Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Sro 14 Sty, 2026   

Wartościowa i konkretna analiza.

Gratuluję dobrego wyboru.

Reklama

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

meehoo napisał/a:
Ostatecznie został ze mną Vortex DB 10x32, ponieważ:
- ma najlepszą budowę,
- najprzyjemniejszy (dla mnie!) focuser
- optycznie jest trochę gorszy od Nikona (ostrość brzegowa i AC), natomiast wersja 10x32 jest dla mnie lepsza od 8x32. Jest tylko nieznacznie lepszy od SVBony (a pod względem AC wyraźnie gorszy), ale przeważyły dwa wcześniejsze punkty oraz gwarancja. W dodatku SVBony nie produkuje 10x32 a to na takim powiększeniu mi ostatecznie zależało.

Kiedyś rozważałem zakup tego Vortexa. Ostatecznie padło na Nikona bo…2x droższy to pewnie lepszy :wink: . Fokuser w Nikonie - na początku był dla mnie zbyt „szybki”, potem się do niego przyzwyczaiłem, a teraz traktuję to jako za zaletę - o ile się nie pomylę i w dobrą stronę nim pokręcę, przeskakując z dalszego planu na bliższy… lub odwrotnie. Nie ukrywam, że Nikon uwiódł mnie wielkością pola i jego korekcją. To mała lornetka ale dzielna bestyjka pod tym względem. O AC nie będę się wypowiadał… czasem ją widzę, ale tak jest w każdej lornetce, którą mam lub miałem.

PS. Fajnie, że Vortex DB Ci przypasował.

meehoo 
Uczestnik

Nikon bezsprzecznie optycznie jest najlepszy. Podejrzewam, że żeby go optycznie przeskoczyć (w klasie x30/32), to trzeba dużo więcej pięniedzy wyłożyć. Dlatego tak wielu go wybiera. Mnie zraziły dwie rzeczy, o jednej już wspominałem w temacie o Monarchu - to babole kleju przy obiektywach. To bym jeszcze przeżył, ale czarę goryczy przelało przekoszone spasowanie mostka, moim zdaniem nie przystoi w tej klasie. O połowę tańszy Vortex może tu stanowić wzór, zarówno pod względem spasowania jak i ogólnego feelingu. W Nikonie kasa poszła w 75% w optykę a w 25% w obudowę, w Vortexie jest bliżej 50/50.

Najchętniej bym chciał optykę Nikona w obudowie Vortexa - takie coś istnieje i nazywa się Vortex Viper, tylko że nie robią x30/32 :( Jest jeszcze Razor, ale daleko poza moim budżetem. Może kiedyś sprawdzę GPO Passion ED 10x32, bo podejrzewam że to też może być taki przypadek.

Jan55 
Optyczny
amator

M7 10x30, to w tej chwili najlepsza 10x30/32 na rynku w cenie do 3000 zł +. Jedynym jej konkurentem jest MHG , który różni się tylko lepszą obudową i troszkę lepszym kontrastem, ale różnica w cenie, między nimi, nie powoduje, że jest jej wart. Generalnie to dopiero HDX może konkurować optycznie z M7, ale to już cena ponad 3x wyższa i lornetka o większym gabarycie i wadze, co nie każdemu pasuje.
Co do GPO 10x32 to nie miałem jej w rękach, ale tylko z powodu małego pola (6*), bo optycznie jest, podobno, na poziomie 8x32, czyli bdb i na poziomie serii M7. Różnią się między sobą niuansami, które nie mają większego wpływu na jakość optyki, między nimi.
Z mechaniką to różnie bywa, bo to już kwestia kontroli jakości na taśmie produkcyjnej. W Nikonach wszystkich serii, zwłaszcza M7 i HG, co widać na przykładach z forów, ta jakość w ostatnich latach, jest bardzo kulawa, zwłaszcza po przeniesieniu całkowitej produkcji do Chin. Przerabiałem to z HG 8x42 (mechanika i jakość wykonania) i 3 egz M7 8x30. Trzeci egz. M7 8x30 jest tym. który spasował mi pod względem mechanicznym (pokrętło ostrości)i estetycznym (gluty kleju-brak).
Żeby nie było, to te kwestie dotyczą nie tylko Nikonów, ale też wielu innych znanych marek lornetkowych i jest to pokłosiem obniżenia standardów produkcji ale nie cen :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

A myślałem, że ta loteria jakościowa jest tylko w Banner Cloudach.

fred4u 
Początkujący

Jan55 napisał/a:
W Nikonach wszystkich serii, zwłaszcza M7 i HG, co widać na przykładach z forów, ta jakość w ostatnich latach, jest bardzo kulawa, zwłaszcza po przeniesieniu całkowitej produkcji do Chin. Przerabiałem to z HG 8x42 (mechanika i jakość wykonania) i 3 egz M7 8x30. Trzeci egz. M7 8x30 jest tym. który spasował mi pod względem mechanicznym (pokrętło ostrości)i estetycznym (gluty kleju-brak).

