Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli ktoś miałby podobny problem z refleksami to podzielę się znaleziskiem. Otóż zamówiłem drugą sztuką i w drugiej sztuce co prawda są refleksy ale już znacznie znacznie mniejsze. Są na tyle mniejsze, że nie przeszkadzają w obserwacji nawet nocą, w mieście gdzie jest pełno latarni. Widać producent ma pewien problem z kontrolą jakości.
Ostatecznie, która została? Delta Optical ONE czy ta SV202 8x32?
Zostawiłem Svbony SV202 8x32. Ma lepszy obraz, widać więcej detali i jakby bardziej ostry. Rozmiarowo jest większania niż DOne ale już w etui to taki sam rozmiar a nawet Delta ma trochę większe bo jest sztywne. Jak przypnę do paska spodni (a taki był cel zakupu) to wygodniej się wyciąga te SV202 - odpinasz rzep jedną ręką i wyciągasz tą samą ręką lornetkę. Delta jest lżejsza też aż o prawie 150g ale tego nie czuć jak się nosi przypiętą do spodni plus nie wiem czy ja tak mam ale delta jest tak lekka, że mi się bardziej ręce trzęsą jak ją trzymam. Może to kwestia przyzwyczajenia. No i jeszcze kwestia ceny, Delta kosztuje 600zł a Sv202 kupiłem za około 430zł więc sporo taniej.
Przyszła do mnie niedawno SVBony SV202 Upgraded 8x32, więc napiszę parę słów moich spostrzeżeń, za model porównawczy posłuży Nikon Monarch M7 10x30, czyli lornetka około 3 razy droższa
Zestaw fabryczny, jaki otrzymujemy w pudełku jest podobny. Etui w Nikonie jest może minimalnie lepiej wykonane i na pewno troszkę grubsze (więcej wypełnienia), za to nie ma swojego paska, który to z kolei posiada etui od SVBony.
Pasków na szyję nie oceniam bo nie używam.
Zakrywki wolę tego typu jak w SVBony, czyli nakładane a nie wciskane, ale ogólnie tu i tu są ok - brak większych zastrzeżeń.
Budowa zewnętrzna i jakość wykonania. Zaskakująco podobne. Czuć lekką przewagę Nikona - lepiej obrobiona guma przy uszach paska, bardziej finezyjny klik muszli, ale na pewno nie jest to przepaść. Obie dobrze leżą w ręku i ważą bardzo podobnie. Guma w Nikonie przyjemniejsza i bardziej "wyrafinowana" w fakturze. Dodatkowo SVBony trochę śmierdzi gumą po wyjęciu z pudełka, po kilku godzinach już nic nie czuć. Mały minus dla SVBony za minimalny luz na muszlach po pełnym wysunięciu, natomiast czuć to tylko przy ruszaniu ręką, po przyłożeniu do oka brak jakiegokolwiek dyskomfortu. Ani w jednej, ani w drugiej muszle nie składają się samoczynnie, chyba że po przyłożeniu nienaturalnie dużej siły.
Focuser w SVBony jest wolniejszy i obraca się z mniejszym oporem - osobiście taki wolę. Oczywiście w związku z powyższym trzeba się trochę więcej nakręcić - około 1 i 3/4 obrotu (w Nikonie około 1 i 1/4 obrotu).
Pierścień dioptrii jest lepszy w Nikonie, z blokadą na klik, po odblokowaniu chodzi płynniej. W SVBony po chwili nieużywania trzeba jakby "przełamać" pierwszy opór, potem już jest ok. W obu ustawianie dioptrii porusza prawym okularem.
Część najważniejsza, czyli obraz.
Zacznę od tego, że SVBony ma chyba najlepszy obraz z lornetek za 400zł jakie posiadałem lub miałem okazję spojrzeć, a były to m. in. Vortex Triumph, Celestron Nature DX, Nikon Sportstar EX itp.
Wracając jednak do porównania z Nikonem:
- Ostrość centralna - zaskakująco podobna. Nikon ma trochę lepszy kontrast.
- Ostrość brzegowa - tutaj jest przepaść. To jest punkt, który dla wielu usprawiedliwi trzy razy wyższą cenę Nikona. Dla SVBony ilość ostrego pola oceniam na 55-60%, dla Nikona 85-90%. Różnica jest naprawdę duża i zauważalna natchmiast po przyłożeniu do oka.
