Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Łatwa do patrzenia lornetka 8x32 ew 8x42
Autor Wiadomość
widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 29 Maj, 2026   Re: Łatwa do patrzenia lornetka 8x32 ew 8x42

Filip91 napisał/a:
Witam.
Szukam lornetki 8x32 lub 8x42 w budżecie w okolicach 2000zl.
Prosze o polecenie modeli prostych w patrzeniu( przykladam do oka i widzę ). Jakość obrazu w drugiej kolejności.
Moje oświadczenie lornetkowe to 3 lata użerania sie z kidney bean effect w lornetce Nikon M7 8x30.

Autorze wątku, byłem dzisiaj w teleskopach.pl i patrzylem przez Oberwerki Sport APO, modele 6.5x32, 8x32 oraz 8.5x40. Obejrzałem dokładnie model 8x32 o którym piszesz. Link do lornetki: https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_460&products_id=13480
Skoro szukasz 8x32 to masz tu świetną propozycję. Egzemplarz który mają teleskopy.pl jest bardzo dobry, nic mu nie dolega. Optycznie jest bardzo dobrze, mechanika również działa dobrze. Porównywałem obraz z moją NL Pure 8x42 i nie odstawała optycznie, rzekłbym że ten Oberwerk to jakieś 85-90% jakości obrazu Swara :mrgreen: za 20% ceny. Dla mnie ten Oberwerk był "łatwy do patrzenia" tak jak w tytule tematu. Polecam.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pią 29 Maj, 2026   

widoczek napisał..."Porównywałem obraz z moją NL Pure 8x42 i nie odstawała optycznie, rzekłbym że ten Oberwerk to jakieś 85-90% jakości obrazu Swara :mrgreen: za 20% ceny. Dla mnie ten Oberwerk był "łatwy do patrzenia" tak jak w tytule tematu. Polecam."

Kupiłem Oberwerka APO 10x32 i tak na szybko mogę napisać, że są to lornetki dorównujące, a w niektórych aspektach, może i lepsze, w jakości optyki w stosunku do tych najlepszych, a do tego są mniejsze i lżejsze od NL, SRBC, Loav itp. Więcej napiszę w osobnym temacie, po głębszym zapoznaniu się z tym Oberwerkiem.
Na tą chwilę jest świetnie i zakup uważam za bardzo udany :mrgreen: .

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 30 Maj, 2026   

Ciekaw jestem w których aspektach optycznych te nowe Oberwerki są "może i lepsze, w jakości optyki w stosunku do tych najlepszych" bo nie widzialem takiego aspektu.
Czekam zatem na recenzję :smile:

Ogólnie te nowe Oberwerki to udane optycznie lornetki ale widzialem rozrzut jakosciowy w obrazie, np. roznice miedzy ostrością w lewym i prawym tubusie. Jedynie model 8x32 mial tak samo ostrą lewą i prawą stronę, przy czym ostrosc ta jest bardzo dobra ale nie jest to jednak klasa Swarovskiego. Mechanicznie nie podobał mi sie brak pozycji pośrednich muszli ocznych, niczym w nowych CL Swarovskiego :roll: . Poza tym pokrętło dioptrii chodziło inaczej w każdej, opór mostka też był w każdej inny, a chyba w 8.5x40 muszle chodziły z różnymi oporem.

Ogólnie najlepsze wrażenie zrobila na mnie 8x32, następnie 6.5x32, na końcu w mojej hierarchii była 8.5x40
Fajne lornetki, cena troszkę wygórowana ale rozumiem ze to nowość. Mysle że z czasem powinna zejść ponizej 2k PLN.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sob 30 Maj, 2026   

widoczek napisał..."Ciekaw jestem w których aspektach optycznych te nowe Oberwerki są "może i lepsze, w jakości optyki w stosunku do tych najlepszych" bo nie widzialem takiego aspektu."

Ponieważ nie mam możliwości porównania, optyki, tego Oberwerka z najlepszymi, to jak zauważyłeś, napisałem, że może jest lepszy, a nie napisałem , że jest lepszy, a to jest jednak różnica.
Co do różnic w jakości wykonania lornetek, to pisane było to już nie raz na forach, że w obecnych czasach, występują one nawet, u największych i uznanych producentów optyki, a co dopiero w produktach marek Made in China.
Lornetki SRBC są "wychwalane" jako "zabójcy" optyczni alf, a różnice w jakości między nimi, są przecież znane z opinii na forach. Nieraz pisałem, że na dobry, optyczno-mechanicznie, egzemplarz lornetki trzeba trafić, bez względu na to jakiej firmy on będzie i ile kosztuje.

Jak na razie, to w egzemplarzu 10x32, który kupiłem, wad w optyce nie zauważyłem.
Jedyną "wadą" jest mechanizm wysuwu muszli, podobny do nowego Swarka CLCB, tyle, że w Oberwerku jest wyczuwalny delikatny klik w każdej pozycji, czego w CLCB podobno nie ma. Muszle w Oberwrku utrzymują swoje położenie, nawet po mocniejszym dociśnięciu do oczodołów, a do tego mają, w miarę, uniwersalną wielkość, 42mm. co raczej nie występuje u konkurencji (SRBC,Loava itp). Mostek "pracuje" prawidłowo (z oporem), pokrętło ostrości miękko ale z lekkim oporem a mechanizm dioptrii (centralny) z oporem, co uważam za dobre. To tyle, na początek :smile: .