W moim przypadku MHG "zachwycił mnie" swoją jakością wykonania. Lubię przedmioty dobrej jakości, starannie wykonane i przyjemne wzorniczo, i ta lornetka dla mnie taka właśnie jest. MHG jest produkowana w Japonii (czego potwierdzeniem jest napis na obudowie, oraz informacja z pudełka). Nie jest idealnie - mankamentem są otwierające się osłony obiektywów, i wolałbym aluminiowe pokrętło regulacji ostrości (zakładam że tu była kwestia walki o masę), ale w kwestii precyzji wykonania mechaniki, jestem zadowolony. Faktycznie te pokazane niedoróbki M7 psują estetykę (pytanie czy ten "krzywy" mostek to mostek, czy gumowa osłona mostka).
@Jan55 -- co takiego z mechaniki / jakości wykonania MHG Ciebie zniechęciło?

Jan55 
Optyczny
amator

fred4u...Opisałem to wszystko w temacie o MHG 8x42.
Nie jest to tylko moja opinia, bo o tych spotykanych usterkach, piszą też na BF. Dodatkowo, po porównaniu optycznym z moimi lornetkami 8x42 (GPO i Viking Kestrel), doszedłem do wniosku, że HG nie wnosi nic lepszego w stosunku do ich optyki, dlatego też nie szukałem egz. bez wad. Mało tego, to po zakupie Legenda M 8x42, stwierdzam, że Legend M 8x42, jest lepszy optycznie od MHG, tyle, że cięższy i większy.
MHG jest za to bardziej elegancki :mrgreen: , ale jak już pisałem nie raz, MHG nie powinien kosztować więcej jak 3000-3200 zł, bo to lornetka, którą można porównywać optycznie z 2 x tańszym M7 i to też nie tylko moja opinia :smile: .

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

meehoo napisał/a:
Mnie zraziły dwie rzeczy, o jednej już wspominałem w temacie o Monarchu - to babole kleju przy obiektywach. To bym jeszcze przeżył, ale czarę goryczy przelało przekoszone spasowanie mostka, moim zdaniem nie przystoi w tej klasie.

Czy to faktycznie jest przekoszony mostek (poważna wada, dyskwalifikująca lornetkę), czy okładzina trochę "wygięta"?

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas_B napisał...''A myślałem, że ta loteria jakościowa jest tylko w Banner Cloudach''.

Nie, nie tylko. Wyobraź sobie. że nawet w sławnych SFL-ach, o czym można poczytać na BF :mrgreen: .

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Jan55 napisał/a:
Wojtas_B napisał...''A myślałem, że ta loteria jakościowa jest tylko w Banner Cloudach''.

Nie, nie tylko. Wyobraź sobie. że nawet w sławnych SFL-ach, o czym można poczytać na BF :mrgreen: .

Tak jest, poniewaz z rynku optyki sportowej zniknela klasa srednia. Klasa lornetek, ktora łączyła wysoka jakosc (w tym wykonania) z rozsadna (co nie znaczy niska) cena. Lornetek, ktore dawaly 90% alf, za niekiedy polowe ich ceny.

Taka lornetka byla Kowa Genesis, Fujinon FMT, Nikon HG L czy IF, Swarek SLC czy Zeiss FL. Zeiss SFL, lornetka z zamyslu tworzona do KŚ, choc jest dobra optyka, prezentuje coraz wiecej kompromisow jakosciowych. Nie wspomne o Conquescie HDX…

Banner Cloud jest takim hihotem historii branzy optycznej z zachodu - w ta spolaryzowana rzeczywistosc lornetek tanich i do bani oraz drogich i swietnych, wprowadza lornetkę w srednim pulapie cenowym, bedaca dobra optyka, łamane przez swietna. Takie lornetki moglyby byc produkowane w Europie, gdyby:
- nie zawładnął nia bezrefleksyjny, liberalny socjalizm niszczący rodzime gospodarki przemysłowa produkcja pieniadza i kosztem pracy,
- europejski konsument mial w sobie choc troche patriotyzmu gospodarczego, polegającego na kupowaniu sprzetow made in Europe, zamiast tych zakamuflowanych chinczykow, o ktorych często czytamy jako „sprzet jedynego wyboru” na tym forum.
Rzecz jasna w tym drugim kryje sie tez chciwość samych producentow.

