Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 01 Paź, 2008
Tokina AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8
Autor Wiadomość
goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Sie, 2008   Tokina AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8

Przykładowe zdjęcia.
Arek pytanie, używasz 10-22, zamieniłbyś na tą Tokinę ?
Na przykładowych zdjęciach dziwi mnie mocny efekt "walących się" budynków, w 10-22 wydaje się zdecydowanie mniejszy, masz podobne odczucia, czy te zdjęcia były specjalnie tak robione ?
Arka zdjęcia są bardzo ładne, ja dodam mniej kolorowe ale pokazujące jeszcze jedną cechę tej Tokiny (zdjęcie bez osłony przeciwsłonecznej):
LINK(uwaga 4MB)
Jeszcze jedna cecha mnie zastanawia, zrobiłem w tym samym miejscu dwa zdjęcia, Tokiną i Canonem 16-35 f/2.8 II w odstępie może 5sek, warunki pogodowe były stałe (pochmurno), przy 16mm, ISO100, f/5.6, na jednym czas 1/25 sek, na drugim 1/30sek. W PS tylko tablice zamazane, bez innej edycji. Takie same ustawienia kontrastu i nasycenia (standard), zdjęcie JPEG.
Canon 16-35(uwaga 4MB)
Tokina 11-16(uwaga 4MB)
Czy to możliwe aby różnice były aż takie ? :shock:

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 21 Sie, 2008   

Ja zawsze robię po 3-5 zdjęć na jedno ujęcie i wybieram najlepsze, żeby uniezależnić sie od pomyłek AF. Tokina to jednak bzycząca wiertareczka, Canon to USM. Tutaj dzieli je przepaść. Tokina na 16 mm f/2.8 jest ostra.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

A na 11mm/2.8? Czy tylko sample mnie wprowadzaja w blad?

goltar 
Optyczny

Arek napisał/a:
Ja zawsze robię po 3-5 zdjęć na jedno ujęcie i wybieram najlepsze, żeby uniezależnić sie od pomyłek AF. Tokina to jednak bzycząca wiertareczka, Canon to USM. Tutaj dzieli je przepaść. Tokina na 16 mm f/2.8 jest ostra.
Co do zdjęć które pokazałem przy 16mm to robiłem po kilka zdjęć przy różnych ustawieniach przysłony. Nie chodzi mi tu o ostrość bo faktycznie jest ok, ale bardziej o kontrast i nasycenie kolorów. Na zdjęciach przy innych przysłonach sytuacja wyglądała podobnie - mogę wrzucić przykłady.
I nie odpowiedziałeś mi ostatecznie czy zamieniłbyś 10-22 na tą Tokinę :twisted:

Arek 
Redaktor

Jeszcze nie wiem :) Na razie pojedynek był korespondecyjny, nie używałem w tych samych warunkach obu.

Tokinie siada kontrast przy pracy pod ostre światło. Momentami bardzo siada. Mówiłem Ci o tym.

Na 11 mm f/2.8 jest ostro, ale w centrum. Brzegi są znacznie gorsze. Ale cudów nie ma. Nawet nie liczyłem na to, że będą dobre. Bo gdyby miały być dobre, to Tokina musiałaby mieć gabaryty Nikkora 14-24 f/2.8.

goltar 
Optyczny

Arek napisał/a:
Tokinie siada kontrast przy pracy pod ostre światło. Momentami bardzo siada. Mówiłem Ci o tym.
No wiem, z tym że na tym zdjęciu światło miałem za plecami z prawej, chyba że sama różnica w jasności nieba i ziemi spowodowała obniżenie kontrastu.

Monastor 
Optyczny

Sample bardziej obnażają wady szkła niż te z photozone. Nadal nie jestem pewien co wybrac do uzupełnienia zakresu poniżej 17 mm.

muad 
Rozmowny
dib

A czy zdjęcia były robione na nastawieniach neutralnych?

krisv740
[Usunięty]

ja tam się nie znam, ale tokina jest jakby za mgłą w stosunku do canna. zdaje mi się, czy ......?

goltar 
Optyczny

muad oba zdjęcia były robione na tych samych ustawieniach Picture Style Standard (nie neutral).
krisv740 ten efekt mgły to właśnie chyba efekt spadku kontrastu...
Jeszcze przykład dla przysłony f/2.8. Ostrość była ustawiana punktowo (centralnie) na róg reflektora.
Canon 16-35(uwaga 4MB)
Tokina 11-16(uwaga 4MB)
Dziwi mnie jeszcze większe rozmycie tła w przypadku Tokiny mimo tej samej przysłony, cyfra 6 na bloku w tle na zdjęciu z Canona jest wyraźna, a z Tokiny prawie nie da się jej rozpoznać.

bladyrunner
[Usunięty]

Szokujące porównanie, a czy zdjęcie z tokiny nie wydaje się wam lekko poruszone?

goltar 
Optyczny

bladyrunner napisał/a:
czy zdjęcie z tokiny nie wydaje się wam lekko poruszone?

Przy 16mm i czasie 1/125s robiąc zdjęcie kucając ? może nie mam statywu w rękach ale przy takim czasie i ogniskowej... mało prawdopodobne :wink: , szczególnie że to nie na jednym zdjęciu widać...
Z drugiej strony to porównanie obiektywów z zupełnie innej półki cenowej, do tego 16mm to najlepsze co oferuje 16-35, a Tokina chyba bardziej była projektowana pod 11mm.
Jeszcze chętnie zobaczyłbym bezpośrednie porównanie z Canonem 10-22... Arek może w sobotę albo niedzielę mały plenerek testowy ?, Twój 10-22 to dobry punkt odniesienia :razz:
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 21 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

Jak pogoda dopisze, czemu nie :)

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Tu mozna obejrzec porownanie Sigmy z Tokina.
http://tinyurl.com/5r48oz
Tak czy siak – ja juz sie zdecydowalem na Tokine.

Smola 
Maniak

No tak Panowie. Ale jaki w takim przypadku jest sens zakupu Tokiny skoro nawala na 11 mm ? Majac Tamrona 17 - 50 myslalem o Tokinie ze wzgledu na szerszy zakres. A tu ....... blada troche. To tylko sample, ale ewidentnie widac, ze na f 2.8 i 11 mm Tokina zdycha.

No wiec jaki jest sens kupna czegos co ma poszerzac zakres w kiepskiej jakosci ?

Mam nadzieje ze test poprawi image Tokiny.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi