Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon M7 10x30 i 10x42- krótkie porównanie.
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 12 Lut, 2026   

ryszardo napisał,,....Moim zdaniem optymalne jest posiadanie wielu lornetek dedykowanych do różnych zastosowań :wink:
Oczywiście nie każdego stać na taką fanaberię, musimy być realistami - każda lornetka jest dla większości z nas dobrem luksusowym :razz: "

To jest najprawdziwsza prawda, której niektórzy nie chcą/nie mogą zrozumieć :wink: .
Ja dodam do tego, że nawet posiadanie jednej lornetki, jest dla większości, która chciałaby posiadać lornetkę, dobrem luksusowym :wink: .

Reklama

_Tomek_ 
Optyczny

Luksusowe, czyli rozumiem, nie jest niezbędne do życia? To praktycznie wszystkie dobra takie są.

Dwadzieścia lat temu, jak żyłem już "na swoim", ale byłem biednym doktorantem żyjącym ze stypendium i pół etatu w małej firmie, marzyłem o fajnym aparacie foto. Nie kupiłem więc pralki, a pranie robiłem w wannie, gotując wrzątek w garze i mieszając rurą od odkurzacza (moja babcia nigdy w życiu nie miała pralki, da się?). Nie kupiłem też lodówki - akurat był to sezon zimowy i żarcie mogło leżeć na balkonie.

Ktoś powie, że stateczny obywatel, głowa rodzina, osoba na stanowisku (cokolwiek to znaczy, głównie podbudowuje ego i nic więcej) nie może sobie na to pozwolić. Ale... może zmienić auto na mniejsze, tańsze, przerobić na gaz, albo sprzedać i jeździć komunikacją miejską, rowerem. Może gotować obiady zamiast kupować gotowe dania, kupować tańszą żywność (nawet zdrowszą). Może naprawiać ciuchy, a nie wywalać,...

Jest tak wiele możliwości zaoszczędzenia, że twierdzę, że każdego pracującego obywatela RP stać na dobrą lornetkę. Kwestia priorytetów.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

_Tomek_ napisał/a:
Jest tak wiele możliwości zaoszczędzenia, że twierdzę, że każdego pracującego obywatela RP stać na dobrą lornetkę. Kwestia priorytetów.

Znam całkiem sporo ludzi, których na lornetkę nie stać. Niektórzy z nich dosłownie robią maksymalną dozwoloną prawnie liczbę nadgodzin żeby spłacić kredyt na mieszkanie i mieć na rachunki oraz jedzenie.
Gdyby lornetka była im naprawdę potrzebna w codziennym życiu lub pracy, to by pewnie jakoś pieniądze znaleźli, ale skoro nie jest, to nie mogą sobie na to pozwolić, bo musieliby zrezygnować z rzeczy ważniejszych dla normalnego funkcjonowania.

Oszczędzanie przez nie kupowanie pralki jest mocno nieoptymalne, bo pranie ręczne kosztuje sporo więcej w rachunkach za wodę i cenie proszku (serio). Tak więc lepiej kupić tanią pralkę, płacić mniej za pranie i za jakiś czas kupić lepszą lornetkę :razz:

Kot72 
Maniak
Kot72

_Tomek_, aż mnie ciekawość zżera jakiż to aparat foto finalnie kupiłeś w 2006 ?

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Pią 13 Lut, 2026   

Stare analogowe lustro OM-1 i trzy stałki, wszystko w pięknym stanie i do dziś sprawne, w sumie ok. 2 tys. zł (czyli licząc na obecne to pewnie ze 3-4 tys.)

Kot72 
Maniak
Kot72

Łooo Panie ... Takie wyrzeczenia . Już myślałem że składałeś na 5D a Ty na analoga zbierałeś :mrgreen: . No to fajnie . Masz pamiątkę . W tamtych czasach też na filmie jakimś małym olkiem zdjęcia robiłem .

_Tomek_ 
Optyczny

Kot72, fajne czasy. Dodatkowo poświęcając różne popularne, drobne przyjemności miałem te 100 zł miesięcznie na 1-2 filmy (nawet slajdy) - wołanie, skan i odbitki z wybranych klatek...
Dlatego zawsze jak widzę stwierdzenie, że kogoś nie stać na jakąś lornetkę odczytuję to tak, że woli wydać na coś innego.

Kot72 
Maniak
Kot72

_Tomek_, w tamtych czasach fotografia analogowa była stosunkowo tania bo syfra dopiero raczkowała . Film i odbitki można było wywołać ,, za rogiem " . Ceny usług i materiałów były niskie . Tego Olka ( MJU II ) też mam do dzisiaj :mrgreen: . Zachowałem z sentymentu . Wtedy dzieci były małe , sporo się podróżowało to i zdjęć było dużo . Przy obecnych zarobkach , o ile ktoś nie ma innych dużych obciążeń i jest w miarę oszczędny to można zaoszczędzić prawie na wszystko .

