Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wczoraj 22:48 Teleobiektyw do Nikona D7100
Proszę o poradę w kwestii doboru obiektywu do fotografii przyrody (głównie ptaki). Szukam teleobiektywu do Nikona D7100. Ważna jest dla mnie stabilizacja i możliwie szybki i celny AF. Szukam czegoś co dobrze ostrzy, zwłaszcza w górnych zakresach ogniskowej. Optymalny budżet dla mnie to do ok. 2600 PLN, więc raczej nie będą to obiektywy nowe, a używane, byle coś sensownego.
Myślałem o Nikkor AF-S 70-300/4.5-5.6 G IF VR lub Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6 AF D ED VR. Ewentualnie Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD. Znalazłem w moim budżecie używany Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM C–Nikon F, ale to już obiektyw o wadze blisko 2 kg i trudno mi ocenić poruszanie się po lesie czy w innym terenie z taką "armatą". Może jednak warto...?
Może macie jeszcze jakieś inne propozycje? Z góry dziękuję za wszelkie polecajki.
Pod względem możliwości przy fotografowaniu ptaków Sigma 150-600 zje na śniadanie wszystkie pozostałe, wymienione obiektywy. Ogniskowa robi swoje, a jakością obrazu odstawać też bardzo nie będzie. Ewentualnie Nikkor 80-400 będzie ostrzejszy, ale nie na tyle, żeby skompensować 1.5x większą maksymalną ogniskową Sigmy. Innych bym nie rozważał.
Ogólnie jeśli głównie ptaki, to moim zdaniem lepsza będzie Sigma.
Jeśli do tego ma dojść wykorzystanie do krajobrazu i inne zastosowania, to Nikkor też jest godny rozważenia.
Co do masy, to taki prawie 3 kg zestaw da się nosić, ale warto sobie to dobrze rozpracować. Ja zakładam pasek od torby jak szarfę na ramię i wsuwam za niego stopkę statywową obiektywu, co przenosi większość ciężaru. Do tego neoprenowy pasek na szyję do stabilizacji i można łazić. Ja jestem w stanie z takim zestawem zrobić na piechotę kilkanaście kilometrów bez większego problemu, ale nie każdy da tak radę. Z drugiej strony są ludzie, którzy nawet tego nie zauważą.
Ryszardo - bardzo dziękuję za Twoją opinię. Trochę się właśnie obawiałem, że Nikkor 70-300, pomimo dobrej optyki, może być "za krótki". A co sądzisz o obiektywie Tamron Nikon F 150-600 F/5-6.3 Di VC USD, jako alternatywie do Sigmy. Znalazłem używkę w dobrym stanie za ok. 2800 pln.Jak wygląda porównanie tych obiektywów, jeśli chodzi o sprawność AF i ostrość w górnych zakresach ogniskowej i jakość obrazu przy ogniskowej +400 mm?
Przy okazji podsyłam link do Sigmy 150-500: https://allegro.pl/oferta/obiektyw-sigma-150-500mm-f5-6-3-apo-dg-os-hsm-nikon-17891940411. Czy ta Sigma jest warta zainteresowania i zakupu?
Sigma 150-500 jest obiektywem starszym i zauważalnie gorszym od Sigm i Tamronów 150-600 w dowolnej wersji.
Tamron 150-600 to bardzo fajny obiektyw. Sam mam wersję G2 do Canona.
Jeśli chodzi o porównanie z Sigmą C, to Tamron wydaje się być trochę lepszy na dłuższych ogniskowych i dlatego go wybrałem. Polecam przeczytać testy:
https://www.optyczne.pl/3..._DG_OS_HSM.html https://www.optyczne.pl/3..._Di_VC_USD.html
Do porównań dobra jest też ta strona:
https://www.the-digital-p...omp=5&APIComp=2
Tu wychodzi, że Tamron jest lepszy w centrum i gorszy na brzegu pełnej klatki, która Cię nie interesuje, bo masz APS-C. Wersja G2 wypada lepiej na brzegu, a optyka jest ta sama (tylko powłoki inne), więc może być to kwestia egzemplarza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13