Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam szanownych ! Może podpowiecie łaskawie nowemu w świecie lornetek co wybrać. Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Vortexa Diamondback HD 8x32. Potrzebowałem lornetki do strzelectwa tarczowego oraz łażenia wycieczkowego. Ta lornetka jest super. Owszem, moje niewyćwiczone oko z pewnością nie dostrzega jej mnóstwa wad, bo to moja pierwsza lornetka. Wcześniej patrzyłem jedynie kiedyś przez dziadkowe stare ruskie lornetki, a i to niewiele pamiętam Obecnie jednak nie wyobrażam sobie niekorzystania z lornetki, to inny świat
Jednak poczułem, że chciałbym coś nieco mocniejszego. Z zastosowaniem do podziwiania szczegółów przyrody, krajobrazu. Moje 8x32 nieco klęka wieczorami, a szczegółów też czasami chciałbym zobaczyć trochę więcej. Sporo pooglądałem mądrzejszych, poczytałem również, w tym na tym forum. Mam więc wyobrażenie, że do uzupełnienia mojego 8x32 przydałoby mi się 10x42. Budżet jest do napięcia, ale bez przesady, a chciałbym coś w okolicach 2-2,5 tyś. Zachwyca mnie szerokie pole widzenia w moim diamondbacku, więc choć pewnie w 10x42 tego nie wyciągnę, to coś możliwie szerokiego. Wiadomo jednak, że optyka jest priorytetem. Noszę okulary, ale do lornetki zdejmuję, tak mi wygodniej. Myślę bardzo wstępnie o Kowa BDII-XD, Vortex Viper, GPO Passion ED (koniecznie pomarańcza ! ) Nie mam w pobliżu żadnego sklepu optycznego, więc muszę kupować "na czuja". Każda z wyżej wymienionych lornetek ma jakieś małe "ale". Kowa - podobno spajki, GPO ciężkawa, obie zresztą odstają od Vipera w gwarancji. Viper z kolei ma dość małe pole widzenia, GPO też tu zresztą wcale nie błyszczy. Do tego mój diamondback ma dość twarde muszle oczne, lubię się w nich nieco zatopić, a potem trochę to czuję w oczodołach. Boję się, że Viper ma podobne.
Zaznaczam, że nie używałem jeszcze 10x42, więc nie wiem czy to, co wstępnie uznałem powyżej za minusy, będzie miało znaczenie. Podpowiedźcie proszę co wybrać. No chyba, że jest coś, do czego warto dozbierać jeszcze z tysiaka - śmiało, ale pod warunkiem, że to naprawdę będzie jakiś konkretny przeskok, nie zaś 3% lepiej Skromne wymagania, prawda ??
PS. Wczoraj była pełnia księżyca. Szok ile można zobaczyć przez moją 8x. Po raz pierwszy zobaczyłem też na krawędziach księżyca co to jest aberracja fotochromatyczna
Aberrację ja często widziałem gdy na chwilę miałem Kowę (właśnie BDII 8x42).
Skoro masz elastyczny budżet, to kup sobie dwie różne lornetki z możliwością zwrotu.
Porównasz sobie i odeślesz mniej atrakcyjną dla Ciebie, albo nawet obie.
W taki sposób możesz znaleźć coś co da Ci satysfakcję.
Dobry stosunek jakości, ceny i wagi miał Nikon MHG z ostatniej promocji (w granicach 2300zł) ale to powiększenie 8x .
Możesz spojrzeć w kierunku chińskim.
Parametry mają bardzo dobre a jedynym mankamentem będzie waga.
Będziesz się upierał przy powiększeniu 10x ?
Raczej wolałbym 10x. W moim diamondbacku, choć go uwielbiam, bo jest dla mnie super, przydałoby mi się właśnie nieco większe powiększenie (to priorytet) a także nieco większa dzielność zmierzchowa (choć to już nie tak istotne). Owszem, dopuszczam możliwość zakupu i zwrotu, ale myślałem, że najpierw Wy mi coś podpowiecie
Wysłany: Czw 04 Gru, 2025
Cygi... Lornetek 10x42, w cenie do 2500 zł, z największymi polami jest niewiele. Kowa BD II ma 6,9*/69*, Nikon Monarch M7 6.9*/69*, GPO Passion ED 6,5*/65*, Viper 6,65*/67*.
