Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czego mi brak w testach
Autor Wiadomość
Krzysztof M 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Sty, 2026   Czego mi brak w testach

Czytam i czytam te testy aparatów i wciąż brak mi informacji, jak w danym aparacie ustawiać czułość, czas i przysłonę - manualnie.

Aparat ma być przede wszystkim wygodny. A jak tu w np. 400D mówić o wygodzie w ustawianiu przysłony, gdy trzeba dwoma palcami jednej ręki: jednym przycisnąć odpowiedni przycisk i trzymając wciśnięty, drugim palcem użyć kółka dla zmiany wartości przysłony. 400D mam, więc wiem. Jak to jest rozwiązane w innych aparatach, jest zagadką, bo informacji takowych w testach nie znalazłem. To samo dotyczy ustawienia czasu.

Czyli to, co w aparatach analogowych było kanonem ustawień, w cyfrze jest zepchnięte na margines? Jeśli ktoś chce w pełni panować nad ustawieniami (manual), to musi mieć dostęp do takiej "gałkologii", która trwa ułamek sekundy, a nie żonglować przyciskami.

Coraz więcej elektroniki, ale coraz mniej ergonomii, czyli wygody użytkownika.

Trzy (dawniej dwa) parametry - czułość, czas, przysłona. To jest dla właściwej ekspozycji najważniejsze. I tych informacji w testach mi brak.

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wto 27 Sty, 2026   

Chyba czytasz inne testy niż ja.
W praktycznie każdym masz informacje o ilości pokręteł sterujących, funkcjach przycisków itp. (rozdział 2 każdego testu aparatu na tym portalu).

Do tego odrobina wiedzy/logiki: jak masz jedno pokrętło, to możesz nim zmieniać jeden parametr na raz. Jak masz dwa, to możesz mieć dwa parametry przypisane do pokręteł. To nie jest skomplikowane.

Krzysztof M 
Nowy

ryszardo napisał/a:
Chyba czytasz inne testy niż ja.
W praktycznie każdym masz informacje o ilości pokręteł sterujących, funkcjach przycisków itp. (rozdział 2 każdego testu aparatu na tym portalu).

Do tego odrobina wiedzy/logiki: jak masz jedno pokrętło, to możesz nim zmieniać jeden parametr na raz. Jak masz dwa, to możesz mieć dwa parametry przypisane do pokręteł. To nie jest skomplikowane.

Z moich obserwacji testów wyszło, co poniżej:

30D - brak
400D - jest !!!
40D - brak
450D - brak
1000D - brak
50D - brak
500D - brak
7D - brak
550D - brak
60D - brak
600D - brak
1100D - brak
5D III - brak
650D - brak
6D - brak
700D - brak
100D - brak
90D - brak

Co prawda w niektórych testach stoi "...zaczynając od góry mamy przycisk przysłony", ale nie wiadomo, co z tym przyciskiem zrobić. Pewnie przycisnąć, jak zgaduję, tylko co dalej? Czytelnik ma się "domyślić"?

Niektóre wersje, to "Mamy zatem możliwość ustawiania czasu migawki i/lub wartości przysłony, czułości ISO, czy kompensacji ekspozycji." - Ale i to sprawy do przodu nie posuwa, bo nadal nie wiadomo W JAKI SPOSÓB to ma być wykonane?

Jeśli czegoś nie rozumiem, to przepraszam? - Ale CZEGO nie rozumiem? Gdzie w tekście jest czarno na białym - jak w przypadku 400D - jak dokonuje się zmian?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Krzysztof M napisał/a:
Gdzie w tekście jest czarno na białym - jak w przypadku 400D - jak dokonuje się zmian?

W instrukcji obsługi aparatu. Celem testu nie jest jej powielanie.

Krzysztof M 
Nowy

ryszardo napisał/a:
Krzysztof M napisał/a:
Gdzie w tekście jest czarno na białym - jak w przypadku 400D - jak dokonuje się zmian?

W instrukcji obsługi aparatu. Celem testu nie jest jej powielanie.

Czyli nie ma. A nie jak szanowny przedmówca twierdził, że jest.

No tak... Ale menu jest rozpisane dość nieźle i chyba każdym przypadku. Więc spodziewałem się, że elementarne czynności też znajdą miejsce... Tym bardziej, że w przypadku 400D to się udało!

Odpowiedz do tematu