Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sky Rover Banner Cloud 6x32 vs 8x42 APO
Autor Wiadomość
fred4u 
Uczestnik

Wysłany: Czw 12 Lut, 2026   

"Jakość musi kosztować"
Oczywiście, ale tylko do pewnego momentu. Od pewnego momentu coraz większa część ceny powiększa marżowość oraz wydatki na marketing+PR, a wpływ tej ceny na jakość staje się coraz mniejszy.
Nie twierdzę że wiem gdzie przebiega granica rozsądnej ceny produkcji lornetki, ale w porównaniu z innymi dziedzinami techniki nie są to przyrządy o super wysokim poziomie skomplikowania. Ot, kolejny stosunkowo prosty przyrząd wymagający względnie dużej precyzji. Półprzewodniki wymagają reżimu mniej więcej o rząd wielkości bardziej precyzyjnego, a przy masowej produkcji uzyskuje się uzysk >90%.

Reklama

Kot72 
Maniak
Kot72

pawel_amator, z tego co się orientuję to SRBC z najnowszej produkcji mają średnicę 45,5 mm . Te które zalinkował kolega to mniejsze 44 mm muszle które były dostępne tylko ze wczesnymi modelami a aktualnie nie ma ich w sprzedaży i raczej nie będzie . Podobno te zamienniki 44 nie są kompatybilne z nowszymi modelami lornetek , tymi które już fabrycznie miały muszle 45,5 . Kształt taki sam jak w modelu 6x32 . Reasumując , pierwsze modele miały średnicę muszli 48 mm i do tych pasowały mniejsze zamienniki 44 mm . Teraz robią tylko z muszlami 45,5 mm .

deep 
Uczestnik

Trochę mieszacie z tymi muszlami. Sprawa jest prosta. Po pierwsze wszystkie są zamienne, wykręcasz jedne i wykręcasz drugie. One różnią się tylko gumą. Pierwsze były największe, jakieś 48mm czy coś takiego, teraz seryjnie wychodzą z mniejszym, z tego co pamiętam (żeby potwierdzić, musiałbym zmierzyć a trochę mi się nie chce szukać pudła) mają 45.5mm ale można zamówić mniejsze, tylko trzeba uprzedzić SR że się takie chce, i te mają 44.5mm. Dla mnie najlepsze i właśnie z takimi używam SRBC.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Jak zwykle w tego typu dyskusjach nikt nie ma racji, a prawda leży pośrodku.
Problem jest gdzie indziej - w potrzebie doszukiwania się jedynej prawdy, która nie istnieje.
Nie tylko w przypadku lornetek.

Czy SRBC jest optyką gorszą od Swarka EL/NL - jest.
Czy odczuje to laik - na pograniczu lub w ogóle.
Czy dostrzeże to profesjonalista - tak.
Czy w terenie jest to różnica oczywista dla obu - nie jest.
Czy Swarek jest wart swojej zawyżonej ceny - to złe pytanie, świadczące o tym, że o optyce myśli się w płytkich kategoriach opłacalności. A, powtórzę się, powinniśmy posługiwać się kryterium satysfakcji.

SRBC i Askar dla satysfakcję 95% odbiorców optyki na Ziemi, jestem tego oszacowania pewien.
SRBC i Askar nie da satysfakcji osobom, które oczekują i stać je na wyższy poziom perfekcji obrazowania.

Wniosek?

Kupujmy rozsądnie w ramach swoich kategorii satysfakcji. To kategorie rozłączne, choć jest promil osób (zwany binoholikami), którzy dostrzegą walory obu kategorii, oni kupią i jedno, i drugie. Bo nie myślą portfelem, własnym ego, tylko sercem. A w nowych chinczykach dostrzegają wartości optyczne, których nie daje optyka alfa.

Kot72 
Maniak
Kot72

Właśnie chyba nie są między sobą zamienne . Pisał o ty kol . Dexter . Stare zamienne 44 nie pasują do lornetek z org muszlami 45,5 mm . Gwint zbyt krótki czy skok inny ...

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

binocullection napisał/a:
Czy SRBC jest optyką gorszą od Swarka EL/NL - jest.

