Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 22 Sty, 2026
binocullection napisał...Wspolczuje ludziom, ktorzy chca to robic na podatawie rekomendacji na forum…"
A gdzie lub do kogo mają się zwrócić ? Do sprzedawcy w internecie, do marketingowych bełkotów na stronach internetowych czy lepiej do użytkowników tegoż forum, gdzie mogą przeczytać bardziej wiarygodne opinie i potem je zweryfikować zakupem lornetki, aby ją sprawdzić .
Do tego dołóż to, że większość chętnych zakupu lornetki to nie są pasjonaci jak Ty i wielu innych użytkowników tego forum, tylko to są, jak ja ich nazywam, ludzie zakupu jednej lornetki, czyli chcą kupić lornetkę beż wnikania w doznania optyczne i ekscytowania się widzianym obrazem. Chcą ją mieć aby mieć.
Ci bardziej "świadomi" piszą też ewentualnie o kwocie jaką chcą wydać na nią. Ci z większą kasą chcą kupić bdb droższą a Ci z mniejszą kasą bdb ale tanią . Tak było jest i będzie, bo ludzie są różni i nie każdemu odpowiada pasja lornetkowania i ekscytacji widzianymi obrazami. Lornetka dla nich jest tylko na okazję, może 1 a może 2 razy w roku na wycieczkę, i to jak jej nie zapomną, ze sobą zabrać .
Do tego dołóż to, że większość chętnych zakupu lornetki to nie są pasjonaci jak Ty i wielu innych użytkowników tego forum, tylko to są, jak ja ich nazywam, ludzie zakupu jednej lornetki, czyli chcą kupić lornetkę beż wnikania w doznania optyczne i ekscytowania się widzianym obrazem. Chcą ją mieć aby mieć.
Trudno mi sobie wyobrazić bardziej bezproduktywne i nudniejsze zajęcie niż dyskusja na forum z takimi ludźmi.
[quote=”Binokularnik”]
Przypomnij sobie swoją pierwszą lornetkę, tę od której się to wszystko zaczęło. Być może, w Twoim przypadku, była to alfa, ale większość ludzi startuje z niższego pułapu- często z dużo niższego, np. ja zacząłem od lornetki za 70 zł (dzisiaj 100zł). Mało kto zaczyna swoją „karierę” na forum waląc z grubej rury pytaniem dotyczącym NL, SF czy NV.
[/quote]
Myślę, że dziś już wiem, co to lornetka gówniana, przeciętna, nudna, niezła, dobra, bardzo dobra, wybitna, choć im bardziej w prawo na tej skali, tym trudniej wystawiać oceny.
Na alfy musiałem zarobić. Miałem 7-8 lat, gdy ojciec przyniósł do domu PZO 7x45 i przez nią codziennie z okna i balkonu poznawałem zwyczaje ptaków. Zwracam tu uwagę na niekanoniczne i nierekomendowane rozpoczęcie kariery lornetkowej w dziecięcym wieku od lornetki ważącej 1250 g!
W wieku już dorosłym, ale wciąż młodym, była ruska Tento.
