Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Porównanie lornetek 10x42 i 10~32 do 1500 zł
Autor Wiadomość
ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wczoraj 18:17   

Ciekawe, jak różni ludzie dochodzą do różnych wniosków mając ten sam sprzęt w rękach.
Ja testowałem co prawda 8x42, ale M7 wygrał u mnie z Kową BDII-XD dużo lepszą pracą pokrętła ostrości. Wykonanie go z plastiku nigdy mi nie przeszkadzało.

Zaskakuje mnie to, że nie zauważyłeś żadnych istotnych różnic w ostrości centralnej między tymi lornetkami. Jeszcze bardziej dziwi brak widocznej AC w centrum, bo w Kowie i Nikonie dla mnie jest wyraźna. Może kwestia oczekiwań, a może doświadczenia. Trudno ocenić.

W każdym razie dzięki za ciekawe porównanie.

Reklama

Cichy 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 18:20   

ryszardo napisał/a:
Ciekawe, jak różni ludzie dochodzą do różnych wniosków mając ten sam sprzęt w rękach.
Ja testowałem co prawda 8x42, ale M7 wygrał u mnie z Kową BDII-XD dużo lepszą pracą pokrętła ostrości. Wykonanie go z plastiku nigdy mi nie przeszkadzało.

Zaskakuje mnie to, że nie zauważyłeś żadnych istotnych różnic w ostrości centralnej między tymi lornetkami. Jeszcze bardziej dziwi brak widocznej AC w centrum, bo w Kowie i Nikonie dla mnie jest wyraźna. Może kwestia oczekiwań, a może doświadczenia. Trudno ocenić.

W każdym razie dzięki za ciekawe porównanie.

Jutro ma wyjść słońce, pochylę się nad tym jeszcze raz :) Może to być też kwestia egzemplarzy ? Miałem 2 modele Focus z wyraźnie słabszą ostrością (z innego modelu), oraz Pentaxa również na środku była słabsza. Akurat ostrość na środku sprawdzam sobie w ten sposób, że wyglądając przez okno mam w odległości ok. 25m skrzynkę z prądem i na niej różne naklejki z napisami, mniejszymi i większymi. Na lornetkach tańszych często nie jestem w stanie odczytać mniejszych napisów, niektóre też nie miały idealnej kolimacji.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wczoraj 18:30   

Mechanika może być kwestią egzemplarzy, ale i preferencji. Ja na przykład nie cierpię pokręteł ostrości chodzących z dużym oporem. Nawet, jeśli pracują super płynnie. Są ludzie , którzy nie lubią pokręteł, które za łatwo przestawić. Czasem to kwestia gustu.

Jeśli chodzi o optykę, to jeśli nie jest skopana, to powinno być powtarzalnie. Słońce dużo zmienia. Ogólnie warunki oświetleniowe potrafią uwypuklić część zalet lub wad, a inne trochę schować. Czasem nawet pora roku ma znaczenie. Na przykład ciemne, pozbawione liści gałęzie na tle pokrytego cienką warstwą chmur nieba to najbardziej brutalny test na AC, jaki widziałem.

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Wczoraj 18:37   

Jednak szkoda że skopali tego nowego Foresta ... Tak myślałem że jednak niska cena nie bierze się znikąd . MK II już miała pewien potencjał . Jednak szkoda . W tym tempie MKIV pewnie nie wcześniej niż za 10 lat . A wystarczyło dać lepsze ( droższe ) okulary i byłby fajny produkt .

carrygun 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 18:46   

ryszardo napisał/a:
Mechanika może być kwestią egzemplarzy, ale i preferencji. Ja na przykład nie cierpię pokręteł ostrości chodzących z dużym oporem.

Miałem w ręku M7 10x30 z 2 różnych sklepów. Obie zamawiane jako nowe z magazynu. W jednej pokrętło chodziło lekko, a w drugiej stawiało bardzo wyczuwalny opór. Także powtarzalność w tych lornetkach raczej jest średnia.

jarbarek 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 20:24   

Dobrze,że pokusiłem się na gpo 10x32 ed , a miałem na oku tego nikona włąśnie.

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 21:21   

Jeśli ktoś nie lubi lekko chodzących pokręteł, to pewnie ptaków nie obserwuje.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 22:40   

jarbarek...Jedynie co "straciłeś" to wielkość pola, między GPO a M7, bo optycznie są porównywalne a pod względem jakości obudowy M7 "wymięka". Niemniej jednak, M7 to też świetna, optycznie, lornetka, która ma kilka mankamentów, które niweluje jej obecna cena. Nawet, prawie 3x droższy MHG ma też kilka mankamentów, których w swojej, wg mnie, zawyżonej cenie, raczej nie powinien mieć.
Natomiast co do rozrzutu jakościowego w lornetkach Nikona P7, M7 czy MHG, pisałem już nie raz, że jest dość duży :cry: , jak na taką firmę z tradycjami.

Cichy 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 22:47   

Kot72 napisał/a:
Jednak szkoda że skopali tego nowego Foresta ... Tak myślałem że jednak niska cena nie bierze się znikąd . MK II już miała pewien potencjał . Jednak szkoda . W tym tempie MKIV pewnie nie wcześniej niż za 10 lat . A wystarczyło dać lepsze ( droższe ) okulary i byłby fajny produkt .

Nie wiem, jak wyglądała poprzednia wersja, ale w gruncie rzeczy ten gen3 to bardzo dobra lornetka. Ma o klasę lepszą pracę pod słońce niż wszystkie pozostałe lornetki, dobrą ostrość w centrum i bardzo dobre wykonanie. A biorąc pod uwagę jej cenę w okolicach 800 zł, to wypada super. Chociaż mogliby dać optykę z lepszą ostrością na brzegu i cenę w okolicach tysiaka i też by był sztos.

Aha - w mojej ocenie ma beznadziejny ten sztywny futerał. A w lornetkach Optimum Focusa futerały są zamykane tylko na magnesik, łatwo je otworzyć przez przypadek.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 23:11   

Cichy...Twoja opinia o Kowie 10x42 i M7 10x30 jest bardzo zbliżona do mojej, gdybym miał oceniać wg Twojego kryterium punktowego :grin: .
Jedynie w kwestii ostrości brzegowej w Kowie, u mnie dałbym 3pkt, a to dlatego, że wynika ona z krzywizny pola i nie degraduje widzianego obrazu, jest w miarę czytelna. Co do komfortu patrzenia w Kowach to wynika to z wielkości muszli ocznych (43mm), która jest największa ze wszystkich modeli lornetek, które opisałeś. Nie każdemu ta wielkość odpowiada, bo stanowi problem z dopasowaniem do oczodołów.
Co do M7 10x30, to w moim egzemplarzu, pierścień ostrości, "chodzi" płynnie, choć z lekkim oporem i ustawia ostrość dokładnie. Co do spadających muszli ocznych, to jest to domena wszystkich Nikonów, obecnie produkowanych.

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Wczoraj 23:12   

Cichy, sprawdź jeszcze to co pisałem wcześniej , czyli spajki na latarniach ulicznych . Zobaczymy kto zastosował leprze pryzmaty .

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 23:23   

Kot72...Wiadomo, że Kowy BD II, mają największe spajki :cry: wśród wszystkich, liczących się na rynku lornetek, a przynajmniej ja, nie spotkałem się z lornetkami, a miałem ich wiele w rękach i przed oczami, które miałyby, podobne lub większe spajki :wink: . Zadziwiające jest, że Kowa nic nie robi, aby wyeliminować tą wadę.

Odpowiedz do tematu