Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sob 13 Gru, 2025   

Misiek_86...Prostaf P7 8x42, ma małe pole (7*) :cry: , zdecydowanie mniejsze niż 8x30 (8,4*) :grin: a to jest bardzo duża różnica w widzeniu obrazu. Kupno P7 8x42, z małym polem, jest gorszym wyborem niż P7 8x30. Optycznie są w miarę porównywalne, z przewagą na 8x30.
Nie kombinuj już, bo przekombinujesz i nic nie zyskasz, po za tym, że kupisz po prostu lornetkę, gorszą od polecanych i sprawdzonych :wink: .

Reklama

fred4u 
Nowy

Wysłany: Sob 13 Gru, 2025   

Przed chwilą miałem malutką szansę popatrzeć na niebo (dziurka w chmurach). Nikon MHG "pokazał pazur". Pole ostre, kontrast zauważalnie lepszy niż Forest 3. Po raz kolejny "ślepy test" - patrzyłem przez Nikona myśląc że mam w ręce Foresta, i stwierdziłem "ale ten Forest ładnie pokazuje", po czym zorientowałem się że zmieniając lornetki w ciemnym pokoju "zgubiłem rachubę".
Niezmiennie jednak uważam że Forest 3 spisuje się nieźle, mając taki limit budżetu byłbym zadowolony.

Misiek_86 
Nowy
Misiek_86

Wysłany: Nie 14 Gru, 2025   

Jan55: dzięki, ostatecznie który byś brał Delta Forest 8x42 Gen3 vs NIKON Prostaff P7 8x30

Jan55 
Optyczny
amator

Misiek_86...Forest 3 nie miałem w rękach bo to nowość, ale z tego co koledzy piszą, lepszy od Foresta II, natomiast P7 8x30 miałem w rękach. Optycznie jest dobry jak na obecną cenę, ale trzeba przy zakupie uważać na mechanikę, o czym pisane było we wcześniejszych postach. Forest 3 ma, prawdopodobnie lepszą obudowę i mechanikę.
Zakup zależy od Ciebie, o czym też napisałem wcześniej. Wszystko zależy od tego, czy chcesz lornetkę większą i cięższą czy mniejszą i lżejszą, bardziej mobilniejszą do noszenia. Optycznie różnicy nie zauważysz, nie mając doświadczenia z lornetkami :wink: . Najlepiej jakbyś kupił obie, sprawdził sobie 1:1 i zostawił tą, która Ci spasuje. To najlepszy sposób na wybór lornetki, zgodny ze swoimi preferencjami :smile: .

carrygun 
Nowy

Patrzyłem już trochę przez zakupionego Foresta 3 i powiem Wam, że w tych pieniądzach (750, o ile za tyle jeszcze jest, to świetny sprzęt). Bardzo ostry i jasny obraz. Nie zauważyłem AC (natomiast nie mam porównania do droższych sprzętów - najdroższe co miałem to Vortex DB HD).

Teraz na promce wpadła https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-chase-8x42-ed i zastanawiam się czy byłaby lepsza :D Tak czy inaczej nie planuję dopłacać bo z tego F3 jestem bardziej niż zadowolony. Jeśli ktoś się waha, to powinien przestać.

Jan55 
Optyczny
amator

carrygun...Tak z ciekawości zapytam...czy widzisz jakąś różnicę pomiędzy Forestem 3 a Vortexem, a jak widzisz to jaką i w jakich aspektach optycznych. O ergonomii i wadze nie piszę, bo pod względem wagi i ergonomii, Vortex DBHD, jak dla mnie, jest świetny.
Co do porównania z Chase, to sam się zastanawiam, czy Forest 3 jest porównywalna optycznie, a może troszkę lepsza ?, chociaż byłoby to dziwne :smile: .

carrygun 
Nowy

Jan55 napisał/a:
carrygun...Tak z ciekawości zapytam...czy widzisz jakąś różnicę pomiędzy Forestem 3 a Vortexem

To są baaaaardzo zbliżone optycznie lornetki. DB miałem parę lat temu, więc mówię z pamięci. Forest wydaje mi się trochę jaśniejszy. Obie oferują podobny poziom ostrości. Kontrast w F3 jest oki. Jakbym patrzył randomowo przez którąś to raczej nie wiedziałbym która to, jeśli bralibyśmy pod uwagę tylko optykę. Co innego jakbym miał obie obok siebie.

