Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
fred4u 
Początkujący

Wysłany: Sob 24 Sty, 2026   

Raczej odczytałbym to w ten sposób, że opinie dla lornetek są bardzo indywidualne. Bez punktu odniesienia (inne lornetki), oceniacz wyraża swoje emocje a nie obiektywną opinię o jakości danego urządzenia. Ktoś, kto miał dotąd do czynienia jedynie z wyrobem lornetkopodobnym z Allegro, zachwyci się nawet najprostszym przyrządem optycznym. Testy Optycznych przy tym są bardzo wartościowe, ze względu właśnie na wprowadzenie pewnej obiektywnej skali. Tak samo cenne są opinie doświadczonych użytkowników optyki którzy mają doświadczenie z wieloma przyrządami i potrafią wskazać ich mocne i słabe strony.

Reklama

_Tomek_ 
Optyczny

Testy na Optyczne są ok, brakuje tylko nowych. Ale z tych starych wynika to co mówię, Vortex jest daleko za wpomnianymi przeze mnie Kowa Prominar czy Monarchem 7. Kto patrzył przez wszystkie trzy, też wie dlaczego.

Kowe sprzedałem jakieś 2 lata temu. Zużyta (od 2015 głównie jej używałem), ale sprawna - poszła od razu za 500 zł (kto kupil to jest zadowolonym uzytkownikiem lotnetki przynajmniej klase lepszej od Diamondbacka za pol jego ceny) Więc to nie jest tak, że nie ma ofert. Z Monarchem 7 może być trudniej, bo tam często byly problemy z gumową okładziną, ale był chyba popularniejszy.

Nie wszystkie opinie są kiepskie, tylko większość. A to nie jest chyba trudne odnieść się do innej lornetki (nawet jak to przesiadka z jakiegoś zlomka) albo powiedzieć w jakich okolicznościach przyrody ujawnia się konkretna wada lub zaleta. Aberracje chromatyczną czy flary zawsze da się dojrzeć, kwestia poziomu.

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...Sprzedałeś swoją starą Kowę 2 lata temu (2023 r) i wyobraź sobie, że od tego czasu na portalach sprzedażowych nie pokazało się ani jedno ogłoszenie z taką Kową i Monarchem 7. Więc nie pisz, że to nie jest tak, że nie ma ofert :wink: . Ofert nie było i nie ma. Ktoś kto chce kupić lornetkę, nie będzie czekał rok czy dwa na używaną, aż, może, pokaże się taka jaką ktoś mu polecił na forum, bo używana i bdb oraz tańsza niż nowa w sklepie z gwarancją.
Co do testów Optycznych, to też powinniśmy odnosić się w najpierw do porównań lornetek, które są obecnie dostępne w sprzedaży a nie do staroci, które znają nieliczni użytkownicy a nie nieobeznani laicy, którzy o wadach optyki w lornetkach, nie mają i może nie chcą mieć pojęcia.
Zauważ też, że jest zaledwie kilku nowych użytkowników na forum, którzy są w jakimś stopniu zainteresowani, głębiej, tematem, a reszta nawet nie napisze już nic na temat tego, jaką w efekcie, kupili lornetkę, czy taką jaką im poleciliśmy czy inną albo czy w ogóle ją kupili :cry: .Więc, moim zdaniem, nie ma sensu polecanie komuś lornetki, która jest ponad to co on chce, bo i tak kupi taką jaką sam chce.
Dla większości ludzi, lornetka, nawet tania, to gadżet, który można mieć ale nie musi się mieć, bo to nie jest przedmiot potrzebny im do życia :wink: , a jeżeli już chcą mieć, to patrzą za jak najtańszą i największą, bo taką to widać z daleka :grin: .

_Tomek_ 
Optyczny

Jan55, skoro ktoś zadaje pytania na forum to zakładam, że go temat interesuje. Bo jak inaczej uzasadnić godziny spędzone na wertowanie wątków, testów czy rozmowy z AI?

Jesienią kupowałem fotopułapkę w konkretnym celu. Guzik ta tematyka mnie interesuje, więc do głowy nie przyszło mi tracić swój czas i zawracać d.. przyrodnikom pytaniami "jaka fotopoułapka do 500 zł". Po prostu wszedłem na stronę pewnego sklepu, który może nie ma asortymenentu wysokiej jakości, ale solidny i kupiłem najtańszą. Działa, jestem zadowolony. Pewnie to nie był optymalny wybór, ale co z tego, skoro mnie to nie interesuje?

To samo można polecić wszelkim niezainteresowanym optyką, którzy chcą kupić urządzenie, przez które raz na rok popatrzą na widoki przy okazji urlopu. Odwiedzić poważny sklep z optyką (może o to, a nie lornetkę warto spytać?) i zdać się na sprzedawcę. Można też przez internet kupić dowolną w zakładanym budżecie, byle odstęp źrenicy i rozstaw tubusów pasowały. Jak sklep jest solidny, to chłamu nie będzie, a czy Delta, Kowa, Nikon... co za różnica, skoro to nie interesuje?

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Jan55 napisał/a:

Dla większości ludzi, lornetka, nawet tania, to gadżet, który można mieć ale nie musi się mieć, bo to nie jest przedmiot potrzebny im do życia :wink: , a jeżeli już chcą mieć, to patrzą za jak najtańszą i największą, bo taką to widać z daleka :grin: .

To jest fakt. Jak rzutuje on na wykładnie rekomendacji sprzetowych na pasjonackim forum o optyce?

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

binocullection napisał/a:
Jan55 napisał/a:

To jest fakt. Jak rzutuje on na wykładnie rekomendacji sprzetowych na pasjonackim forum o optyce?