W/w lornetki to lornetki bdb optycznie, chociaż każda ma jakieś swoje wady.
Kowa i M7 mają duże muszle oczne (43 i 44mm), GPO ciężkawa, ale muszle alu ma świetne (42mm), Viper muszle (41mm) ma specyficzne na styku z oczodołami.
Korekcję AC, Viper ma porównywalną z Kową, GPO ma AC lepiej skorygowaną, M7 nie miałem w rękach więc nie wiem jak jest z AC i innymi niuansami.
Pod względem ostrości i jasności GPO jest najlepsza, Kowa minimalnie słabsza.
Spajki w Kowie to sprawa drugorzędna bo występują tylko w nocy, na mocnych źródłach światłach latarni i księżyca w super pełni, na jasnych gwiazdach ja ich nie uświadczam. GPO i Viper bez spajków.
Wielkości nieostrości brzegowych w Kowie i GPO są porównywalne, w Viperze troszkę mniejsze (20 vs 15%).
Co do kolorystyki obrazu to GPO daje delikatnie ocieplony obraz a Kowa bardziej neutralny, Viper jakby o zabarwieniu delikatnej czerwieni.
Jak dla mnie, to Kowa, ze względu na duże pole (moja preferencja w 10x) i mniejszą wagę, jest najlepsza, a tuż za nią GPO (mniejsze pole i cięższa). Viper, egzemplarz, który porównywałem z Kową, jakoś mi nie leżał z powodu AC, która "wyskakiwała" w miejscach, gdzie w Kowie jej nie było. Jak napisałem wcześniej, Kowa ma duże muszle i nie każdemu takie pasują do oczodołów. Mnie też za bardzo nie pasują ale ja 10x42 nie używam często ( w nocy niebo), więc przestało mi to przeszkadzać. W dzień używam 8/10x30/32.
Obudowy Kowy i GPO to magnez, Viper alu+ poliwęglan a M7 poliwęglan.
Mechanicznie (zawias mostka, pokrętła ostrości, dioptrii i muszle) Kowa i GPO porównywalne, Viper, pod tym wzgledem, troszkę słabiej.
Gwarancja, Kowa i GPO 10 lat, Viper VIP.
Sumując, to w/w lornetki są na podobnym poziomie optycznym i różnią się między sobą niuansami. Ja z Kowy jestem bardzo zadowolony, gdybym miał GPO, to też byłbym zadowolony.
Jeżeli masz na tyle kasy, to kup GPO i Kowę i porównaj je sobie 1:1, a tą która Ci spasuje zostawisz, drugą zwrócisz. To jedyny sposób na dopasowanie lornetki do swoich preferencji .
O, jaka szczegółowa polecajka, dziękuję ! Chyba faktycznie tak zrobię, sprawię sobie Kowę oraz GPO i porównam. Cenowo są prawie identiko w dwóch sklepach internetowych z optyką (na B i C ). W pewnym momencie zastanawiałem się jeszcze nad Vortex Razor HD, ale... potem przyszło otrzeźwienie. Cena ponad 2x jak wyżej wskazane modele, ale o ile będzie lepsza... Dla mojego oka niewprawionego do wychwytywania wad lornetek - pewnie niewiele, o parę procent, albo i wcale. Te dwie robią wrażenie - Kowa szerokością pola widzenia, GPO stylistyką, która mnie powala. Jeśli zatem mówisz, że GPO jest jaśniejsza, to też na plus dla niej. Viper też wygląda fajnie, ale obudowa z magnezu i lepsza mechanika wskazują na dwie poprzednie. Ale racja, trzeba samemu przez nie spojrzeć, i to najlepiej nie raz, aby ostatecznie wybrać
Cygi, zdecydowanie w tym budżecie polecam Sky Rover Banner Cloud 10x42 lub Fomei Foreman APO 10x42 (to te same lornetki tylko pod inną nazwą). To jest lornetka dwie klasy lepsza od tych wszystkich GPO, Kowy,, czy Nikonów. Nie ma konkurencji w tym przedziale cenowym. Pole widzenia 7.8 stopnia
Trzeba ją zamówić z Czech (Fomei) lub Włoch (Sky Rover). Ewentualnie można też zamówić z aliexpress lub oficjalnej strony Sky Rovera i wtedy jest wysyłka z Chin.