Muszę natomiast powiedzieć, że wykonanie Foresta jest bardzo dobre w tych pieniądzach. Mechanika stwarza wrażenie bardzo solidnej. Na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach i ta tesla nie odrzuca, ale zachęca do obcowania z lornetką. Ogółem mogę jedynie po tych kilku bardzo krótkich obserwacjach polecić. Na pewni nie jest gorsza od DB, który kosztuje jednak te kilka stów więcej.

fred4u 
Nowy

Moim zdaniem Chase może być "na wylocie" z oferty Delty, i pojawi się jej następca. Chase ma mniejsze FoV i krótsze oddalenie źrenicy, więc dla mnie nie byłby jednoznacznie lepszy od F3. Co do ergonomii F3, to zuważyłem że w moim naturalnym chwycie, w środkowy palec od boku wbija mi się krawędź masywnego mostka co jest nieprzyjemne.

ro173po 
Nowy
ro173po

Wysłany: Wto 16 Gru, 2025   

witajcie..

Jestem nowy na forum. Podstawowe rzeczy o lornetkach poczytałem.
Mieszkam na wsi i wszędzie daleko (więc nie mogę potestować).
Nosze okulary, wada wzroku to krótkowzroczność ok -2,5 dioptrii.
Szukam dobrej lornetki 8x42 do różnych celów w cenie do max 1500 pln.
Ale jeden z głównych warunków to to, że chcę używać lornetki bez swoich okularów.
Proszę o pomoc w wyborze

z góry wielkie dzięki,
pozdrawiam wszystkich

Kot72 
Maniak
Kot72

ro173po, każda lornetka będzie odpowiednia co do wady wzroku . Problem by wystąpił gdyby różnica pomiędzy prawym a lewym okiem przekroczyła zakres regulacji . Zwykle to ok 3 dpi . Do 1500 raczej nie kupisz produktu ze znanych marek optycznych . Koledzy dość pozytywnie wyrażali się o DO Forest gen 3 . Jeszcze wczoraj był do kupienia na Allegro za 749 pln . O ile wygląd nie przeszkadza to może warto się zainteresować .

Kot72 
Maniak
Kot72

ro173po, jeśli w grę wchodzą używki to na OLX masz dwie oferty Nikona M7 8X42 . Jedna trzy letnia a druga kupiona w maju tego roku . Przy obu mieścisz się w założonej kwocie a i pewnie jakaś negocjacja cenowa wchodzi w grę .

Jan55 
Optyczny
amator

ro173po... Jest jeszcze, w granicach 1000 zł : Vortex DB HD 8x42, a powyżej 1000 :Kite Ursus w Beafoto, Focus Optimum ED za 1390 zł w Lanius Books.
Oprócz Delty gen3 to chyba tyle w kwocie do 1500 zł. Jak napisał kol. Kot72, zacznij od Delty Forest gen3, jeżeli Ci nie spasuje to oddasz i kupisz następną z wyżej wymienionych. Inaczej nie będziesz wiedział, czy w ogóle jakaś z nich, będzie dla Ciebie dobra :wink: .

Kot72 
Maniak
Kot72

Ciekawe jak te F3 prezentują się pod kątem astygmatyzmu oraz generowania spajków . Już F2 był pod tym kątem bdb .

pawel_amator 
Uczestnik
obserwator_amator

Możesz też rozważyć OLYMPUS 8x42 PRO w Cyfrowe.pl za 1449 zł.

fred4u 
Nowy

Do 1000 jest jeszcze teraz Chase 8x42 w Delcie (promka), pytanie tylko jak on się broni w stosunku do nowszych konstrukcji.

Odpowiedz do tematu