Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 21 Sie, 2008
Problem canon 450D !!!! ostrość i kolory!
Autor Wiadomość
muad 
Rozmowny
dib

Wysłany: Czw 21 Sie, 2008   

Monastor,
Cytat:
muad, lepiej wyjdź na dwór, od czytania o sprzęcie zdjęcia się nie robią ; )

A czemu zaraz na dwór? W domu też mam fajny "obiekt" do fotografowania. Poza tym wiedza teoretyczna też jest ważna, bynajmniej dla mnie, więc warto czasem poczytać coś ciekawego. Ale wiedzę, że niektórzy nie muszą, bo wszelką wiedzę wssali z melekiem matki :cool: , zazdroszczę im.

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

muad, - to się nazywa "Mieć misję" ;)

kozidron
[Usunięty]

Monastor, może mi coś doradzisz po wczorajszym wyjściu, bo sie pozbierać do kupy nie mogę

k1caj_ns 
Optyczny

Dla mnie to Monastor nawet opis poświęca żeby mnie z domu wygonić :razz: Tak mi się wydaje ,że wszystkich pogania ,a sam w domu siedzi i tylko co 5 minut zakładkę optyczne.pl odświeża :wink:

stanisław 
Początkujący
srebrzysty

To tak koledzy sobie podyskutowali w temacie a koleżanka, która zwróciła sie z prośbą o pomoc w zasadzie została na lodzie
Może ja wrócę do tematu i zapytam o podstawowe sprawy.
Jakie masz ustawienie RAW, czy JPEG? Jak z rozdzielczością w przypadku JPEG.
Jaki masz balans bieli WB, auto czy inny?
Na jakim programie obrabiasz fotki, czasem to też ma znaczenie.
Czy w przypadku kiepskiego światła używasz doświetlania lampą?
Widzisz , że jest kilka płaszczyzn decydujących o tym jaki będzie efekt końcowy.
Niektóre błędy można poprawić stosunkowo łatwo inne wymagają drogiego porogramowania. Najłatwiej korygować błędy gdy zdjęcia robisz w RAW, tyle tylko, że musisz mieć program do edycji tego formatu.
Wymiana sprzętu to jest ostateczność. Najpierw należy rozwiązać to o czym wspomniałem powyżej.

k1caj_ns 
Optyczny

Wracając do tematu to koleżance polecam zakupienie dobrej książki o fotografii i korzystanie z innych trybów niż pełna automatyka bo to trochę tak jakby kupić wyczynowy rower kolarski i jeździć nim na wycieczki z rodziną raz na miesiąc.

Miałem 450D i nie wiem jak działał w trybie auto bo nawet jednego zdjęcia w tym trybie nie zrobiłem :razz: Dodam tylko ,że to bardzo dobru aparat i powinno się go wymienić kiedy zacznie brakować trochę ergonomii chociażby :wink:

skakanka 
Nowy

JPEG- 6.3 M
balans bieli był na auto
zdjęcia które dodałam nie były obrabiane na żadnym programie

stanisław 
Początkujący
srebrzysty

To zachęcam do pracy w RAW - później wiele parametrów mozna poprawić , w zasadzie wszystkie i tak jak poprzednik zachęcam do lektury lub współnego fotografowania z kimś, kto ma już doświadczenie.
Zamiast automatyki P lepiej jest świadomie używać trybu A, lub S, w zalezności od tego, na czym nam zależy czy decydujący o zamierzonym efekcie jest czas migawki- wtedy S, czy też zależy nam na głębi ostrości , wtedy tryb A.
Ja ucząc się wiele lat temu na lustrzankach analogowych miałem założony zeszyt i wpisywałem w nim uwagi związane z każdą klatką, czyli co chciałem osiągnąć i jakie miałem ustawione parametry, po wywołaniu filmu lub zdjęcia robiłem analizę czemu mi się nie udało. Teraz jest łatwiej, bo parametry są automatycznie zapisywane ale o zamierzonym efekcie dobrze jest pamiętać.
Robić dużo zdjęć z różnymi ustawieniami i dzięki temu koleżanka szybko pozna obsługę i możliwości aparatu. Można te same ujęcie z róznymi ustawieniami i wtedy od razu widać jakie są róznice. A czystość reprodukowania barw to skomplikowana sprawa, zależna od aparatu, temperatury barwowej światła, zabarwienia od światła odbitego od różnych elementów, które także czasem zmieniają bardzo znacznie to czego oko na początku nie dostrzega.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Kolego Monastor co to za przytyk w stopce. Ja mam czas na robienie zdjęć i na czytanie o sprzęcie. A poza tym już tyle lat na tym śweicie się męcze, że troche wiedzy posiadam.

Monastor 
Optyczny

Wujek_Pstrykacz, to takie ogólne hasło dla wszystkich, żeby się odprężyli przy wspólnym hobby bo ostatnio za dużo sprzeczek o aparatach się zrobiło :-)

kozidron
[Usunięty]

Monastor, oj dziś bym wyszedł ale z pracy.....a zanosi się na grube nadgodziny, to mi chociaż o sprzęcie pozostało poczytać :sad:

ophiuchus 
Optyczny

kolega Monastor, się php nauczył i skryptu phpbb a teraz szpanuje ;) ,
a co do skakanki, aparat masz dobry, tylko poświęć mu parę chwil na poznanie dostępnych funkcji, a na pewno będziesz zadowolona z efektów... tryb auto nie jest najszczęśliwszym wyborem, ze swego doświadczenia pamiętam jak mnie zimny pot oblał przy porównaniu fotek z mojej 450 i d80 kolegi (ze względu na kolory - po przesiadce z małpki - i ostrość - na auto canon trochę rozmywa krawędzie, żeby były bardziej naturalne, no i obiektyw nie jest najlepszy)... ale teraz po kilku miesiącach zabawy czuję, że dokonałem dobrego zakupu... :] następny będzie 40d albo następca ;) miłego użytkowania!

Monastor 
Optyczny

ophiuchus, to nawet nie php, to zwykła funkcja forum podobnie skomplikowana do wstawiania obrazka czy pogrubiania tekstu :-)
Oparta na php, ale nic nie trzeba w tej kwestii umiec, żeby z niej skorzystac.

skakanka 
Nowy

mam jeszcze jedno pytanie
czy za 2300zł kupie nikona d80 z jakimś obiektywem???

ophiuchus 
Optyczny

zapewne z kitowym 18-55, dorzuć parę zł i poszukaj z nikkorem 18-70 DX, będzie cokolwiek lepszy... i poczytaj na wszelki wypadek testy obu aparatów, w szczególności o fotach robionych jako RAW ;) przejrzyj też forum, w dziale, w którym jest Twój temat masz mnóstwo zdjęć zrobionych zarówno canonem jak i nikonem...
Ostatnio zmieniony przez ophiuchus Czw 21 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu