Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Okazje lornetkowe i nie tylko
Autor Wiadomość
carrygun 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Sty, 2026   

Jako zadowolony posiadacz Foresta III 10x42, dałbym wiele, żeby mieć porównanie do tego Chase'a. Chase na pewno wygrałby wykonaniem, ale nie wiem czy optycznie byłaby odczuwalna różnica. Pewnie to podobny poziom, stąd i wyraźna obniżka. W grudniu były przecenione na 999.

Może wezmę na testy sam zamówię, bo jednak wykonanie wydaje się świetne, podoba mi się jak sztywno pracuje mechanizm wysuwania muszli. Jeśli optycznie będzie porównywalnie, to pewnie ją zostawię, bo ma 10 lat gwarancji, Forest 5, a zawsze człowiek będzie miał punkt odniesienia w kwestii 8x vs 10x.
Ostatnio zmieniony przez carrygun Pon 26 Sty, 2026, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

meehoo 
Uczestnik

Jan te bzdury o ostatniej sztuce pisze pod każdą okazją :) Nie wiem, może ma jakiś tajny wgląd w stany magazynowe wszystkich sklepów...

Jan55 
Optyczny
amator

meehoo napisał..."Jan te bzdury o ostatniej sztuce pisze pod każdą okazją :) Nie wiem, może ma jakiś tajny wgląd w stany magazynowe wszystkich sklepów..."

Bzdury może dla Ciebie, bo mało jeszcze wiesz na ten temat :grin: .

Jan55 
Optyczny
amator

carrygun...Warto zaryzykować, bo Chase nie jest złą lornetką, a czy lepszą lub gorszą od Foresta 3 to nie wiadomo. Kup, sprawdź i opisz na forum :smile: .

meehoo 
Uczestnik

Jan55 napisał/a:
carrygun...Warto zaryzykować, bo Chase nie jest złą lornetką, a czy lepszą lub gorszą od Foresta 3 to nie wiadomo. Kup, sprawdź i opisz na forum :smile: .

Widzę w moją głowę też masz wgląd :)

carrygun 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Sty, 2026   

meehoo Jan55

Zamówiłem. Dam znać jak wypada na tle Foresta.

fred4u 
Początkujący

Wysłany: Wto 27 Sty, 2026   

Tak z ciekawości, obstawiam że będzie miała mniejsze ale lepiej wyrównane pole, do tego może okazać się ciemniejsza od F3 (starszy typ powłok, F3 z mojej perspektywy była fajnie jasna).

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sro 28 Sty, 2026   

Serii Chase brakuje lepszej transmisji i większych pól, co w dzisiejszych czasach jest widoczne w wielu lornetka innych firm. Gdyby to poprawiono, to seria Chase mogłaby konkurować z wieloma droższymi lornetkami. Dotyczy to też serii Titanium ED HD. Niestety, ale jakość optyki poszła do przodu i to co było, w miarę, dobre 10 lat temu, dzisiaj już tak dobre nie jest. Niemniej jednak, dobrze, że chociaż poprawili coś w serii Forest 3 w stosunku do Forest II :smile: .

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Czw 29 Sty, 2026   

Jan55 napisał/a:
Niestety, ale jakość optyki poszła do przodu i to co było, w miarę, dobre 10 lat temu, dzisiaj już tak dobre nie jest.

:o
Dokładnie tak. Zauważ, że zaskakującym zbiegiem okoliczności na podobne wnioski wpadają producencji optyki, w tym Meopta, czy większość "producentów" utartej optyki pochodzącej z Chin. Nie trudno odgadnąć, że wkrótce pojawią się kolejne przykłady, jak Leica, która ogłosiła właśnie chęć sprzedaży pakietu kontrolnego być może do Chin. Mam podejrzenia, że teraz ostre redukcje w asortymencie optyki sportowej zrobi Nikon. W dalszej kolejności zatoną pozostałe bastiony europejskiej jakości, w tym - tutaj chwila ciszy - Zeiss. Gdy ponad wodę wystawać będzie już tylko przednia burta, stać będzie na niej... Każdy się domyśla.