Z tym się nie do końca zgodzę.
Oczywiście dużo zależy od tego, które modele SRBC i NL lub EL porównamy, ale moim zdaniem werdykt przeważnie nie jest jednoznaczny. Pod jednym względem lepsza będzie lornetka chińska, a pod innym austriacka. Od preferencji i wag, jakie przykładamy do poszczególnych parametrów będzie zależało, którą dany obserwator uzna za lepszą optycznie. Warunki, w jakich robione będzie porównanie też odgrywają ogromną rolę.

deep 
Uczestnik

Kot72 napisał/a:
Właśnie chyba nie są między sobą zamienne . Pisał o ty kol . Dexter . Stare zamienne 44 nie pasują do lornetek z org muszlami 45,5 mm . Gwint zbyt krótki czy skok inny ...

Wydaje mi się, że trafił mu się jakiś felerny model, gdzie nie mógł zmieniać muszli pomiędzy modelami i z tego co pamiętam, inaczej zachowywała się lewa jak i prawa muszla. Miałem w rękach 7 czy 8 sztuk SRBC i bez problemu wszystkie muszle pasowały do siebie zamiennie.

Kot72 
Maniak
Kot72

To z tym felernym modelem to oddzielna sprawa ale on jeszcze pisał , nie pamiętam czy tu czy na CN
że zamienniki z 10x50 ( 44 mm ) wcale nie pasowały do 6x32 . Najlepiej sprawdzić u źródła czyli w Sky Rover . Było coś o tym że w nowszych wersjach coś było zmienione w obudowach czy w okularach . Nie wiem czy kol . Tomek próbował zamieniać muszle w 8x42 z 6x32 . Może przeczyta i się odezwie ...

Kot72 
Maniak
Kot72

.... już znalazłem ( CN ) . Z tego co pisał , próbował przełożyć muszlę z 6x32 ( nowe muszle ) do 12x56 ( nie wiem który model ) i ta z 6x32 nie dała się wkręcić do 12x56 z uwagi na krótszy gwint . W niosek można wyciągnąć taki że nie wszystko ze wszystkim jest 100 % zamienne .

_Tomek_ 
Optyczny

Muszle z 6x32 pasują do 8x42 i odwrotnie, sprawdzałem jak miałem obie te lornetki.

Kot72 
Maniak
Kot72

_Tomek_, to teraz mamy jasność . Pozostaje kwestia co było z tym 12x56 że nie pasowały .

deep 
Uczestnik

Ja zmieniałem w 6x32 7.5x32 i 10x50. Mieszałem dowoli i wszyskie pasują i są identyczne. Nie wiem jak jest w 56 bo nie miałem jeszcze w rękach. Nadal uważam, że trafiła się jakaś sztuka dziwna.

Kot72 
Maniak
Kot72

Może faktycznie przypadek . Ciekawe jak jest w chwili obecnej z tymi zamiennymi 44 . Czy do aktualnie sprzedawanych modeli też są dodawane ? Zerkam co jakiś czas na stronę sklepu ale od zeszłej jesieni nie widziałem aby były dostępne w sprzedaży .

pawel_amator 
Uczestnik
obserwator_amator

Dziękuje za odpowiedzi. Od dwóch lat używam Kowe BDII 8x42 i rozglądam się za 8x42 lub 10x42. Kowa ma muszle 43mm i bez problemu mi podchodzą więc myślę, że 45 mm lub 45,5 mm podejdą.

_Tomek_ 
Optyczny

Myślę, że podejdą. Miałem Kowę BD II 8x42 (wg mnie muszle mają 43.5 mm, ale jak ściśniesz suwmiarkę to może być i 43 mm) oraz BC 8x42. Banner jest bardziej wrażliwy na wysunięcie muszli, na rozstaw tubusów i na osiowość patrzenia. Da się to wszystko ustawić, że nie ma zaciemnień i widok jest komfortowy, ale trzeba pilnować ustawień. Krótko mówiąc jest po prostu trudniejszy przy oku. Optycznie - pod każdym względem lepszy.

Odpowiedz do tematu