- AC - i tu zaskoczenie. Moim zdaniem AC jest odrobinę mniejsza w SVBony. Nie wiem czy mi się trafił jakiś gorszy egzemplarz Monarcha, ale w Nikonie w trudnych warunkach AC jest widoczna nawet w centrum, a na brzegach i w nieostrościach jest wyraźna. W sumie to samo jest w SVbony ale jednak w wyraźnie mniejszej ilości.
- dystorsja - w Nikonie minimalna, w SVBony wyraźnie większa. W obu brak efektu "toczącej kuli".
- ostrość minimalna - lepsza w Nikonie. Nie mierzyłem dokładnie, ale wg mnie poniżej 2m. W SVBony poniżej 3m (około metra różnicy).
- oddanie kolorów - bardzo dobre w obu lornetkach, może minimalnie chłodniejsze w SVBony.
- jasność - tu nie podejmuję się oceny, dla mnie w dzień (tylko tak ich używam) są tam samo jasne. Oczywiście można to uznać za plus dla Nikona, z uwagi na powiększenie 10x.
Z tego samego powodu nie porównuję pola widzenia obu lornetek, nie znam się na dokładnych pomiarach, mogę napisać jednynie że oba modele mają pole jak najbardziej wystarczające jak na swoje powiększenia. Nie ma wrażenia patrzenia "przez dziurkę od klucza"
Podsumowując, SVBony to bardzo dobra lornetka w swojej cenie. Jest oczywiście gorsza od Monarcha, ale uważam że stanowi bardzo dobrą, tańszą alternatywę dla Diamondbacka 8x32, dając podobny obraz, za to pozbawiony niemal AC (w porównaniu do DB HD), za połowę jego ceny. Jedyne dwa atuty przewagi, jakie widzę u Vortexa, to obudowa i oczywiście gwarancja.
Dla SVBony ilość ostrego pola oceniam na 55-60%, dla Nikona 85-90%. Różnica jest naprawdę duża i zauważalna natchmiast po przyłożeniu do oka.
Porównywałeś 8x (SVBony) z 10x(M7). Odnoszę wrażenie, że w lornetkach 10x, zakres ostrego pola jest większy niż w ich odpowiednikach (ta sama firma i model) powiększających 8x. Ponadto, pole pozorne również jest większe w 10x.
Dla SVBony ilość ostrego pola oceniam na 55-60%, dla Nikona 85-90%. Różnica jest naprawdę duża i zauważalna natchmiast po przyłożeniu do oka.
Porównywałeś 8x (SVBony) z 10x(M7). Odnoszę wrażenie, że w lornetkach 10x, zakres ostrego pola jest większy niż w ich odpowiednikach (ta sama firma i model) powiększających 8x. Ponadto, pole pozorne również jest większe w 10x.
Tak pewnie jest jak mówisz. Ubolewam, że SVBony nie robi 10x32, gdyż zdecydowanie preferuję to powiększenie.
Ciekawe, że powłoki mają zupełnie inny kolor w porównaniu do poprzedniej wersji. Różowe vs zielone. Stara wersja dawała zielonkawy zafarb, pewnie w nowej jest inaczej.
Szkoda że jakość wykonania w tym budżecie jest różna, ale jak tylko trzyma kolimację i pokrętła nie odpadają to tylko się cieszyć
Jan55 zwraca uwagę na istotną sprawę iż serwis SvBony nie obejmuje towaru zakupionego w innym sklepie niż firmowy. Na forach zagranicznych można przeczytać iz Amazon i SvBony nie reagują na reklamacje. Tak że warto się zastanowić czy ryzykować zakup tej lornetki. Zwrotu można dokonać w ciągu 14 dni. A potem ?.
Jan55 zwraca uwagę na istotną sprawę iż serwis SvBony nie obejmuje towaru zakupionego w innym sklepie niż firmowy. Na forach zagranicznych można przeczytać iz Amazon i SvBony nie reagują na reklamacje. Tak że warto się zastanowić czy ryzykować zakup tej lornetki. Zwrotu można dokonać w ciągu 14 dni. A potem ?.
Ja kupowałem na Aliexpress, z tego co widzę jest tam 90 dni na zwrot.
Ale jaką ma wiarygodność producent który sprzedaje towar poprzez inne sklepy i nie bierze za to żadnej odpowiedzialności?. To już jest sygnał żeby omijać szerokim łukiem producentów ,,wynalazków".