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

ryszardo napisał/a:
Gdyby lornetka była im naprawdę potrzebna w codziennym życiu lub pracy, to by pewnie jakoś pieniądze znaleźli, ale skoro nie jest, to nie mogą sobie na to pozwolić, bo musieliby zrezygnować z rzeczy ważniejszych dla normalnego funkcjonowania.

Zdarza się też tak, że ktoś może sobie nawet nie zdawać sprawy z tego, że lornetka jest mu naprawdę potrzebna na co dzień dopóki nie kupi tej pierwszej. Tak było w moim przypadku.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

_Tomek_ napisał/a:
Dlatego zawsze jak widzę stwierdzenie, że kogoś nie stać na jakąś lornetkę odczytuję to tak, że woli wydać na coś innego.

Najwyraźniej nie znasz żadnych ludzi naprawdę ubogich. Takich, którzy liczą każdą złotówkę, żeby na jedzenie do następnej wypłaty starczyło. A są jeszcze biedniejsi i jest ich całkiem sporo.
Ostatnio zmieniony przez ryszardo Pią 13 Lut, 2026, w całości zmieniany 1 raz  

Wojtas_B 
Optyczny

Ja zdaję sobie sprawę, że lornetka nie jest mi potrzebna na co dzień, a mimo to chcę mieć możliwie najlepiej obrazującą.

Oto "paradoks" amatora.

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

ryszardo napisał/a:
Binokularnik napisał/a:

Sorry ryszardo ale to nie są moje słowa.

_Tomek_ 
Optyczny

ryszardo napisał/a:
Najwyraźniej nie znasz żadnych ludzi naprawdę ubogich. Takich, którzy liczą każdą złotówkę, żeby na jedzenie do następnej wypłaty starczyło. A są jeszcze biedniejsi i jest ich całkiem sporo.

Ja jednak cały czas mówię o ludziach mających pracę. Faktycznie są sytuacje kiedy tej pracy nie ma i wtedy jest problem z odłożeniem czegokolwiek.
Jeśli ktoś spłaca kredyt to znaczy, że go dostał. Żaden bank nie przyzna kredytu mieszkaniowego jeśli nie ma się wystarczających dochodów, by go spłacać.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Binokularnik napisał/a:
ryszardo napisał/a:
Binokularnik napisał/a:

Sorry ryszardo ale to nie są moje słowa.

Faktycznie nie są, coś dziwnego się zadziało, bo użyłem automatycznej opcji cytowania fragmentu.
Poprawiłem.

_Tomek_ napisał/a:
Ja jednak cały czas mówię o ludziach mających pracę. Faktycznie są sytuacje kiedy tej pracy nie ma i wtedy jest problem z odłożeniem czegokolwiek.
Jeśli ktoś spłaca kredyt to znaczy, że go dostał. Żaden bank nie przyzna kredytu mieszkaniowego jeśli nie ma się wystarczających dochodów, by go spłacać.

Ja też o ludziach mających pracę piszę. Są różne przypadki. Jedni dostali kredyt, a potem musieli zmienić pracę z powodów niezależnych. Inni wynajmują mieszkanie. W jeszcze innych przypadkach samotna matka utrzymuje dwójkę dzieci w mieszkaniu socjalnym. To są sytuacje z życia wzięte.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Kurcze Panowie... Z dwojga złego rozmawiajmy o lornetkach za "500 zł", nie o sprawach społecznych. Na pierwsze mamy wpływ (decyzyjny) i pogląd, na drugie nie.

Szkoda naprawdę tego forum, gdzie ten duch lornetkowy?

Ostatnio kolejny raz przeczytałem w którymś wątku określenie "okazjonalne zerkanie".
Następnie, że jakiś wątek jest o "kompromisowych lornetkach".
Zaraz będzie o wiązaniu końca z końcem, za te polskie dwa tysiące. Itd.

Dojdziemy do tego, do czego pasjonackie forum nie może dochodzić, bo wtedy umiera - dyskusji światopoglądowych oraz siermiężnej przeciętności (opinii i sprzętu).

Wrócmy do tematu M7 10x30, spotkajmy się w terenie i porównajmy go z Loavą 7x35. Albo Nikonem 8x30 EII, a na koniec zderzmy z np. Zeissem Victory SF 8x32. Sam byłbym ciekaw, jak Nikon prezentuje się w tej stawce.

Przez forum to nigdy nie nastąpi. Każdy opisze lornetkę jako "dobrą", "wystarczającą", "optymalną". Wartość tego opisu, z punktu widzenia świadomego odbiorcy treśli o lornetkach, warta jest tyle - µ

Mikro, jedna milionowa, czyli w praktyce nic.

Odpowiedz do tematu