Może podpowiecie łaskawie nowemu w świecie lornetek co wybrać.
MZ warto się przyjrzeć tej ciekawej promocji na Bushnella Nitro 10x42. Za tą cenę to chyba trudno znaleźć coś lepszego, a kwestia czy warto dopłacać kilkaset PLN albo ponad tysiąc do lornetki o nieco lepszych parametrach - musisz sobie sam odpowiedzieć. Mnie się akurat Kowy nieszczególnie podobają pod względem estetyki i gdybym to ja miał wybierać, to raczej pomiędzy Bushnellem a Vortexem, dlatego jeżeli chciałbyś zamówić dwie z opcją zwrotu jednej z nich, to może warto wziąć pod uwagę tego Bushnella? Ciekawe co o tym myślą pozostali Koledzy?
Mam Bushnella Forge 10x42 i oceniam jako świetną w tej klasie cenowej zarówno pod względem optycznym, jak i mechanicznym, choć jest wyraźnie większa i cięższa od wielu innych lornetek tej kategorii, ale kiedy szukałem czegoś 10x42, to zależało mi właśnie na jakości, a gabaryty miały dla mnie mniejsze znaczenie. Polecili mi ją inni forumowicze i jestem bardzo zadowolony. Ten Nitro natomiast jest jedną z lżejszych lornetek w swojej kategorii, miał również bardzo dobre opinie na forum i nie sądzę, żeby wyraźnie odstawał od mojego Bushnella Forge.
Pomyśl o tym. Powodzenia przy wyborze i zadowolenia po zakupie.
Ps: Vortexa DB 8x32 też mam i też sobie chwalę, choć głównie jako lornetkę koncertowo-teatralną.
Witam szanownych ! Może podpowiecie łaskawie nowemu w świecie lornetek co wybrać. Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Vortexa Diamondback HD 8x32. Potrzebowałem lornetki do strzelectwa tarczowego oraz łażenia wycieczkowego. Ta lornetka jest super. Owszem, moje niewyćwiczone oko z pewnością nie dostrzega jej mnóstwa wad, bo to moja pierwsza lornetka. Wcześniej patrzyłem jedynie kiedyś przez dziadkowe stare ruskie lornetki, a i to niewiele pamiętam Obecnie jednak nie wyobrażam sobie niekorzystania z lornetki, to inny świat
Jednak poczułem, że chciałbym coś nieco mocniejszego (...)
Powinieneś pójść do sklepu z lornetkami i wybrać taką 10x42, przez którą najprzyjemniej Ci się patrzy. To jest aż tak proste.
binocullection, Przecież chłop napisał że nie ma w pobliżu żadnego sklepu i w grę wchodzi tylko zakup wysyłkowy .
Cygi, pamiętaj że ciężka dziesiątka to stabilna dziesiątka . Dodatkowo x10 da troszkę więcej niż x8 . Tylko troszkę . Może warto pomyśleć o powiększeniu x12 ?
Mam x10 Geco , to samo co GPO . Jestem zadowolony . Do zauważalnych wad zaliczył bym dystorsję która jest spora . Reszta jest O.K. Lornetka dość ciężka i krótka ale obraz stabilny .
W moim doświadczeniu różnica w zasięgu (obserwacja detali) między 8x i 10x jest zauważalna, choć nie dramatyczna.
Większy przeskok odczuwam między 10x i 12x.
Natomiast wielokrotnie przekonałem się, że przeciętna dziesiątka, w której centralna AC degraduje ostrość i rozmywa detal, pokaże mniej niż żyleta ósemka pozbawioina AC.
