Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wrócmy do tematu M7 10x30, spotkajmy się w terenie i porównajmy go z Loavą 7x35. Albo Nikonem 8x30 EII, a na koniec zderzmy z np. Zeissem Victory SF 8x32. Sam byłbym ciekaw, jak Nikon prezentuje się w tej stawce.
Ja z kolei mam ochotę porównać M7 10x30 z innymi lornetkami o podobnych parametrach: Nikonem MHG, Swarkiem CL, Zeissem SFL i może czymś jeszcze. Loava 7x37 jest ciekawą lornetką i też mnie kusi, ale to dla mnie potencjalne uzupełnienie, a nie zamiennik. Zupełnie inna lornetka do innych zastosowań.
Żeby wrócić do tematu lornetkowego, to ja tylko dodam, że dziś miałem w ręku ponownie M7 i po obcowaniu z GPO Passion ED w środę, jednak już odczułem duży downgrade w jakości wykonania. To jest zabawne, że dopóki nie weźmiemy do ręki czegoś lepszego, to nie dostrzegamy tej różnicy. Dodam jeszcze, że raptem 1,5 dnia temu patrzyłem przez GPO, to nadal miałem w głowie jak dobrze optycznie to wyglądało, że teraz nie napisałbym że różnica niewielka. Jest odczuwalna na korzyść GPO.
Dlatego tym mocniej trzymam kciuki, że sklep wyśle tym razem dobrą sztukę i będę mógł się dłużej pobawić i opisać swoje spostrzeżenia w osobnym temacie. Lornetka jest tego warta, byle doszła w 1 kawałku i nie była felerna.
Ja z kolei mam ochotę porównać M7 10x30 z innymi lornetkami o podobnych parametrach: Nikonem MHG, Swarkiem CL, Zeissem SFL i może czymś jeszcze. Loava 7x37 jest ciekawą lornetką i też mnie kusi, ale to dla mnie potencjalne uzupełnienie, a nie zamiennik. Zupełnie inna lornetka do innych zastosowań.
Jan55 w wątku z 1.05.24 porównał M7 8x30 z CL 8x30.
carrygun, jeśli lornetka była dobra optycznie i mechanicznie to może trzeba było ponegocjować cenę . Gdyby sprzedawca zaproponował 50% ceny nowej to może warto byłoby rozważyć ? Brudy zawsze można doczyścić .....
Jan55 w wątku z 1.05.24 porównał M7 8x30 z CL 8x30.
Dzięki za informację. Znalazłem, przeczytam.
Osobiście porównywałem modele 8x30 i CL był wyraźnie lepszy i wygodniejszy w używaniu (dużo łatwiej i szybciej układał mi się przy oczach).
Rozmawiałem też z Arkiem, który robił takie porównanie (M7 vs MGH vs CL vs SFL 10x30) i według niego SFL jest wyraźnie najlepszy.
Tym niemniej chciałbym przetestować samemu.
carrygun, jeśli lornetka była dobra optycznie i mechanicznie to może trzeba było ponegocjować cenę . Gdyby sprzedawca zaproponował 50% ceny nowej to może warto byłoby rozważyć ? Brudy zawsze można doczyścić .....
Nie lubię tak robić. Jak zamawiam nowy egzemplarz to liczę na nowy, bo nie znam historii sprzętu, jeśli nosi ślady użycia. A i sklep na pewno nie oddałby jej za 50%, ani nawet nic w ten deseń Tak czy inaczej, ciekawe skąd ta różnica w cenie zielonego koloru. Dziwne, ale nie mnie to oceniać. Jak wziąłem ją do ręki, to naprawdę robiła wrażenie. I nie jest to tylko moja opinia. Osoba z którą wtedy byłem, była tak samo pod wrażeniem GPO, jak dzisiaj po wzięciu do ręki M7, wyraziła opinię podobną do mojej - dysproporcja w jakości wykonania jest bardzo duża.
Rozmawiałem też z Arkiem, który robił takie porównanie (M7 vs MGH vs CL vs SFL 10x30) i według niego SFL jest wyraźnie najlepszy.
Tym niemniej chciałbym przetestować samemu.
SFL 10x30 "łazi" za mną od pewnego czasu. Gdy M7 się skiepści - to wół roboczy, którego doceniam ale nieszczególnie o niego dbam, więc wszystko jest możliwe - to Zeiss go zastąpi. Czemu nie nowy M7? Pole 6.9 vs 6.7 chyba warte jest zachodu- zwłaszcza gdy wie się czego się chce.
Jak zamawiam nowy egzemplarz to liczę na nowy, bo nie znam historii sprzętu, jeśli nosi ślady użycia.