Później, ponad dwadzieścia lat temu, zacząłem czytać fora optyczne i moją wyobraźnię rozbudziły recenzje najlepszych lornetek, więc zapragnąłem poznać ten intrygujący świat pięknego obrazu. Mając praktyczny przegląd tego, co można było kupić za normalne pieniądze, postanowiłem sprawdzić, jakimi to cudami są te najlepsze na świecie lornetki, o których się naczytałem. Zrobiłem więc rundę po salonach myśliwskich, gdzie doznałem wstrząsu w kontakcie z Zeiss Victory FL czy Swarovskim SLC. Te lornetki zdawały się mieć pozaziemskie pochodzenie, zdumiewała czystość obrazu i precyzja mechaniki. Przepaść między nimi i tym, co oferowały lornetki dla mas, była ogromna. Byłem zafascynowany, ale też od razu pokornie pogodziłem się z faktem, że nie stać mnie na żadną z nich i nawet nie rozważam oszczędzania, bo „tyle pieniędzy nie można wydać na lornetkę”. Świadomość kontrastu między lornetkami dla zwykłego śmiertelnika i alfami nie zniechęciła mnie do szukania lornetki w moim budżecie, a dwadzieścia lat temu oferta była uboga w porównaniu z dzisiejszą. Nagminne były zmagania z szukaniem ostrości, niebieskie lub wręcz fioletowe odwzorowanie bieli, małe pola widzenia itp. Po długich męczarniach w końcu coś znalazłem, co i tak nie było wówczas najtańsze, jednak ta lornetka za każdym razem przypominała mi o swoich wadach i pozostawiała niedosyt. Tym samym wyszło na jaw, że jestem z gatunku wizualnych purystów, wzrokowcem szukającym najlepszej estetyki w obrazie. Takim się musiałem urodzić, a osiągnięcie wieku dojrzałego ujawniło to skrzywienie. A że z posiadanej lornetki nie byłem wystarczająco zadowolony i dodatkowo pochłonęły mnie inne terenowe aktywności, straciłem zainteresowanie tematem. Gdy kilka lat temu wróciłem do hobby, choć wystartowałem budżetowo, szybko przekonałem się, że nie chcę kompromisów, a nie będąc już na dorobku, mogłem usunąć z głowy dawny zakaz rozważania skrajnie nieracjonalnego czynu, jakim jest zakup alfy.
Ostatni rok to początek nowego porządku w świecie optyki sportowej. Chińczycy do produkcji pryzmatów dachowych uruchomili zaawansowaną interferometrię i wysokiej klasy numeryczne obrabiarki, dzięki czemu robią pryzmaty z bardzo dużą dokładnością kąta dachu, a to jest niezbędne do uzyskania wybitnej rozdzielczości i kontrastu. Masowo produkowana chińszczyzna zbliża się do Swarowskich i Zeissów. Dzisiejsi kandydaci na binoholików o podobnym do mojego wyczuleniu na detal w obrazowaniu lornetki będą mieli coraz niej powodów by rozbijać skarbonki dla lornetek od Wielkiej Trójki. Nie wiem, co by było, gdybym dziś zaczynał swoja przygodę. Możliwe, że ominąłbym etap fascynacji Wielką Trójką za sprawą już nie tak wyraźnych jak kiedyś różnic między nią i nowoczesną ofertą ze wschodu. Czegoś bym nie przeżył, coś bym przegapił, czegoś byłoby szkoda, choć w sensie nieuświadomionym.
Świetna optyka trafia pod strzechy. Cieszy to rzesze lornetkowej młodzieży, nie wywołując żadnych sentymentów.
Starsi również z tego dobrodziejstwa korzystają, choć część z nich ma moralno-estetyczny mętlik w głowie, gdy w jednej szufladzie leży Austryjak za ponad dychę i Chińczyk za jedną piątą.
Pasjonaci wychowani w paradygmacie jedynie słusznej optyki z najlepszych europejskich i japońskich manufaktur będą chcieli w nim pozostać, wierni tradycji, bez której nie ma dla nich emocji w tym pięknym hobby.
Ci z większą kasą chcą kupić bdb droższą a Ci z mniejszą kasą bdb ale tanią . Tak było jest i będzie, bo ludzie są różni i nie każdemu odpowiada pasja lornetkowania i ekscytacji widzianymi obrazami.
Na to odpowiedzią jest ranking Optyczne.pl. To jest uporządkowanie lornetek wg subiektywnego, ale wcale niegłupiego (-> procedura) klucza, gdzie na oko widać korelację jakości z ceną. Nowych testów brak, ale przecież wiele z tych starych przetestowanych lornetek można nadal kupić. Ktoś to w ogóle czyta? Bo ani razu nikt nie spytał na forum co oznacza AC na poziomie 7/10, to takie oczywiste? Dla mnie przez wiele lat (a czytam Optyczne od początku) nie było
Oczywiście w wielu z nas drzemie chęć "oszukania systemu" i kupna perełki za pół ceny, albo przynajmniej utwierdzenia się w słuszności wyboru, ale wtedy trzeba jakoś sprecyzować oczekiwania. Na hasło "jaka najlepsza lornetka za X zł" można co najwyżej przedstawić swoje preferencje.
