Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Gumy w lornetkach Swarovski.
Autor Wiadomość
binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Wto 16 Gru, 2025   

browar napisał/a:
No tak, komary powinny uciekać przed swarkiem, a deszcz przed leiką.

Przede wszystkim lornetki powinny uciekać przed niektórymi użytkownikami.

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

browar napisał/a:

Z którymi modelami Leica masz doświadczenia?

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wojtas_B napisał/a:
browar napisał/a:

Leica Viperovid

browar 
Rozmowny

Wojtas_B napisał/a:
browar napisał/a:

Osobiście ze źle poskręcanym Monovidem. Arek zdaje się opisywał w testach którąś nieszczelną Leikę.

Wojtas_B 
Optyczny

browar napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:
browar napisał/a:

Osobiście ze źle poskręcanym Monovidem. Arek zdaje się opisywał w testach którąś nieszczelną Leikę.

Monokular ma tę przewagę nad bino, że może przeciekać tylko w połowie.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sro 17 Gru, 2025   

Wojtas_B napisał/a:
Fakt, ale z drugiej strony z monokularem jest ten problem, że u niego POŁOWA = 100%. Być może dlatego nie cierpię monokularów: nie mieszczą się w moim rozumieniu matematyki, której uczyli mnie moi nauczyciele w podstawówce oraz profesorowie w technikum i na studiach. :wink:

Wojtas_B 
Optyczny

Soniak10 napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:
Fakt, ale z drugiej strony z monokularem jest ten problem, że u niego POŁOWA = 100%. Być może dlatego nie cierpię monokularów: nie mieszczą się w moim rozumieniu matematyki, której uczyli mnie moi nauczyciele w podstawówce oraz profesorowie w technikum i na studiach. :wink:

Monokulary to również nie mój film. Dlatego też, mimo kilku podejść, nie kupiłem jeszcze lunety, a korciło mnie. Jednooczne patrzenie daje mi tyle przyjemności, co cierpienia.
Swaro z BTX jest świetna, mimo że nie daje przestrzeni jak bino. No ale cena tego cuda jest wariacka. Można by zapłacić tyle za coś, co będzie używane regularnie.

Monokular to przyrząd dobry do podpatrywania, a ta czynność nie mieści się w moim binoholicznym kodeksie.

Kot72 
Maniak
Kot72

Ja też nie przepadam za monookularami . Niby mam ale rzadko używam . Ale lunetę bardzo polubiłem :mrgreen: Niby nie ten komfort co lornetka ale luneta pokarze to czego nie pokarze mała , ręczna lornetka . U mnie te sprzęty się uzupełniają . Luneta służy do dużych powiększeń .

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

binocullection napisał/a:
Tlumaczenie jakosci lornetki przez pryzmat jej reakcji chemicznej z repelentem (...)

Repelent to jeden z czynników, dochodzi jeszcze słońce i wilgoć a to już rodzi pytanie do czego i dla kogo taka lornetka. Dla profesjonalistów? chyba raczej niekoniecznie.

Wojtas_B 
Optyczny

Binokularnik napisał/a:
Tlumaczenie jakosci lornetki przez pryzmat jej reakcji chemicznej z repelentem (...)

Repelent to jeden z czynników, dochodzi jeszcze słońce i wilgoć a to już rodzi pytanie do czego i dla kogo taka lornetka. Dla profesjonalistów? chyba raczej niekoniecznie.

Dla amatorów, takich jak ja.

Dawid1984 
Entuzjasta

Panowie, nazywanie Swarka badziewem w ustach dyletantów brzmi typowo (nie wiedzac, o czym sie mowi, mozna powiedziec cokolwiek), ale w ustach uzytkownikow takich lornetek jak EL 8x32, 8,5x42 jest co najmniej dziwne. Szczegolnie, gdy oceniamy lornetki pod katem ich prymarnej funkcji, jaka jest dawanie obrazu. A lepszego jakosciowo obrazu niz Swarek EL/NL nie daje zadna inna lornetka.

Jednoczesnie krytykując wykonanie Swara warto popatrzec bardziej introspektywnie - co ja robie dla lornetki, aby byla w dobrym stanie. Naprawde goraco zachecam popatrzec na ELki i NLki na spotkaniach lornetkowych oraz spojrzec na zachowania ich uzytkownikow. Na co zwracaja uwage przy eksploatacji i z jakim wyczuciem obchodza sie ze swoim sprzetem. A rzadko ktory z nich korzysta tylko na parapecie swojego okna… Tlumaczenie jakosci lornetki przez pryzmat jej reakcji chemicznej z repelentem jest tak samo adekwatne, jak wygody samochodu, gdy spada zrzucony z dźwigu na ziemie. Moze sa pod tym wzgeldem lepsze sprzety, ale co to ma znaczenie, jesli dbamy Swarek da niewspolmiernie wiecej frajdy z lornetkowania niz dowolna Kowa?

binocullection Nie dywagujemy o możliwościach optycznych swarka.
Sam pisałem że obraz jest idealny. Piszemy o wytrzymałości gumy na obudowie. A pod tym względem to bardziew, niestety.

Wystarczy przejrzeć wypomnianą wcześniej grupę Swarovskiego i Birdforum.com co użytkownicy tam wypisują, z dodanymi zdjęciami rozpadających się gum.

Sądząc po Twoim wpisie mam wrażenie dyletanctwa w białych rękawiczkach obserwujących tylko z balkonu. By lornetka nie zaznała grama słońca czy wilgoci.
Są ludzie którzy lornetek używają w terenie, i sprzęt ma być mocny stworzony w teren.

Co do jakości jaki daje swarowski, nie przesadzaj że topowe lornetki nie dają jakości porównywalnej lub lepszej niż swarowski.

Akurat miałem możliwości porównywać EL, Leica i Zeissa.

Dodam że nie używam żadnych repelantów. I ta lornetka nigdy nie zaznała kontaktu z takimi środkami. Nawet na Długiej Luce :wink:

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Ktora lornetke Zeissa lub Leici uznajesz za referencyjna dla Swarka EL? Fajnie, ze w koncu na tym forum budzi sie dyskusja o ambitnej optyce. Na nia jest tutaj miejsce tak samo, jak na lornetki za 100 zl.

Dyletanctwo w bialych rękawiczkach to wspaniale okreslenie! Pokazuje, jak różnimy sie spojrzeniem na sprzet. Narzedzie vs towarzysz spaceru. I jak zwykle w tego typu dylematach dochodzimy do tej samej konkluzji - zloty srodek. Moge przesadnie nie dbac, ale szanuje to urzadzenie. Szanuje, tzn susze. Szanuje, tzn nie zostawiam sprzetu na piekarniku, jesli nie musi w nim byc. Szanuje, nie rzucam nim i nie wale po drzewach. Szanuje, obchodzę sie z nim z wyczuciem - nie kręcę muszlami na sile, nie wycieram soczewek czymkolwiek.

Jednoczesnie z niej korzystam, bo po to jest, ale mysle, co robie. Po to mam lornetke i mozg.

Binofan 
Uczestnik

Ktora lornetke Zeissa lub Leici uznajesz za referencyjna dla Swarka EL? Fajnie, ze w koncu na tym forum budzi sie dyskusja o ambitnej optyce. Na nia jest tutaj miejsce tak samo, jak na lornetki za 100 zl.

Dyletanctwo w bialych rękawiczkach to wspaniale okreslenie! Pokazuje, jak różnimy sie spojrzeniem na sprzet. Narzedzie vs towarzysz spaceru. I jak zwykle w tego typu dylematach dochodzimy do tej samej konkluzji - zloty srodek. Moge przesadnie nie dbac, ale szanuje to urzadzenie. Szanuje, tzn susze. Szanuje, tzn nie zostawiam sprzetu na piekarniku, jesli nie musi w nim byc. Szanuje, nie rzucam nim i nie wale po drzewach. Szanuje, obchodzę sie z nim z wyczuciem - nie kręcę muszlami na sile, nie wycieram soczewek czymkolwiek.

Jednoczesnie z niej korzystam, bo po to jest, ale mysle, co robie. Po to mam lornetke i mozg.

Kolego, mylisz pojęcia. To co napisałeś o czyszczeniu soczewek, trzymaniu lornetki w nagrzanym do 50stopni samochodzie czy rzucaniu jej byle gdzie to święte słowa. Nie pisz jednak że rozpadająca się obudowa w najwyższej klasy lornetce to niedbalstwo właściciela bo to już jakiś ponury žart. Mój Nikon 8x25 z którego odpadła cała guma chyba w jeden dzień leżał sobie zawsze na półce i używany był do obserwacji samolotów tylko w pogodne dni. Gdzie tu widzisz niedbalstwo ? A pisanie przez producenta że to wina środka na komary to już kabaret.

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 0:11   

My tu przede wszystkim nie jesteśmy pracownikami Swarovskiego, żeby wiedzieć, co to za gówniana mieszanka i po co została zastosowana. Nie wiemy, co w Absam z tym robią, czy w ogóle coś zmieniają, korygują, gówno wiemy.

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Wczoraj 16:54   

Wojtas_B napisał/a:
My tu przede wszystkim nie jesteśmy pracownikami Swarovskiego, żeby wiedzieć, co to za gówniana mieszanka i po co została zastosowana. Nie wiemy, co w Absam z tym robią, czy w ogóle coś zmieniają, korygują, gówno wiemy.

Swarovski jest już skończony w segmencie lornetek premium. Mało kto da się nabrać na zapewnienia firmy, ze ich nowa lornetka (o ile taka się pojawi) to super, hiper, profi, de luxe. Mają zajęcie na lata specjalizując się w gumowej tapicerce…chyba, że oddadzą honorowo kasę i grzecznie przeproszą. To firma nie tylko od lornetek, więc może…

Odpowiedz do tematu