Skoro tak, to rynek sam sie wyregulowal najpierw chińskimi porro, ktore wytłukly dominujące nigdys Japonce, a teraz SRBC.

Nie nalezy walczyć z Bannerem, bo to jak walka z żywiołem, ktorej juz zadna sila zachodu nie powstrzyma. Nalezy walczyc z mentalnością, ktora nas do Bannera zawiodła.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

binocullection, coś mi w Twojej wypowiedzi nie pasuje. Co Twoim zdaniem było alfą, jak na rynek wchodził Zeiss FL? Bo w ofercie Zeissa to chyba nic lepszego nie było. Czy to znaczy, że oni wtedy alf nie robili?

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Alfa to zawsze pojecie względne. Ja alf nie kategoryzuje po producentach, tylko w ramach calego rynku, w okreslonym czasie, jako lornetki wyróżniające sie określonymi atrybutami.

FL wniósł na rynek nowa jakosc pod wzgledem korekcji aberracji chromatycznej. Spojrzenie przez np SLC New i FLa w okresie obecnosci obu lornetek na rynku pokazywało, ze Swarek ma jeszcze daleka droge do Zeissa. To byl atrybut alfy. Ale jak dla mnie tylko to. FL zawsze drażnił spora dystorsja i nie pasująca do jakosci srodka obrazu nieostroscia brzegowa (pozniej takze HT). SLC konsumowało go w kategoriach ostrosci, a jak weszlo EL czy EDG - pokazalo miejsce w drugim szeregu.

Dzis przykladajac do oczu FL widze to samo - zle zestarzała sie optycznie ta lornetka. Ostatnio nawet takiego okreslenie padlo nad Jeziorskiem.

zadra 
Bywalec
nowy szukacz

Wysłany: Czw 15 Sty, 2026   

Jan55 napisał/a:
fred4u...Opisałem to wszystko w temacie o MHG 8x42.
Nie jest to tylko moja opinia .

Już to pisałem ( w innym temacie), że jednak nie koniecznie masz rację, skoro choćby na naszym forum z 3 MHG aż 2 okazały się dobre a tylko Twoja słaba.
To nie odzwierciedla Twoich sugestii o słabości tej lornetki - wręcz przeciwnie, być może jednak miałeś pecha i trafiła Ci się słabsza, ale 2/3 kupionych lornetek okazało się sprawnych i dobrych..

_Tomek_ 
Optyczny

Internetowe statystyki mają się nijak do rzeczywistego odsetka trefnych egzemplarzy, bo opinie nie są reprezentatywną próbą. Nie wszyscy użytkownicy w ogóle dzielą się doświadczeniami, a jeśli już to robią, to chętniej dzielą się tymi negatywnymi niż pozytywnymi. Do tego droższe lornetki są kupowane przez bardziej wymagających obserwatorów, którzy łatwiej znajdują i mniej wybaczają wszelkie niedoróbki.

W wątku Jana55 też są pozytywne opinie:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=582756#582756
Z tego co pamiętam, nie było niedoróbek wykonania w egzemplarzu ocenianym przez ryszardo. Także ja kupując Genesis i porównując z MHG miałem w rękach bardzo porządne egzemplarze obydwu.

Naprawdę trudno przypuszczać, że produkowany w Japonii MHG będzie miał większy nieudanych sztuk niż chiński M7. Wszelkie negatywne opnie warto traktować jako wskazówkę na co zwrócić uwagę samemu kupując, a nie raport o faktycznym stanie rynku.

meehoo 
Uczestnik

Binokularnik napisał/a:
meehoo napisał/a:
Mnie zraziły dwie rzeczy, o jednej już wspominałem w temacie o Monarchu - to babole kleju przy obiektywach. To bym jeszcze przeżył, ale czarę goryczy przelało przekoszone spasowanie mostka, moim zdaniem nie przystoi w tej klasie.

Czy to faktycznie jest przekoszony mostek (poważna wada, dyskwalifikująca lornetkę), czy okładzina trochę "wygięta"?

Był przekoszony, na dole druga połówka wystawała mniej więcej o tyle samo. W używaniu lornetki to jakoś nie przeszkadzało, może poza tym że było czuć ten uskok pod palcem, no ale uważam że w tych pieniądzach to nie przystoi. To kolejna "droższa" (dla mnie) lornetka z tych które miałem, w której da się odczuć że budżet poszedł w optykę, a na obudowie oszczędzono. Wcześniej podobne odczucia miałem przy Zeissie Terra Pocket 8x25.

Odpowiedz do tematu