Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy ktoś z Was miał okazję spojrzeć przez te lornetki i porównać chociażby z DO Chase czy Vortex Triumph czy Diamondback HD ?
Zastanawiam się nad nią a w sieci ni hu-hu opinii.
Mam Foresta 3 10x42 i polecam. Świetna lornetka w tych pieniądzach. Patrzyłem przez Chase 8x42, ale optycznie Forest jest o półkę wyżej. Różnica w jasności za dnia była bardzo duża.
Wysłany: Sro 15 Kwi, 2026
carrygun napisał..."Patrzyłem przez Chase 8x42, ale optycznie Forest jest o półkę wyżej. Różnica w jasności za dnia była bardzo duża."
Wynika to z jakości szkieł i powłok na szkłach oraz pryzmatach. Chase ma na pryzmatach powłoki srebrowe a Forest III dielektryki. Chase ma swoje lata a Forest III to lornetka dzisiejszych czasów, więc i jej jakość optyczna, jest lepsza. Gdyby w Chase "odnowiono" optykę, to byłaby, być może lepsza od Foresta III. Podobnie byłoby z DO Titanium HDED 8/10x42 .
Wysłany: Sro 15 Kwi, 2026
fatman napisał..."Czy ktoś z Was miał okazję spojrzeć przez te lornetki i porównać chociażby z DO Chase czy Vortex Triumph czy Diamondback HD ?'
Tu nie ma co porównywać, bo o ile Chase i Diamondback HD to lornetki porównywalne optycznie, ale DB HD troszkę jaśniejsza od Chase, to Triumph przy nich jest lornetką, wg mnie, szajsowatą, porównywalną z innymi chińskimi szajsami, kosztującymi 100-200zł, tyle że z brendem Vortexa , a tym samym, Forest III, wg opinii kilku użytkowników, jest lornetką lepszą optycznie od Triumpha. Czy lepszą i na ile lepszą od Chase i DBHD, to trzeba by porównać je 1:1, bo różnice między nimi, mogą być w niuansach. Teoretycznie, Forest III, powinna być lepsza optycznie od w/w wymienionych lornetek . Pozostaje jeszcze tylko kwestia ergonomii obudowy i muszli ocznych. Pod tym względem, dla mnie, wypada najlepiej DBHD , ale dla innych użytkowników może być inaczej .
Gdyby w Chase "odnowiono" optykę, to byłaby, być może lepsza od Foresta III.
Z tego co wiem, to Chase nie będzie kontynuowany w nowej odsłonie i ten model zakończy swój żywot na v1. Jak w styczniu kupiłem za 750 zł to byłem pod wrażeniem wykonania względem wydanych pieniędzy, no ale optycznie to nie ma co sobie nią zawracać głowy.
Zamówiłem Forest gen3 i Vortex Triumph. Obie 10x42.
Zobaczymy czy moje kaprawe oczy będą w stanie rozróźnić „chiński szajs” od polsko-chińskiego wyrobu. Bo odróźniają póki co 384 zł od 764 zł 😉
W sobotę poznamy golasa!
Zamówiłem Forest gen3 i Vortex Triumph. Obie 10x42.
Zobaczymy czy moje kaprawe oczy będą w stanie rozróźnić „chiński szajs” od polsko-chińskiego wyrobu. Bo odróźniają póki co 384 zł od 764 zł 😉
W sobotę poznamy golasa!
Vortex Triumph to g... nie lornetka. Też zamówiłem żeby na stałe w aucie wozić. Odesłałem tego samego dnia. Koszmarne odblaski, marny kontrast, obraz mdły i niezbyt ostry, wyraźna AC. To klasa chińskich lornetek sprzedawanych po dwie stówki, których całe tony zalegają allegra i inne olxy.
Ja spoglądałem przez wszystkie (10x42). 8x42 miałem Delty tylko na targach w Poznaniu, ale była rozjechana jak żaba na autostradzie, więc jej nie oceniam.
Ogólnie najlepsza z tych lornetek to Delta gen3 10x42. Chase ma trochę lepsze brzegi, ale wrażenie ze spoglądania w nią jakby słabsze. Vortex Triumph naturalnie nie ta liga, a Diamond jest OK, ale jednak nie ma ED.
No więc tak Panie i Panowie….
W piątek przyszedł Triumph 10x42. Zabrałem do lasu. Ponieważ do tej pory używałem Vixena 10x21 to rozdziawiłem japę jak to wszystko jasno i pięknie wygląda. Zerkałem od czasu do czasu na tego samego ptaszka przez obiektyw Olka 300mm f/4 i zachwycałem się jaki jasny jest obraz w Triumphie w porównaniu z Olkiem.
Dzisiaj przyszły obie Delty (8x42 i 10x42). Rzuciłem wszystko i pognałem do lasu.
Jedno spojrzenie przez Deltę gen 3 a potem szybkie prze Triumpha i już nie ma najmniejszych wątpliwości. Szkło ED jednak robi robotę! Obraz czysty, klarowny, szczegółowy do bólu spojówek. Dopiero porównując zobaczyłem jakie mydło i nieostrości pojawiają się mniej więcej 0d 70% środka Triumpha. Normalnie jakby ktoś mlekiem wysmarował.
Porównywałem jeszcze przez godzinę lewą, prawą, lewa, prawą (każda lornetka jednej ręce).
Werdykt mógł być tylko jeden: Delta Forest gen3 zostaje.
Diamondbacka już nawet nie zamawiam.
Jeszcze jeden wybór mnie czeka… czy zostawić 8x42 czy 10x42?
Pobaw się obiema dłuższy czas, bo na pewno nie będzie równego wykonania w obu.
Wiem to na swoim przykładzie, bo miałem dwie sztuki foresta 3 10x42. Jedną kupowałem w grudniu i pod każdym względem była bardzo dobra, ale potem ją sprzedałem i teraz kupiłem ponownie. W obecnej centralne pokrętło ostrości chodzi (dla mnie) lepiej, bo stawia mocny opór, co lubię. W tamtej nie chodziło jakoś wyraźnie lżej, ale jednak odczuwalnie na tyle, że zapamiętałem.
Osobiście zostawiłbym 10x42, jeśli nie masz problemu z trzęsącym się obrazem. Zapewni Ci więcej detali kosztem mniejszego pola, a przynajmniej dla mnie jest wystarczająco jasna jak się robi ciemniej.
Też się skłaniam do 10x42. Jedynie dlaczego rozważam 8x42 to pole widzenia. Często zdarza mi się szukać małego ptaszka typu sikorka "dziesiątką" po całym drzewie i zanim go namierzę (to namierzam tylko miejsce gdzie siedział bo już go tam nie ma.
Oczywiście z kaczkami, gęsiami czy kokoszkami nie ma problemu.
8x42 widzi szerzej ale... nie aż tak szeroko jak myślałem.
Nie oglądam niczego z kilometra żeby mieć te 140m pola ale ze 100m a to już jest tylko 14m vs. 11m dla 10x42. Niedużo. a jak mam 50m do ptaszka to już tylko 7m vs. 5.5m.
Jeszcze się zastanawiam...
Skoro rozmiar i waga jest taka sama to pewnie zostanę z 10x42 a "do kieszeni" kupię 8x32.
Przyzwyczaiłem się do swojego małego Vixena 10x21 o rozmiarach 10cm x 8cm. Wsuwam do kieszeni i śmigam na rower. Żadnego futerału na szyję nie potrzebuję.
Ale jednak obrazek z ED 10x42 mnie wrzucił do innej rzeczywistości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 17