Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 18 Gru, 2025   

Kot72...W ojczyźnie Vortexa, lornetki tej firmy są jednymi, obok lornetek Swarka, najpopularniejszymi lornetkami wśród zwykłych, chociaż nie tylko, amatorów lornetek. Zwłaszcza DBHD 8x32 i 8/10x42. Robi to, zwłaszcza, ich jakość vs cena i gwarancja VIP :wink: .
Ci bardziej zasobni i zaawansowani w bino, kupują te drogie innych firm, a Vortexy kupują do wożenia w samochodach, "pod ręką". Więc nie jest tak źle z Vortexami, jak co niektórzy piszą, co i ja też twierdzę :smile: , zwłaszcza patrząc przez pryzmat ich cen.

Reklama

Cygi 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Gru, 2025   

Pochwalę się, bo wcześniej wymienialiśmy tu komentarze odnośnie do tego, co warto kupić. Wczoraj udało mi się dotrzeć do sklepu, gdzie był jakiś wybór lornetek. Pojechałem bez konkretnej koncepcji co kupić - wstępnie myślałem o czymś na uzupełnienie mojego Vortexa Diamondback 8x32 HD. Chciałem się skupić na Zeissie, myślałem o Pocket 8x25, Conquest 10x32 i SFL 10x30, ale po zastanowieniu stwierdziłem, że SFL to jednak za duży przeskok cenowy i skupię się albo na maluchu wycieczkowym albo też na czymś porównywalnym z moim DBHD, ale o większej mocy i nie w upiornej cenie SFL.

Niestety okazało się, że nie było akurat Conquestów 10x32, były tylko 10x42. VP 8x25 też był. No to oglądamy ! Zewnętrznie oczywiście Conquest to gigant w porównaniu do VP, ale oba wykonane super, bardzo przyjemnie leżą w rękach. Obie lornetki z przyjemnymi okładzinami, czuć piniondz :mrgreen: Po macaniu szybka regulacja i paczymy... no i tu trochę mnie zdziwienie trafiło, bo mimo że jedna była 8x25 a druga 10x42 - nie odczułem większej różnicy w powiększeniu. Trochę, ale bez szału. Więc chyba jednak potrzebuję większego przeskoku mocy :wink: Klarowność i ostrość obu lornetek doskonała, VP z większym polem, Conquest lepiej leży w rękach no i muszle oczne oczywiście wygodniejsze, choć najpierw przy wysuwaniu trzeba ją docisnąć a potem odkręcać, bo inaczej można ją wykręcić całkowicie - niewystarczająca blokada maksymalnego wysunięcia. Z kolei muszle oczne w VP są małe, zapadają się w oczodoły, na początku trudno je ustabilizować, choć o dziwo bardzo komfortowo widać nawet bez idealnego ustawienia w osi. Moja żona, która nie lubi DBHD, bo dla niej "za duży i za ciężki", od razu zakochała się w VP. Uznałem, że ten maluch jest rozkoszny, a na okulary dokupię nakładki. Dodatkowo była niezła cena, bo udało się kupić za ok. 2,8 tyś. No i wjechał VP... cały na czarno :mrgreen:

Oczywiście będę go szczegółowo testował, może nawet popełnię jakiś wpis. Na razie mogę powiedzieć, że w porównaniu do DBHD jest naprawdę duża różnica. Ostrość w centrum - podobnie, ale w DBHD już przy jakichś 65-70% od osi centrum zaczyna się lekkie zamglenie, które mocno nasila się przy krawędziach wraz z utratą jasności. W VP do ok. 90-95% jest żyleta, leciutka mgiełka na ostatnich kilku procentach, ale obraz dalej użyteczny. Nasycenie mocniejsze w VP, tak samo jak kontrast. O dziwo - widok na ulicę oświetloną latarniami pokazał jedynie minimalnie wyższą jasność DBHD, kiedy kontrast oraz szczegółowość były po stronie VP i obraz był z niego czytelniejszy dla oka. Generalnie czuć, że to optyka wyższej klasy. Dwa problemy VP - muszle oczne, które trzeba poszerzyć nakładką albo opanować dobrą technikę dociskania do łuków brwiowych oraz pokrętło dioptrii. To jest akurat niedoróba projektowa, chodzi zdecydowanie za lekko, przy złożonej lornetce i przewożeniu bez szans, aby się nie przesunęło. No chyba, że ktoś ma 0 różnicy i nie reguluje, bo w centralnym położeniu jest taki punkt mocniejszego trzymania i tam się nie przesuwa.

