Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamierzam kupić lustrzankę na początku listopada. Wybieram między Nikonem d80 / Canonem 450d. W prasie pojawia się również dużo artykułów nt. Nikona d90 który wydaje się całkiem interesujący.
Oczywiście d80 i 450d są bardzo dobre, aczkolwiek:
d80 już troszkę przestarzała konstrukcja bez LV i filtra czyszczącego - dla mnie to akurat przydatne
450d - niektórzy opisują problemy z ostrzeniem
Ponieważ aparat potrzebuję dopiero w listopadzie proszę o podpowiedź czy sensowne wydaje się oczekiwanie na d90 oraz na inne nowości jakie będziemy mieli po photokinie. Na sprzęt zamierzam wydać ok. 3000.
Fajnie by bylo jakby Nikon zrobil LV na uchylnym ekranie zeby mozna robic zdjecia trzymajac aparat nad glowa albo przy stopach (cos jak w Sony)
A co do glosowania to ja bym tez czekal na d90
beder [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Sie, 2008
LV z przyzwyczajenia z kompaktów - byłby mniejszy szok po przesiadce na lustrzankę (chociaż fociłem trochę Nikonem D70).
Z tym filtrem nie wiem czy bajer ale zaczyna pojawiać się w lustrzankach i pewnie "jakieś" zabezpieczenie przed kurzem stanowi. Mnich dzięki za podpowiedź, trochę się napaliłem na d80 (kolega użyczył) ale po przeczytaniu testu na optycznych, chyba rzeczywiście jeszcze poczekam na d 90. Jak wiadomo pośpiech złym doradcą jest. Swoją drogą i d 80 i Can 450 fajne maszyny są
Ja podobnie, poczekałbym na pierwsze prawdziwe recenzje d90 ze zdjęciami i dokładniejszym opisem (niekoniecznie pełny test), a d80 w końcu nie zniknie od razu, a może wkrótce po premierze nieźle jeszcze stanieć.
beder [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Sie, 2008
Dzięki za podpowiedzi. Najlepszym rozwiązaniem będzie wstrzymać się do premiery d90. Wtedy do wyboru 2 opcje:
- możliwość zakupu d90
- tańsza d80
Mam jeszcze 2 pytania dotyczące zakupu Nikona w USA (dla przykładu d80).
1. Czy posiada polskie menu ?
2. Czy obiektyw z zestawu kitowego byłby objęty gwarancja worldwide, czy tylko na USA ? (tak jak w przypadku samego body).
To idealny moment na nowe produkty foto. Ci co mieli kupić przed/na wakcaje już to zrobili a Photokina się zbliża. Ciekawe, czy bedzie to godny konkurent dla Canona 450D (i przy okazji o ile droższy).
Możesz spodziewać się, że będzie znacznie lepszy od 450 Canona. Inaczej znaczyłoby to, że nikon zniża progi W końcu już jego poprzednik był od 450 lepszy
Mi to wygląda że D90 będzie konkurował z Canonem 40D który ostatnio tak staniał że często jest kupowany jako pierwsza lustrzanka zamiast np 450D czy Nikona D60
Na początku oczywiście będzie sporo droższy ale nowości szybko tanieją jak wiadomo
A może Canon pokaże następcę 40D?
beder [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Sie, 2008
Powrócę jeszcze do pytania:
1. Czy Nikony (np D80) sprowadzane z USA mają polskie menu ?
2. Czy obiektywy w zestawie kitowym są objęte gwarancją worldwide (samo body na pewno nie ma takiej gwarancji)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10