Panowie, dziękuję za rady. Przyjrzę się temu Bushnellowi i Fomei, choć o tej drugiej firmie nigdy nie słyszałem. Przyznam jednak, że wolałbym lornetkę z polskiej dystrybucji, bo potem dochodzenie gwarancji za granicą to trochę loteria.
Macie też rację, że być może bardziej na miejscu byłaby 12x. Myślałem o 10x, bo nie mam zamiaru targać ze sobą statywu, a słyszałem, że od 12x może być problem ze stabilnym utrzymaniem aby uniknąć drgania obrazu. Gdyby nie to - wjechałaby 12x Jednak to musiałaby być na pewno przyzwoita 12x, więc nie wiem czy z moim budżetem bym się wyrobił na coś fajnego. Do tego to musiałaby być zapewnie lornetka z obiektywem co najmniej 50, aby coś tam światła wpadało przy tej mocy. Więc siłą rzeczy musiałaby być znacznie większa. Nie wiem czy na wycieczki piesze nie będzie za dużym klamotem do dźwigania. Choć np. GPO robi przepiękne stylistycznie te lornetki, bardzo mi się podobają !
Czytałem też o tych GECO, że to klon GPO, więc w sumie nie miałbym nic przeciwko, ale... nigdzie ich nie widzę. Są gdzieś dostępne ? Za to na Beafoto pojawiły się lornetki GOVIEW, to ponoć kolejny klon GPO, tylko o bardziej młodzieżowej stylistyce. Są naprawdę świetnie wycenione. Nie wiem jednak jak z jakością mechaniczną i optyczną w tych lornetkach.
Tak, i tam zamierzam kupić, jeśli padnie na GPO. Jednak na stronie GPO są dwie fajne z serii ED z obiektywem 56 - 8X i 10x. Na cyfrowe.pl ich nie widzę. Jednak 10x42 ma bardzo przyzwoitą cenę. No i te kolory...
Edit: A nie, jednak są, coś mi się źle poszukało. W cenach 2600-2800 po rabacie. No ale te już są wielgachne. No i tylko 8x i 10x. Dla 12x musiałaby być seria HD, a to już srogie pieniążki
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum to się przywitam i powiem, że z przyjemnością czytało się kilkadziesiąt stron tego tematu
Wracając do tematu lornetek. Na dniach będę podejmował decyzję:
Nikon Monarch M7 10x30 albo DO Forest III 10x42.
Dziwi mnie, że nie ma jeszcze recenzji nowego Foresta. Optyka Monarcha wydaje się świetna pod względem kontrastu i odwzorowania kolorów (w tym przedziale cenowym!), no ale kosztuje około 5 stów więcej. Mam budżet właśnie w okolicy 1200 i raczej zdecyduję się na Nikona, ale może ktoś z was miał okazję patrzeć przez Foresta III i może się wypowiedzieć? W przeszłości używałem tylko lornetek do 1k, więc kusi spróbowanie M7.
Wysłany: Czw 04 Gru, 2025
Cygi...Co do Bushnella Nitro 10x42 to lepszą optycznie ( ostrość AC), jest wersja 10x36. Mniejsza i troszkę lżejsza ale i tak "ciężka" jak na swoją wielkość. Wszystkie Bushnelle 10x, mają jednakowe pola 6,4*/64*. Jeszcze lepszą opcją jest Delta Titanium ED HD 10x42 z dużym polem 7*/70* i prawie zerową AC, ale tez dużymi i mało wygodnymi muszlami , 44mm.
Niemniej jednak, ogólnie, GPO i Kowa są lornetkami lepszymi, tak optycznie jak i mechanicznie. Lornetkę 12x50 polecam, ale tylko, jeżeli masz statyw bo w innym przypadku do dłuższych obserwacji z ręki nie nadaje się (duże drgania i waga). Chyba, że masz "żelazny" uchwyt i "stalowe" mięśnie .
Jeżeli podoba Ci się GPO, teraz bdb ceny po upuście, to ją kup i sprawdź, może Ci spasuje, a jeżeli nie, to zawsze możesz oddać i kupić coś innego.
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Czw 04 Gru, 2025, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,7 sekundy. Zapytań do SQL: 9