Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
"Jakość musi kosztować"
Oczywiście, ale tylko do pewnego momentu. Od pewnego momentu coraz większa część ceny powiększa marżowość oraz wydatki na marketing+PR, a wpływ tej ceny na jakość staje się coraz mniejszy.
Nie twierdzę że wiem gdzie przebiega granica rozsądnej ceny produkcji lornetki, ale w porównaniu z innymi dziedzinami techniki nie są to przyrządy o super wysokim poziomie skomplikowania. Ot, kolejny stosunkowo prosty przyrząd wymagający względnie dużej precyzji. Półprzewodniki wymagają reżimu mniej więcej o rząd wielkości bardziej precyzyjnego, a przy masowej produkcji uzyskuje się uzysk >90%.
pawel_amator, z tego co się orientuję to SRBC z najnowszej produkcji mają średnicę 45,5 mm . Te które zalinkował kolega to mniejsze 44 mm muszle które były dostępne tylko ze wczesnymi modelami a aktualnie nie ma ich w sprzedaży i raczej nie będzie . Podobno te zamienniki 44 nie są kompatybilne z nowszymi modelami lornetek , tymi które już fabrycznie miały muszle 45,5 . Kształt taki sam jak w modelu 6x32 . Reasumując , pierwsze modele miały średnicę muszli 48 mm i do tych pasowały mniejsze zamienniki 44 mm . Teraz robią tylko z muszlami 45,5 mm .
Trochę mieszacie z tymi muszlami. Sprawa jest prosta. Po pierwsze wszystkie są zamienne, wykręcasz jedne i wykręcasz drugie. One różnią się tylko gumą. Pierwsze były największe, jakieś 48mm czy coś takiego, teraz seryjnie wychodzą z mniejszym, z tego co pamiętam (żeby potwierdzić, musiałbym zmierzyć a trochę mi się nie chce szukać pudła) mają 45.5mm ale można zamówić mniejsze, tylko trzeba uprzedzić SR że się takie chce, i te mają 44.5mm. Dla mnie najlepsze i właśnie z takimi używam SRBC.
Jak zwykle w tego typu dyskusjach nikt nie ma racji, a prawda leży pośrodku.
Problem jest gdzie indziej - w potrzebie doszukiwania się jedynej prawdy, która nie istnieje.
Nie tylko w przypadku lornetek.
Czy SRBC jest optyką gorszą od Swarka EL/NL - jest.
Czy odczuje to laik - na pograniczu lub w ogóle.
Czy dostrzeże to profesjonalista - tak.
Czy w terenie jest to różnica oczywista dla obu - nie jest.
Czy Swarek jest wart swojej zawyżonej ceny - to złe pytanie, świadczące o tym, że o optyce myśli się w płytkich kategoriach opłacalności. A, powtórzę się, powinniśmy posługiwać się kryterium satysfakcji.
SRBC i Askar dla satysfakcję 95% odbiorców optyki na Ziemi, jestem tego oszacowania pewien.
SRBC i Askar nie da satysfakcji osobom, które oczekują i stać je na wyższy poziom perfekcji obrazowania.
Wniosek?
Kupujmy rozsądnie w ramach swoich kategorii satysfakcji. To kategorie rozłączne, choć jest promil osób (zwany binoholikami), którzy dostrzegą walory obu kategorii, oni kupią i jedno, i drugie. Bo nie myślą portfelem, własnym ego, tylko sercem. A w nowych chinczykach dostrzegają wartości optyczne, których nie daje optyka alfa.
Właśnie chyba nie są między sobą zamienne . Pisał o ty kol . Dexter . Stare zamienne 44 nie pasują do lornetek z org muszlami 45,5 mm . Gwint zbyt krótki czy skok inny ...
Czy SRBC jest optyką gorszą od Swarka EL/NL - jest.
Z tym się nie do końca zgodzę.
Oczywiście dużo zależy od tego, które modele SRBC i NL lub EL porównamy, ale moim zdaniem werdykt przeważnie nie jest jednoznaczny. Pod jednym względem lepsza będzie lornetka chińska, a pod innym austriacka. Od preferencji i wag, jakie przykładamy do poszczególnych parametrów będzie zależało, którą dany obserwator uzna za lepszą optycznie. Warunki, w jakich robione będzie porównanie też odgrywają ogromną rolę.
Właśnie chyba nie są między sobą zamienne . Pisał o ty kol . Dexter . Stare zamienne 44 nie pasują do lornetek z org muszlami 45,5 mm . Gwint zbyt krótki czy skok inny ...
Wydaje mi się, że trafił mu się jakiś felerny model, gdzie nie mógł zmieniać muszli pomiędzy modelami i z tego co pamiętam, inaczej zachowywała się lewa jak i prawa muszla. Miałem w rękach 7 czy 8 sztuk SRBC i bez problemu wszystkie muszle pasowały do siebie zamiennie.
To z tym felernym modelem to oddzielna sprawa ale on jeszcze pisał , nie pamiętam czy tu czy na CN
że zamienniki z 10x50 ( 44 mm ) wcale nie pasowały do 6x32 . Najlepiej sprawdzić u źródła czyli w Sky Rover . Było coś o tym że w nowszych wersjach coś było zmienione w obudowach czy w okularach . Nie wiem czy kol . Tomek próbował zamieniać muszle w 8x42 z 6x32 . Może przeczyta i się odezwie ...
.... już znalazłem ( CN ) . Z tego co pisał , próbował przełożyć muszlę z 6x32 ( nowe muszle ) do 12x56 ( nie wiem który model ) i ta z 6x32 nie dała się wkręcić do 12x56 z uwagi na krótszy gwint . W niosek można wyciągnąć taki że nie wszystko ze wszystkim jest 100 % zamienne .
Ja zmieniałem w 6x32 7.5x32 i 10x50. Mieszałem dowoli i wszyskie pasują i są identyczne. Nie wiem jak jest w 56 bo nie miałem jeszcze w rękach. Nadal uważam, że trafiła się jakaś sztuka dziwna.
Może faktycznie przypadek . Ciekawe jak jest w chwili obecnej z tymi zamiennymi 44 . Czy do aktualnie sprzedawanych modeli też są dodawane ? Zerkam co jakiś czas na stronę sklepu ale od zeszłej jesieni nie widziałem aby były dostępne w sprzedaży .
Dziękuje za odpowiedzi. Od dwóch lat używam Kowe BDII 8x42 i rozglądam się za 8x42 lub 10x42. Kowa ma muszle 43mm i bez problemu mi podchodzą więc myślę, że 45 mm lub 45,5 mm podejdą.
Myślę, że podejdą. Miałem Kowę BD II 8x42 (wg mnie muszle mają 43.5 mm, ale jak ściśniesz suwmiarkę to może być i 43 mm) oraz BC 8x42. Banner jest bardziej wrażliwy na wysunięcie muszli, na rozstaw tubusów i na osiowość patrzenia. Da się to wszystko ustawić, że nie ma zaciemnień i widok jest komfortowy, ale trzeba pilnować ustawień. Krótko mówiąc jest po prostu trudniejszy przy oku. Optycznie - pod każdym względem lepszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14