Na wielki plus - mechanizm składania/rozkładania muszli ocznych. Wykręcając dochodzimy do punktu oporu, jeszcze minimalny nacisk i mamy lekki miękki przeskok na blokadę. Przy złożeniu to samo, a do tego taki sam przeskok blokujący w najniższej pozycji. Bawię się tym dla samej przyjemności działania tego mechanizmu :wink: Przyjemny fokuser pomimo jego wielkości, pracuje miękko, przyjemnie, gładko, z lekkim oporem. Mechanizm mostka idealnie dobrany pod kątem siły do składania, rozkłądania, regulacji. No i optyka... Niby DBHD to naprawdę przyzwoita lornetka, ale dobre jest wrogiem lepszego :wink: W dzień widzę z oka dach innego budynku pokryty blachodachówką. Dziś, w ostrym słońcu, na krawędziach blachy DBHD pokazuje ostre fioletowe AC, w VP nic takiego nie ma - powłoki robią różnicę. Obraz z VP jest przyjemniejszy, bardziej plastyczny, kolory lepiej nasycone, o niebo lepsza kontrola odblasków przy ostrych pingach słońca od szyb. Nie ma też na skutek tego utraty kontrastu, a w DBHD i owszem. Dodatkowo w DBHD było takie wrażenie, że trzeba bardziej "napinać oko", aby dojrzeć szczegóły. W VP wchodzi to miękko i przyjemnie, bez żadnego wysiłku.

Teraz tylko rozwiązać problem z okularami VP - nakładki poszerzające zamówione u chińczyka, dodatkowo nakładki zabezpieczające na okulary oraz obiektywy z Opticrona, ponoć pasują idealnie, zobaczymy :cool: Jestem pod wrażeniem możliwości tego malucha, do tego pasuje do każdej kieszeni kurtki i go nie czuć. DBHD też niby w większą kieszeń wchodzi, ale obciąża i ściąga kurtkę na jedną stronę. Niebawem testy terenowe :grin:

Jan55 
Optyczny
amator

Cygi...Zakup bdb, zwłaszcza za taką cenę. VP to najlepsza optycznie, obok CLP, lornetka x25. Dlatego DB HD, i nie tylko, wypadają przy niej trochę "blado", a odzwierciedla to, różnica cen między nimi.
Najważniejsze, że Ci spasowała i jesteś zadowolony. Życzę udanych obserwacji :grin: .

Cygi 
Nowy

Jan55 napisał/a:
Cygi...Zakup bdb, zwłaszcza za taką cenę. VP to najlepsza optycznie, obok CLP, lornetka x25. Dlatego DB HD, i nie tylko, wypadają przy niej trochę "blado", a odzwierciedla to, różnica cen między nimi.
Najważniejsze, że Ci spasowała i jesteś zadowolony. Życzę udanych obserwacji :grin: .

Dzięki, obserwacje w toku, nie mogę się napatrzeć ! :mrgreen:

_Tomek_ 
Optyczny

Coś czuję, że Vortex pójdzie w odstawkę. Chyba, że małżonka przechwyci Zeissa ;)

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Cygi, gratuluję zakupu najlepszego malucha na rynku.
Ja ma tyle szczęścia, że korekcję dioptrii mam na '0', więc jak pisałeś pokrętło nie stanowi dla mnie żadnego problemu.
Jeśli chodzi o poszerzenie muszli ocznych, to polecam Field Optics EyeShields w rozmiarze Compact:
https://www.bhphotovideo....ir_Compact.html

Sam stosuję i sprawdzają się wyśmienicie. Poszerzają muszle oczne i dodatkowo odcinają światło boczne.
Jedyną wadą jest fakt, że z założonymi nasadkami nie mieści się w fabrycznym futerale, ale on i tak jest absurdalnie wielki jak na tę lornetkę.