W biznesie (wszelkiego typu) nie ma co przesadnie liczyć na uczciwość, bo nie na tym zarabiają, ale na kręceniu i wciskaniu klientom kitu. Sprzedawca zawsze będzie myślał głównie o tym, by sprzedać towar, a nie by klient był zadowolony.
Jakiś czas temu kupiłem lornetkę. Mniejsza o sklep - dobry, polecany. Jedyny egzemplarz od dłuższego czasu na stanie, ale miał być fabrycznie nowy, nie wystawowy ani ze zwrotu (mam potwierdzenie w korespondencji mejlowej). Po zapłaceniu dowiedziałem się, że jednak jest "wada fabryczna", lornetka zniknęła z oferty, a ja dostanę zwrot kasy i sklep może ściągnąć mi nową sztukę. Zgodziłem się i wszystko było niby okej... do czasu aż rozmawiałem ze znajomym, który tą pierwszą lornetkę kilka razy miał w rękach i "coś mu nie leżała".
Czemu sklep twierdził, że jest fabrycznie nowa? Liczył na idiotę, który ma nadmiar pieniędzy?! Na szczęście w porę się zreflektowali.
Wysłany: Dzisiaj 19:57
Binokularnik napisał..."Pole 6.9 vs 6.7 chyba warte jest zachodu- zwłaszcza gdy wie się czego się chce."
Różnica w wielkości pola między 6,7 a 6,9 jest tak mała, że prawie niezauważalna. Sprawdzałem na Kowie 10x42 (6 9*) i M7 10x30 (6,7*). Tą różnicę można zauważyć, praktycznie, na gwiazdach, a w normalnych obserwacjach terenowych niezauważalna.
Jedyna różnica między M7 a SFL to różnica w jakości optyki i jakości obudowyi, na korzyść SFL. Pytanie, czy pięciokrotnie wyźsza cena SFL, rekompensuje tą różnicę ?
Sam się nad tym zastanawiam od jakiegoś czasu . Jak na razie, to cena jest zaporowa, więc zostaję przy M7 .
..
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Dzisiaj 20:07, w całości zmieniany 1 raz
_Tomek_,
No ja na przykład dostałem 3 zapewnienia od 2 różnych pracowników, że będzie nowa i w tym wypadku to raczej na pewno był błąd, bo byłem bardzo bezpośredni w swojej komunikacji. Także nie mam im tego za złe i czekam na nową sztukę, bo pewnie czegoś nie dopatrzyli i tyle. Zdarza się.
Ale jeżeli sklep robi w konia jak w Twoim przypadku, kiedy jest tylko 1 egzemplarz na stanie, to co innego. Wtedy nie ma miejsca na pomyłkę i wiedzą co sprzedają. Człowiek się uczy na błędach. Ja wiem jedno. Po wzięciu do ręki i popatrzeniu przez to GPO nie chcę nic gorszego, bo już wiem jak może wyglądać i leżeć w łapie produkt lepszej klasy (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji - dla wielu użytkowników tutaj to nadal średniak i nic więcej, ale dla mnie, osoby która miała tylko Diamondbacka przez parę lat, a w ostatnim czasie testowała Foresta 3, Chase i M7, ten przeskok jest naprawdę duży).
Wysłany: Dzisiaj 20:26
carrygun,...Brawo. Tak powinno wyglądać podejście do zakupu lornetki. Sprawdzasz sam i kupujesz tą, która Ci najbardziej pasuje. Opinie są opiniami, które mogą nakierować na daną lornetkę, ale dopiero sprawdzenie na swoich oczach, daje odpowiedź czy kupić tą czy inną.
Na koniec, jeżeli z przysłaną, nową GPO Ci nie wyjdzie, to dołóż te 500 zł. i kup w Polsce w polskim sklepie, bo ta lornetka jest warta, nawet tej normalnej ceny, a zakup powinien być pewniejszy bo lornetki są sprowadzane od dystrybutora i do tego można sobie wybrać kolor, jeden z pięciu .
Świetny jest brąz/czarny i pomarańcz/czarny , ale to mój wybór i innym może się nie podobać .
Jan55,
Na pewno tak zrobię, choć liczę, że jednak tym razem się uda. Jeżeli kupowałbym w Polsce to na pewno brązową. Od kiedy zainteresowałem się tym modelem, to ten kolor najbardziej przykuwał moją uwagę
carrygun, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Lepiej nie patrz przez Banner Clouda 10x42 z polem 7.8 stopnia, ktory jest do kupienia za 2600zł, bo GPO przestanie Ci cieszyć oko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9