widoczek 
Optyczny

Może nie bedzie tak źle, binocullection.
To jest skrajnie pesymistyczny wariant, a skrajności bardzo rzadko sie zdarzają, tak jak to wynika z rozkładu prawdopodobieństwa

carrygun 
Nowy

Nie chcę spamować więc tylko napiszę szybki komentarz a propos Chase ED 8x42 vs Forest III 10 x 42.
Dzisiaj odebrałem Chase'a i wnioski na szybko:

1. Forest III jest jaśniejszy (nie jakoś drastycznie, ale widać od razu).
2. W moim wypadku zbliżenie 10x jest dużo przyjemniejsze dla oka i kiedy patrzę przez obie jedna po drugiej, to Forest wydaje się po prostu minimalnie lepszą lornetką (to na pewno byłoby niedostrzegalne, gdybym patrzył tylko przez Chase, bo optycznie jest naprawdę spoko, ale jednak ciut gorzej.
3. Wykonanie - tutaj minimalnie wskazałbym na Chase - obie dobrze wyglądają, ale Chase lepiej leży w ręce - obły kształ robi robotę. Na plus Chase też dekielki do obiektywów - leżą lepiej i solidniej przez co jak je włożymy, to już tam są na amen. Za to zaślepka na muszle jest słabo przemyślana przez płytkie muszle i spada sama z siebie więc trzeba uważąć jak się wkłada do pokrowca, bo spada z automatu jak się nie przytrzyma ręką.
4. Pokrętło centralne ostrości chodzi płynnie i tu i tu. Nie widzę żadnej różnicy. W obu przypadkach bardzo lekko. To od dioptrii w Chase jest stopniowane na klik, osobiście wolę takie rozwiązanie, aniżeli zwykłe pokrętło.
5.Dodatki: pokrowiec i pasek w Chase wyglądają dużo słabiej. Tutaj te z Foresta 3 są na dużo wyższym poziomie, do tego pokrowiec z Chase jest minimalnie za mały, więc z paskiem już to wchodzi trochę na chama.

Podsumowanie: która lepsza? Moim zdaniem Forest III ma minimalnie lepszy obraz, jest jaśniejszy. Nie będę się wypowiadał o kontraście itd., bo to jest porównywalne. Kolory też raczej podobnie odwzorowane, choć przyjemniejsze w Foreście - być może tutaj wynika to z większego powiększenia, więc więcej szczegółów wpływa na takie wrażenie.

Osobiście zostawiam mimo wszystko Chase, bo podoba mi się jak jest wykonany, a jak sprzedam Foresta, to oko szybko przyzwyczai się do obrazu z Chase'a, bo nadal to świetna lornetka.

Foresta będę dzisiaj wystawiał w dziale sprzedam, lornetka ma 1,5 miesiąca i tak naprawdę jest nadal praktycznie nowa, więc jak ktoś będzie zainteresowany udaną sztuką, to zapraszam.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

@carrygun Masz daleko do Warszawy, aby wpaść pochwalić się Czejsem?

carrygun 
Nowy

300 km, także trudno będzie wpaść :D

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

carrygun napisał/a:
1. Forest III jest jaśniejszy (nie jakoś drastycznie, ale widać od razu).

To jest fizycznie niemożliwe. Żeby lornetka lornetka 10x42 była jaśniejsza od 8x42, to ta druga musiałaby mieć transmisję poniżej 64%, a Chase ma na pewno sporo wyższą.

Najprawdopodobniej zaobserwowałeś różnicę w odwzorowaniu barw - im bardziej niebieski obraz, tym jaśniejszy nam się wydaje. Rzeczywista różnica jasności między lornetkami (z wyjątkiem tych najciemniejszych) za dnia jest niwelowana przez przymkniętą źrenicę oka.

carrygun 
Nowy

No na pewno jest jak mówisz, natomiast ja pisałem na gorąco, patrząc przez obie jedna po drugiej. Obraz w Foreście jest przyjemniejszy dla oka i wydaje sie jaśniejszy.

Odpowiedz do tematu