binocullection napisał/a:
Wspolczuje ludziom, ktorzy chca to robic na podatawie rekomendacji na forum…
Ha, pierwszego Bannera kupiłem w 100% na podstawie opinii z tego i innych forów. No bo jak inaczej? Drugiego już w oparciu o własne doświadczenia. W obu wypadkach to świetny wybór. A ostatnią lornetkę akurat wbrew wielu opiniom i też jestem bardzo zadowolony. I weź bądź tu mądry i zdecyduj czym się kierować, mając dostęp do wiedzy, opinii, doświadczenia swojego i innych... Intuicją?
Nie ma frajdy z dobrej optyki, jesli nie doznało sie słabszej (nie rozumiec - zlej).
Znam parę osób, które są zaprzeczeniem tego twierdzenia.
Dosłowne rozumienie wpisów nie podtrzyma dyskusji.
W tym hobby ważnych emocji dostarcza ewolucja. Kupujemy, sprzedajemy, zamieniamy, kupujemy lepsze. Radość z zauważenia zmiany na lepsze jest ciekawsza od radości z pierwszej i od razu świetnej lornetki.
Trudno mi sobie wyobrazić bardziej bezproduktywne i nudniejsze zajęcie niż dyskusja na forum z takimi ludźmi.
Dobrze, że oprócz Ciebie są tu jeszcze inni, którzy będą starali się pomóc.
Nie biorę tu udziału w żadnym wyścigu, ale pragnę zauważyć, że w rankingu pomocy u mnie wyświetla się 10, a u Ciebie 4. Liczby więc mówią, że jestem ponad 2x bardziej pomocny od Ciebie.
Dosłowne rozumienie wpisów nie podtrzyma dyskusji.
W tym hobby ważnych emocji dostarcza ewolucja. Kupujemy, sprzedajemy, zamieniamy, kupujemy lepsze. Radość z zauważenia zmiany na lepsze jest ciekawsza od radości z pierwszej i od razu świetnej lornetki.
W 'tym hobby' to znaczy którym?
Masz na myśli obserwacje sprzętem optycznym, czy kolekcjonowanie go
Nie biorę tu udziału w żadnym wyścigu, ale pragnę zauważyć, że w rankingu pomocy u mnie wyświetla się 10, a u Ciebie 4. Liczby więc mówią, że jestem ponad 2x bardziej pomocny od Ciebie.
Jan55 jest 16x bardziej pomocny ode mnie, a Abs 60...
Szczerze mówiąc to nie wiem w czym komuś pomogłem.
Wysłany: Czw 22 Sty, 2026
Binokularnik...Nie przejmuj się, bo wszystko przed Tobą. Te 4x to zawsze coś . Nie liczy się skuteczność ale to , że ktoś z tego skorzystał a, że u jednego 60x a u innego 4 to nie ma znaczenia. Liczy się to, ze są chętni aby im pomóc w wyborze i to nie koniecznie lornetki klasy premium, bo te kupują ludzie świadomi optyki i mający na to pieniądze . Po to jest, tak mnie się wydaje, to forum, jedno z trzech znanych w świecie bino.
Binokularnik...Nie przejmuj się, bo wszystko przed Tobą. Te 4x to zawsze coś . Nie liczy się skuteczność ale to , że ktoś z tego skorzystał a, że u jednego 60x a u innego 4 to nie ma znaczenia.
Ja bardziej korzystam z czyjejś pomocy niż daję w zamian bo nie mam tak szerokiej wiedzy o tych wszystkich lornetkach dostępnych na rynku lub nie chcę - z pewnych względów- mądrzyć się np. na temat AC. Chociaż…hmm……jeżeli są na forum jacyś daltoniści to zapewniam Was, że Nikony M7 i Terra 25mm doskonale kontrolują centralną AC (w centrum nie występuje) i obrazy są w nich ostre jak żyleta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10