Wysłany: Pon 05 Sty, 2026
Lornetki SVBony, o których przez krótki czas było głośno, to raczej już przeżytek, co widać po forach. Brak nowych opinii, czyli chętni albo się wyleczyli, z zakupu tego "cudu", albo Ci co się nimi zachwycali i je kupili, wolą o nich nie wspominać, zwłaszcza, jeżeli powyłaziły w nich jakieś usterki i nie da się ich reklamować .
Co do zakupów, to można je kupić w Polsce, w jednym ze znanych sklepów z optyką, za 499 zł i przynajmniej z gwarancją/rękojmią 24-mc. Czyż nie lepiej dołożyć te 99 zł i mieć spokój przez 2 lata, w razie reklamacji?
- Ostrość brzegowa - tutaj jest przepaść. To jest punkt, który dla wielu usprawiedliwi trzy razy wyższą cenę Nikona. Dla SVBony ilość ostrego pola oceniam na 55-60%
To jest tragicznie zły wynik. Będziesz ciągle kręcić fokuserem i szukać tej ostrości.
meehoo napisał/a:
AC - i tu zaskoczenie. Moim zdaniem AC jest odrobinę mniejsza w SVBony. Nie wiem czy mi się trafił jakiś gorszy egzemplarz Monarcha, ale w Nikonie w trudnych warunkach AC jest widoczna nawet w centrum
Dlaczego myślisz, że to wina słabego egzemplarza? Każda lornetka pokaże jakąś tam AC w centrum, kwestia tylko znalezienia odpowiednio kontrastowej ceny. Większe powiększenia są bardziej problematyczne z powodu centralnej AC wprowadzonej przez obiektywy i mocniej powiększonej przez okular.
W praktyce ważne, by dla Ciebie ten poziom AC nie był irytujący. A dla innych z kolei pomocne i ciekawe jest to co zrobiłeś, czyli porównanie lornetek obok siebie, w tych samych warunkach. Jakiekolwiek opinie w stylu "lornetka z niewidoczną AC" są bezwartościowe. Jeden nie widzi, drugi zobaczy, a trzeci nie będzie chciał obserwować z tego powodu.
_Tomek_, nie można mówić że w klasie cenowej ( ok 400 zł ) ostrość ok 60 % to tragiczny wynik . Poza tym nieostrość może wynikać z krzywizny pola . Pozostaje jeszcze kwestia , czy w tych nieostrościach obraz jest jeszcze w miarę czytelny czy jest to ,, mydło " .
Wysłany: Wto 06 Sty, 2026
Pytaniem pozostaje, czy ta nieostrość występuje w tym jednym egzemplarzu czy we wszystkich z tej serii. Bo jeżeli we wszystkich, to można to uznać za wadę konstrukcyjną, a jeżeli w tym jednym czy kilku, to jest to wada, którą przepuściła kontrola techniczna, której, jak wiadomo, w Chinach nie ma.
Do tego dochodzi to co napisał kol Kot72,..."Pozostaje jeszcze kwestia , czy w tych nieostrościach obraz jest jeszcze w miarę czytelny czy jest to "mydło".
Jan55, w tej cenie nie ma lornetek z dobrze skorygowanym płaskim polem więc nie sądzę aby to była wada produkcyjna . Zastosowano prosty okular , zapewne 3 - soczewkowy . Jedyna tania lornetka dużą ilością ostrego pola to lokalny , chiński Canis 8x32 , klon Levenhuka Sherman Pro .
Krzywizna płaszczyzny ostrości na pewno jest, ale z pewnością jest też nagromadzenie innych wad pozaosiowych, bo inaczej w tej cenie się nie da.
Nawet gdyby jednak była tylko krzywizna pola, to i tak nieostrość zaczyna się za szybko. Na gwiazdach - byłoby to akceptowalne, ale nie w dzień (tak zrozumiałem)
Takie wady zawsze wyjdą bo wynikają wprost z konstrukcji okularu który jest wzorem uproszczonego Erfla . Będziemy mieli bardzo ostry środek i dość marne brzegi wynikające z krzywizny pola , astygmatyzmu i AC . Do taniej lornetki nikt nie da skomplikowanych okularów 6-7 soczewkowych i jeszcze z dużym odstępem od oka .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13