Forum - Lornetki - Dyskusje na tematy związane z lornetkami.
Gdzie jest napisane, że to forum jest wyłącznie dla "Poszukiwaczy zaginionej ACki"?

_Tomek_ 
Optyczny

Tylko gdzie dyskusja jak ktoś przychodzi z pytaniem "Jaka lornetka do turystyki górskiej do 1000 zł"? Do sprzedawcy z takim pytaniem...

Binokularnik napisał/a:
Forum - Lornetki - Dyskusje na tematy związane z lornetkami.
Gdzie jest napisane, że to forum jest wyłącznie dla "Poszukiwaczy zaginionej ACki"?

Od jakiegoś czasu zasadniczą treść w tematyce optyki obserwacyjnej wnoszą na Optyczne.pl Użytkownicy, a nie Redakcja. Dlatego zupełnie nie jest oczywiste kto powinien ustalać zasady. Fakt udostępniania za darmo przestrzeni serwerowej w obecnych czasach nie ma żadnego znaczenia.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Prawdopodobnie moje pytanie zostalo zle odczytane. Jak wypowiedz Jana rzutuje na rekomendacje?

Czy powszechna ignorancja tlumaczy rekomendacje kiepskich lornetek?

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Nie 25 Sty, 2026   

_Tomek_ napisał/a:
Tylko gdzie dyskusja jak ktoś przychodzi z pytaniem "Jaka lornetka do turystyki górskiej do 1000 zł"? Do sprzedawcy z takim pytaniem

Przecież nie musisz się w tym wypadku wtrącać. Możesz cierpliwie poczekać na pytanie o lornetkę od 5000...

_Tomek_ 
Optyczny

Przecież dobrze wiesz, że zupełnie nie chodzi tu o kwotę, tylko o podejscie do zakupu...

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

_Tomek_ napisał/a:
Przecież dobrze wiesz, że zupełnie nie chodzi tu o kwotę, tylko o podejscie do zakupu...

Tego, jakie podejście do zakupu ma pytający, nie wiemy. Dowiemy się gdy wątek się rozwinie. Być może szybko się zwinie, ale może też być tak, że na następny wyjazd w góry, ów człowiek, pojedzie z Monarchem, może z Terrą, a może nawet z CL Companionem?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Binokularnik napisał/a:
_Tomek_ napisał/a:

Tego, jakie podejście do zakupu ma pytający, nie wiemy. Dowiemy się gdy wątek się rozwinie. Być może szybko się zwinie, ale może też być tak, że na następny wyjazd w góry, ów człowiek, pojedzie z Monarchem, może z Terrą, a może nawet z CL Companionem?

Z mojego doświadczenia 3 kompletnie 'zielone' w temacie osoby, którym pomagałem w wyborze lornetki do noszenia po górach zakupiły skrajnie różne sprzęty. Były to: Curio 7x21, Vortex DB 8x32 i DO Chase 10x50. Wszystkie zadowolone.
O czym to świadczy? Która z nich miała jakie podejście? Podpowiem, że gdybym rad udzielał im takich, jak niektórzy tutaj, to może jedna kupiłaby cokolwiek.

zadra 
Bywalec
nowy szukacz

ryszardo napisał/a:
Binokularnik napisał/a:
_Tomek_ napisał/a:

Z mojego doświadczenia 3 kompletnie 'zielone' w temacie osoby, którym pomagałem w wyborze lornetki do noszenia po górach zakupiły skrajnie różne sprzęty. Były to: Curio 7x21, Vortex DB 8x32 i DO Chase 10x50. Wszystkie zadowolone.
O czym to świadczy? Która z nich miała jakie podejście? Podpowiem, że gdybym rad udzielał im takich, jak niektórzy tutaj, to może jedna kupiłaby cokolwiek.

To znaczy, że wszystkie te lornetki są najlepsze w klasie sprzętuw góry i "obrabiają" 100% potrzeb swoich użytkowników.
Są najlepsze na ich potrzeby

_Tomek_ 
Optyczny

ryszardo, Podejrzewam, że z każdą z tych osób mogłeś nieco dłużej porozmawiać i lepiej poznać potrzeby, stąd co innego doradzałeś i inne zakupy. Ja także uważam, że każda z tych lornetek co wymieniasz może być dobra w góry.

Jednak na forum lenistwo pytających w odkrywaniu własnych potrzeb i ich ujawnianiu jest nieprawdopodobne. Wybór lornetki w góry zależy od budżetu, upodobań co do marki czy kraju pochodzenia, od tego co w tych górach obserwujemy (dalekie krajobrazy, ptaki, a może roślinność kilka metrów obok?), od rodzaju gór, sposobu wędrówki, od kondycji fizycznej,...

Trzeba trochę w tym poście o sobie napisać, powiedzmy te 150-200 słów, a nie 2-3 zdania, które można zinterpretować na kilkanaście sposobów.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

2 z nich znam dobrze, razem po górach łazimy. Sam też obie podstępnie przekonałem, że chcą mieć lornetkę :cool:
Trzeciej nie znam wcale i pomagałem zdalnie przez przyjaciółkę. Tu plus był taki, że byli wtedy w Nowym Yorku, więc zadałem parę pytań i sporządziłem listę sensownych modeli, które kupujący przetestował osobiście w B&H.

Ale jeden przypadek jest dość ciekawy, bo Chase 10x50 nie nazwałbym typową lornetką w góry. Tylko, że to jest zastosowanie specjalne: względnie niedroga lornetka do obserwacji nocnego nieba podczas nocowania w namiocie w Alpach. Stanęło więc na możliwie lekkiej 10x50 i jak pojawiła się używana Delta w idealnym stanie za 1 kzł to ją kupiłem i wysłałem do Szwajcarii :wink:

Odpowiedz do tematu