Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie mniej AC nigdy nie zniknie bo manifestuje się wyraźnym i rozpoznawalnym kolorem . Muzg nie przemaluje fioletu , zieleni , niebieskości czy żółci na szary czy czarny . Do innych wad można się dopasować i/lub przyzwyczaić .
Prawdopodobnie mózg nie potrafi usuwać AC inicjowanej w lornetce, bo ta AC za bardzo zmienia się w zalezności od ustawienia lornetki i sposobu jej przyłożenia do oczu.
Lornetka musiałaby być jakoś na stałe zintegrowana z głową - może wtedy mózg by AC wykosił, podobnie jak to fenomenalnie robi z potężną AC soczewki oka.
Prawdopodobnie jest tak jak piszesz . Trzeba wziąć pod uwagę że poziom widocznej AC , jej intensywności w odbiorze , przy różnych warunkach nie jest stały . W pewnych warunkach wyskoczy mniej lub bardziej . Wszystko zależy od sceny , tła i światła . Więc jest to parametr zmienny czego mózg nie da rady trwale skorygować .
Zgoda . Dla daltonisty który nie będzie postrzegał koloru żółtego wszelkie KOMZY I ZOMZY mogę być dobrym wyborem . Nie mniej my tu rozprawiamy o korekcji wad lornetki przez mózg a daltonizm to upośledzenie czopków / receptorów znajdujących się w siatkówce oka . To co nie jest postrzegane nie może zostać skorygowane .
Zaburzenia widzenia barw to niezdolność do rozróżniania poszczególnych kolorów.
Niezdolność odróżniania barwy czerwonej i zielonej to daltonizm. Większość zaburzeń widzenia barw jest uwarunkowana genetycznie.
Większość osób z zaburzeniami rozpoznawania barw nie potrafi rozróżnić pewnych odcieni czerwieni i zieleni. Rzadziej zaburzenia dotyczą rozróżniania odcieni niebieskiego i żółtego.
Całkowita ślepota barw – w której wszystko jest postrzegane w odcieniach czerni i bieli – jest rzadkością .
Układając kostkę Rubika- szczególnie tę 4x4 (małe elementy), często mylę żółty z pomarańczowym - co jest szczególnie przykre pod koniec układania. Przy sztucznym oświetleniu jest jeszcze gorzej – tylko z białym nie mam większych problemów choć czasami i on myli mi się z żółtym.
To napisałem ja, Binokularnik, daltonista II klasy.
A ja mam ciekawą obserwację w tym temacie. Mam od 4 lat meoptę S2 z okularem 30-60. Luneta ta ma na ogniskowej 30mm bardzo mocna "kulkę" przy przesuwaniu obrazu, przy minimalny zzoomowaniu do 35 zjawisko to znika. Na początku zjawisko to rzucało się mi bardzo w oczy choć właściwie mi to nie przeszkadzało. Po roku czy dłużej dość intensywnego użytkowania lunety tego zjawiska kompletnie nie widzę! nuli, zero.
Dziś aby zobaczyć to zjawisko to a. muszę sobie przypomnieć, że takie takie zjawisko istnieje i bardzo się mocno skupić przy obserwacji. Trochę dziwne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,21 sekundy. Zapytań do SQL: 12