Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oczywiście model Sony DSC-RX100 III brałem pod uwagę, bo często był polecany, ale też znalazłem rozwiązanie Sony DSC-HX99. Czy to jest dużo gorsze urządzenie? Bo z tego co widzę to może pochwalić się lepszym zoomem.
Panasonic DMC-TZ100 widzę, że za 2200 można kupić nową sztukę. Już biorę się za lekturę testu z linku.
Oczywiście model Sony DSC-RX100 III brałem pod uwagę, bo często był polecany, ale też znalazłem rozwiązanie Sony DSC-HX99. Czy to jest dużo gorsze urządzenie?
To jest... inne urządzenie Mała matryca sprawia, że w trudnych warunkach oświetleniowych zdjęcia będą gorszej jakości.
TomPL2 & Kyle, dzięki za podpowiedzi. Panasonic wygląda kusząco i chyba w jego stronę się uśmiechnę. W Sony RX100 MIII brakuje mi zoomu. Widzę, że nowe sztuki Panasonic DMC-TZ100 można jeszcze wychytać niedużo powyżej 2000.
Czy ewentualnie na coś jeszcze innego zwrócić uwagę?
Czy ewentualnie na coś jeszcze innego zwrócić uwagę?
[URL="https://get-vidmateapp.com/home/"]vidmate apk[/URL] [URL="https://get-mobdroapk.com"]mobdro download[/URL]
Zależy mi na robieniu zdjęć: krajobrazów, bliskich obiektów, detali i makro, zdjęć nocnych rozświetlonego miasta, gwieździstego nieba, czasem zdjęć obiektów w dynamicznym ruchu takich jak rowerzysta. Chciałbym mieć w aparacie również zoom na poziomie ok x10.
Odświeżę temat bo szukam czegoś podobnego. Do 2000zł (można lekko nagiąć), pierwszy aparat dla córki, ma być mały czyli zacząłem szukać kompaktowego. Ale w trakcie szukania przeszedłem od matrycy 1/2,3", przez 1/1", mikro 4/3 a teraz już APS-C w dobrym stanie znalazłem .
Aktualnie porównuję Canon EOS M200
vs Olympus OM-D E-M10 II
vs Panasonic Lumix DC-G100
vs Panasonic Lumix DC-TZ99
vs Panasonic Lumix DMC-TZ100EB
vs Sony a6100
vs Sony Cyber-shot DSC RX100 II
wiem, że rozstrzał mega ale myślę, że na początek jakiś mały obiektyw i aparat nie będzie jakiś koszmarnie wielki. Chociaż może na początek zostać przy typowym kompakcie?
Głowa pęka. Chyba rzucę kostką. Może ktoś coś doradzić?
Jeszcze jedno, kiedyś w zamierzchłych czasach (jak kupowałem GH-2) była strona z porównaniem aparatów i kamer gdzie też były oprócz parametrów były zdjęcia zrobione w takich samych warunkach i za cholerę nie mogę jej znaleźć. Jest coś takiego albo podobnego?
Canon M to martwy system z małym wyborem obiektywów i tego bym unikał.
Z pozostałych:
Sony A6100 będzie miał najlepszy AF i najlepszą jakość obrazu (z odpowiednim obiektywem). Najtańszy zoom 16-50 PZ jest niestety kiepski optycznie.
Sony RX100 II będzie miał najlepszy stosunek jakości obrazu do rozmiarów. Niestety ergonomia tego aparatu jest bardzo słaba (polecam sprawdzić samodzielnie) i daje jednak ograniczone możliwości (niewymienność obiektywu).
Panasonic TZ99 to malutka matryca i ciemny obiektyw. Ja bym unikał chyba, że stosunek zoomu do rozmiarów jest najistotniejszy.
Panasonic TZ100 to jakaś alternatywa dla RX100 II. Większy zakres kosztem ciemniejszego obiektywu. Nie wiem jak wypada porównanie AF.
Panasonic G100 to ciekawy aparacik. Jeśli brać, to koniecznie w zestawie z obiektywem 12-32, żeby było naprawdę kompaktowo. Przy okazji to szkło jest ponoć całkiem niezłe. Jakość obrazu zauważalnie gorsza od A6100, ale zauważalnie lepsza od kompaktów, szczególnie przy małej ilości światła (RX100 II może nadrabiać jaśniejszym obiektywem, ale do G100 można dokupić jaśniejsze w razie potrzeby).
Olympusa E-M10 II sam mam. Wśród wymienionych wyróżnia go obecność stabilizacji matrycy. Nie ma to dużego znaczenia na początku, jak się kupi podstawowy obiektyw ze stabilizacją, ale jest w systemie dużo bardzo fajnych stałek bez niej i ja właśnie do nich go używam. Niestety matryca starsza i gorsza niż w G100.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9