jak już robie to lubię mieć niezły sprzęt.
Mógłbym kupić canona r1 ale jego wielkość i cena nie uzasadniają takowego zakupu podobnie jak i r3.
Dlatego też postanowiłem wybrać pomiędzy Canon r6 mark 2, r6 mark 3 i r5 mark 2.
Napiszę nawet więcej.W jeden z dużych sieci r6 mark 2 w promocji ratalnej i zwrotem canona daje bardzo niską cenę bo ok 6700. Opinie ma generalnie bardzo dobre dlatego też zakupiłem go wraz z obiektywem RF 24-105 mm f/4L IS USM. Łącznie ze zwrotami ten zestaw kosztował mnie 11140 zł. A dokładnie jeszcze mnie nie kosztował bo wziąłem na raty które zacznę płacic dopiero wiosną 2026 (taka dziwna promocja sklepu).
Mimo że mam go już w domu to nawet nie otworzyłem bo zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej dołożyć do wyższego modelu bo przecież nie mam ograniczeń finansowych.
Zacząłem się zastanawiac nad r5 mark2 bo więcej megapikseli matryca bo więcej profesjonalnych rozwiązań i ogółnie model pozycjonowany wyżej a wielkośc podobna.
Czytałem testy,opinie uzytkowników,filmiki na youtube i znam jego zalety i wady i niestety nic nie uzasadania wydania na niego 21100 zł (cena z tym samym obiektywem który mam z r6 mark 2). Można powiedzieć że cena jest o 10000 zł wyższa niż r6 mark 2 a zalety drobne podobnie jak i wady a szkoda bo czułbym się lepiej mając wyższy model.
Dlatego zacząłem zastanawiać się nad r6 mark 3 bo matryca ma więcej megapikseli niż r6 mark 2 ale mniej niż r5 mark 2 więc prawdopodobnie będzie lepiej sobie radziłą w słabym świetle niz r5 mark2 gdzie dali ponad 40mln.
No ale to tylko założenia bo jeszcze nie ma żadnych testów r6 mark 3 a mój mark 2 leży już parę dni w domu nie otwarty a na ewentualne anulowanie umowy ratalnej od dnia zawarcia jest 14 dni.
Zostało mi mniej więcej 9 dni i zastanawiam się co począć.
Canon r6 mark 3 kosztuje ze wspomnianym wcześniej obiektywem ok 17000 tak więc jakby pomiędzy r6 mark 2 i r5 mark 2.
No i co ja mam zrobić ?
Z jednej strony na logikę przy mojej częstotliwości użytkowania aparatów r6 mark 2 starczy i to z zapasem a z drugiej strony mając kasę i będąc starym 47 letnim bezdzietnym kawalerem chcę sobie sprawić przyjemność kupująć coś naprawdę bardzo dobrego a biorąc r6 mark 2 kupuję jednak aparat mający prawie 3 lata od premiery i tylko 24 mln matrycę.
Dlatego czuję niedosyt z r6 mark 2 mimo że go jeszcze nie widziałem na żywo.
Wiem że mój post jest głupi i pewnie wiele osób go nie zrozumie ale może ktoś zrozumie i coś mi poradzi.
Mianowicie nie mam ograniczonego budżetu a chce kupić najlepszy aparat w kategorii wielkość/jakość ale nie wydając bezsensownie pieniędzy bo mimo że mi ich nie brakuje to nie lubię ich wywalać w przysłowiowe błoto.
Z góry dzięki za pomoc i zrozumienie !

p.s
obiektywu 24-105 f 2,8 nie biorę pod uwagę nie przez cenę a wagę bo prawie 1,5 kg to przesada

vivo-x300-pro-photographer-edition-16gb1024gb.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 27,48 KB

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Dzisiaj 16:54   

Skoro finanse nie są ograniczeniem, to ja bym przy takim wyborze łyknął chyba R6 MK III. A na jakich mediach zamierzasz oglądać robione przez siebie zdjęcia? Bo jeśli na telefonie lub wydrukach 10x15, to te megapiksele na dłuższą metę są bez znaczenia. Chyba, że masz ekran i rzutnik 8K, to może wtedy (?).

Odpowiedz do tematu