Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Sie, 2008 Zakupi 1-szej maszyny - fz18, fuji s9600 czy Nikon p80
Witajcie.Chciałbym Was powitać miłośnicy fotografii Jestem nowy, chcę wejść w świat fotografowania dlatego chciałbym zakupić swój pierwszy aparat. Czytam dzisiaj cały dzień i mam mętlik w głowie .Mam trzech faworytów - panasonic fz18 , Nikon P80 oraz fuji s9600. Do tego jeszcze dołączam Nikona d40 z dodatkowym obiektywem (oto przyklad http://www.allegro.pl/ite..._gwar_nowy.html ) .Wiem że ten nikon to lustrzanka już jest ,dlatego tu moje pytanie ,czy Ten model jest najlepszy z nich wszystkich ?
Głownie chodzi mi o to aby aparat posiadał duży zoom opt -12 powyżej ,
Chcę aby aparat robił jak najmniej zaszumione zdjęcia oraz bardzo dobrze odwzorowywał kolory i aby te fotki były czyste (mój brat ma canona G5 ale to nie to...)
aby potrafił robić świetne makro
Uwielbiam robić zdjęcia makro roślin ,zwięrząt itp . Robię też dużo fotek na spacerach, na wyjazdach, krajobracy,portety ludzi.
Zatem który byście mi polecili ? Oczywiście zależy mi też na tym żeby aparat robił też dobre zdjęcia na szybko - tzn bez ustawiania manualnego..
proszę doradźcie mi
Heh, miałem ten sam problem jeszcze jakieś 2 dni temu. Zdecydowałem sie na Nikona P80 Też jestem amatorem i poniżej przedstawiam zdjęcie właśnie wykonanie Nikonkiem...
Myślę że jak na amatora i początkującego w dziedzinie fotografii to nieźle wyszło z trybem makro ;]
jordan23 [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Sie, 2008
No niezła fotka.
Czy ktoś może mi doradzić ?Tyle tu osób zagląda i nie chce mi nikt pomóc ...:( Doradzcie mi który spełni moje oczekiwania
Ja napiszę, może coś pomogę. Pomiędzy P80, a FZ18 różnic klasowych nie ma. Są to aparaty porównywalne pod względem parametrów, jakości zdjęć i poziomu szumów. Szumy w takich zoomach są duże i ISO 400 jest już kontrowersyjne. Jest jednak coś na co warto zwrócić uwagę. P80 oferuje właściwie to samo co FZ18, lecz w wielu przypadkach jest okrojony, co ogranicza (lub może ograniczać w przyszłości) Twoje możliwości. Brak zapisu w formacie RAW (a właśnie w ten sposób przy ISO400 można skutecznie pozbyć się szumów, że o końcowej jakości takiego zdjęcia nie wspomnę) oraz maksymalny czas naświetlania to tylko 8 sekund (60 sekund w FZ18 raczej nie wykorzystasz, ale 10 - 20 sekund przyda się, któregoś razu na pewno). To troszkę irytujące ograniczanie użytkownika. Także jasność obiektywu w P80 jest troszkę naciągana, bo wskazane jest zmniejszenie dziury by uniknąć dość uciążliwego winietowania (szczególnie denerwujące, gdy podkręcamy kontrast w postprodukcji). Na forum o P80 kilka razy pojawiły się też informacje od użytkowników, że pewne funkcje są niedostępne w takim czy innym trybie fotografowania, co znów ogranicza osobę chcącą czegoś więcej niż tylko automatu (zerknij na to forum, bo nie chce mi się teraz wyszukiwać).
Tak więc jeśli weźmiemy pod uwagę, że nie ma logo producentów mamy dwa "bliźniacze" aparaty z tym, że jeden pozwala na mniej i dodatkowo kosztuje jakieś 200 - 300 zł więcej (Nikon jest nowy więc jego cena wciąż utrzymuje się w okolicach 1100 - 1200 zł).
Kupując D40 musisz znów liczyć się z tym, że w komplecie zooma x12 nie dostaniesz, więc kolejny wydatek będzie konieczny. Z tego co wiem D40 nie ma silnika AF w korpusie, więc chcąc mieć autofocus będziesz zmuszony do kupna droższych obiektywów. Tu jednak powtarzam to co przewijało się w różnych dyskusjach wielokrotnie, bo sam do czynienia z tym aparatem nie miałem. Proponuję po prostu zwrócić uwagę i sprawdzić czy faktycznie tak właśnie jest.
jordan23 [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Sie, 2008
Dziękuje.Na pewno skierowało mnie to na jakąś drogę.
Ale jeszcze chciałbym posłuchać innych opini. Prosze o komentarze
lustrzanka daje ci juz mozliwosc praktycznie nieograniczonej ingerencji przed i po robieniu zdjecia, masz wieksze uzyteczne iso czyli czulosci dzieki wiekszej matrycy, napisales ze chcesz dodatkowy obiektyw zeby miec wieksze zblizenie rozumiem ale np w avansie jest olympus 420 z kitowym obiektywem ale za 1399zl
Osobiście mam Nikona P80. Zgadzam się z tym, co napisał kolega Liszu- osobiście brak RAW mi nie przeszkadza, ale czas fakt faktem mógły być dłuższy do chociaż 30 sekund. Ograniczenie Nikona polega na wyłączonych zdjęciach seryjnych i autobraketingu, przy załączonej kontroli zniekształceń. Dalej, przy ustawionej automatycznej czułości ISO dla trybów S,A,P, na manualu ISO automatycznie ustawiane jest na 64- osobiście brakuje mi regulacji ISO "pod palcem", trzeba wejść w meni. Resztę poczytasz na forum Nikona. Ze zdjęć jednak jestem zadowolony i nie planuję przez najbliższych parę lat wymiany aparatu. Jeśli stać cię na lustro i parę obiektywów, to kupuj lustro. Przy kompaktach niestety musisz przygotować się na szumy i trochę niedogodności
jordan23 [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Sie, 2008
A więc stało się . Zakupiłem Panasonica Fz18 czarną sztukę w polską gwarancją 24 miesiące + karta 4Gb i futerał Następną rzeczą będzie statyw i raynox . Już sie nie mogę doczekać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10