Cygi 
Nowy

Cytat:
Coś czuję, że Vortex pójdzie w odstawkę. Chyba, że małżonka przechwyci Zeissa ;)

No jacha, działa efekt nowości, każdy chce patrzeć :wink: Ale spokojnie, ułoży się. A jak zabierze... to z "bóóólem serca" będę musiał kupić kolejną lornetkę, pretekst się zawsze przyda :mrgreen: Wiesz jak jest, trzeba sobie tyły zabezpieczać :lol:

Cytat:
Cygi, gratuluję zakupu najlepszego malucha na rynku.
Ja ma tyle szczęścia, że korekcję dioptrii mam na '0', więc jak pisałeś pokrętło nie stanowi dla mnie żadnego problemu.
Jeśli chodzi o poszerzenie muszli ocznych, to polecam Field Optics EyeShields w rozmiarze Compact

Dzięki śliczne :smile: Super, że wrzuciłeś. Ja zamówiłem u chińczyka proste, bez skrzydełek. Mam w domu takie z podwyższeniem po zewnętrznej stronie, pasują idealnie, ale jakoś mnie uciskają w zewnętrzne kąciki oczu. Poczekam na te proste, jak nie spasują - zamówię polecane przez Ciebie. Odnośnie do futerału - w 100% racja, ale tym się nie martwię, bo mam też dalmierz Vortexa i kazało się, że do jego etui, po złożeniu, idealnie się do niego VP mieszczą, więc na wyjazdy zabezpieczenie jest. Zaś w sam teren zamówiłem kapselki i rainguardy od Opticrona, dodałem też szybkozłoączki do oryginalnego paska :wink:

zy_gaus 
Nowy

Cygi napisał/a:

Dzięki, obserwacje w toku, nie mogę się napatrzeć ! :mrgreen:

Raczej nie będziesz żałować zakupu. Ja mam od roku i za każdym razem z wielką przyjemnością po nią sięgam.

Kris53 
Początkujący

Wysłany: Pon 29 Gru, 2025   

Niestety jeden z dwóch egzemplarzy zamówionych Delty optical chase 8x42 okazał się wadliwy. Trafiło na mnie. Towar zwrócony. Z uwagi na poświąteczne promocje nie wykluczam zakupu innej lornetki.Więc nadal trwa poszukiwanie lornetki turystycznej. Na obecną chwilę opisywana wyżej Zeiss Victory 8x25 i Zeiss Conquest 10x32 są w podobnej promocyjnej cenie około 3 tys. Czy mimo różnic wagi warto postawić na Conquesta ?.Dodam że podczas testów delty 8x brakowało mi trochę przybliżenia. Żona też potwierdziła moje spostrzeżenia. Może odnieśliśmy takie wrażenie ponieważ miałem wcześniej lornetkę 10x?.

Jan55 
Optyczny
amator

Kris53...VP 8x25 a Conquest 10x32 to dwie różne lornetki (waga,wielkość i apertura), więc nie można ich porównywać. Do tego Conquest poniżej 3000 zł to wersja HD więc możesz mieć problem z muszlami ocznymi (mały odstęp, płytkie). Piszą o tym na forach. Nie ma tego w wersji HDX (inne muszle), ale to już inna cena.
Co do różnic między nimi, to na pewno Conquest jest bardziej komfortowy w użytkowaniu i widzeniu obrazu (wielkość pola VP 59* vs HD 68*). Różnica 9*, to różnica duża, a w pozostałych aspektach optycznych, to musiałbyś sobie sprawdzić :wink: .
Zastanów się nad Monarchem HG 10x30 lub M7 10x30. To lornetki podobne optycznie i do tego tylko troszkę większe i cięższe od VP a dużo lżejsze i trochę mniejsze od Conquesta.
HG jest w tej chwili w niezłej cenie (2750) a M7 w świetnej ( około 1300). Różnica między nimi to obudowa a optycznie różnią się, minimalnie, na korzyść HG ( troszkę lepszy kontrast). Do użytku turystycznego idealne :grin: .
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Pon 29 Gru, 2025, w całości zmieniany 1 raz  

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Ja bym Conquesta 10x32 nie kupił nawet w dużo niższej cenie. Lornetka 10x32 ważąca więcej niż lekkie 10x42 to trochę nieporozumienie. Dla VP 8x25 nie jest żadną konkurencją, bo waży ponad 2 razy więcej i rozmiary też ma zupełnie inne.

Odpowiedz do tematu