Filip91 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 13:06   

Z obawy przed tym, że problem polega chyba na za malej średnicy wyjściowej, postanowiłem zrezygnować z rozmiaru 8x32 na rzecz rozmiaru 8x42.
Ogólnie zwiększyłem sobie budżet do 3000zł ale widzę, że polecane lornetki i tak raczej kosztują w okolicy 2000zł.
Zamówiłem więc Kowę DBII 8x42 oraz Vortexa Viper 8x42.
Kusi mnie też by zamówić do porównania GPO Passion ED 8x42 ale szczerze to głupio mi zamawiać dużą ilość lornetek mając świadomość że tylko 1 sobie zostawie.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 14:06   

Filip91...Z tych trzech lornetek, które wymieniłęś, wg mnie, GPO jest "najlepsza", tak pod względem budowy, mechaniki jak i optyki i mimo swojej wagi, świetnie leży w rękach i przy oczach (świetne muszle oczne).

Napisałeś..."ale szczerze to głupio mi zamawiać dużą ilość lornetek mając świadomość że tylko 1 sobie zostawie."

Warunki kupna lornetki są Polsce jakie są i nie tylko w Polsce, więc wybór lornetki musi odbywać się na odległość, a ponieważ lornetka to nie bochenek chleba, więc musi być sprawdzona i dopasowana do oczu jej przyszłego właściciela. W związku z tym, kupienie i ewentualny zwrot, jak nie spasuje, to nic zdrożnego ani złego. Nie można lornetki kupować tylko z polecenia i na podstawie opinii innych użytkowników, ponieważ ta lornetka, która pasuje innym może nie pasować Tobie i wtedy trzeba szukać dalej :wink: .

Kot72 
Optyczny
Kot72

Wysłany: Wczoraj 14:36   

Filip91, źrenica wyjściowa ok 4 mm to dość duża źrenica i mroczki nie mają z tym nic wspólnego . U Ciebie to kwestia dopasowania odległości od oka a to już kwestia rozmiaru muszli ocznych i indywidualnego dopasowania do Twoich oczodołów . GPO 8X42 to również łatwa do patrzenia lornetka . Posiadam taką w brandzie Geco .

Filip91 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 17:04   

No dobra a zakładając ze korzystam z lornetki tylko przy dobrych warunkach oświetleniowych to rozmiar 8x42 ma jakieś plusy względem 8x32? Coś w stylu że w mniejszej lornetce trzeba było iść na jakieś kompromisy a w większej wersji nie?
Bo zastanawiam się czy jak będę zamawiał GPO Passion ED 8x42, nie zamówić jeszcze wersji 8x32.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 17:30   

Przewaga to głównie ergonomia, więc sprawa indywidualna. Trzydziestki często mają już więcej kompromisów: mniej wygodne (mniejsze) muszle oczne, gorszy odstęp źrenicy (parowanie zimą), są lżejsze, więc mniej stabilne. Ale ostatecznie wszystko zależy od konkretnych dwóch modeli, wiec radzę zamówić obie :)

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wczoraj 19:10   

_Tomek_, bardzo ciekawie mi się czyta Twój ostatni post. Głównie dlatego, że to, co Ty traktujesz jako coś gorszego ja uważam za zaletę.
Na przykład średnica muszli ocznych. Zrobiłem ostatnio sporo testów i dla mnie optimum wypada gdzieś w okolicy 37mm. Sporo mniej, niż ma większość lornetek z obiektywami 42mm.
Do tego odsunięcie źrenicy - większość lornetek ma dla mnie za duże, bo muszle oczne nie wysuwają się dostatecznie daleko.
Mniejsza masa to też praktycznie zawsze zaleta, a nie wada.

Ta różnica podejścia pokazuje jak bardzo indywidualną sprawą potrafi być ergonomia lornetki.
Ostatnio zmieniony przez ryszardo Wczoraj 22:07, w całości zmieniany 1 raz  

Kot72 
Optyczny
Kot72

Wysłany: Wczoraj 19:34   

Filip91, w dobrych warunkach oświetleniowych nie zobaczysz różnicy w obrazie . Jeśli chodzi o GPO 8x32 to Tobie nie polecam bo akurat ta konkretna lornetka wymaga ( z uwagi na płytkie muszle oczne ) trzymania ,, pod brwiami " . Nie jest to do końca wygodne i raczej nie spełni roli łatwej do patrzenia lornetki . W 8x42 jest zdecydowanie lepiej .

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 21:42   

ryszardo napisał/a:
Ta różnica podejścia pokazuje jak bardzo indywidualną sprawą potrafi być ergonomia lornetki.

Liczą się osobiste doświadczenia, więc dobrze, że piszesz o swoich. Dla mnie wygodne muszle oczne są w przedziale 38-45 mm średnicy, bo jestem tolerancyjny. Te z dołu zakresu dają nadmiar swobody w ustawieniu w oczodołach, który muszę opanować, bo inaczej lornetka gotowa jest pokazać wady optyki.

Lornetki z obiektywami około 30 mm to są (dla mnie) kompromisy ergonomiczne, więc skupiam się na ~42 mm, tak dla 7-, jak i 10-krotnego powiększenia. Plus SRBC 6x32, który ma budowę czterdziestki. A jak już mam iść na kompromisy ergonomiczne, to wolę aperturę 20-25 mm, bo wtedy lornetki zajmują wyraźnie mniej miejsca, a to nawet ważniejsze niż mniejsza masa.

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Wczoraj 22:59   

ryszardo napisał/a:
Mniejsza masa to też praktycznie zawsze zaleta, a nie wada.

Zgadzam się. Ciekaw jestem czy jest na forum ktoś kto nie kupił jakiejś lornetki bo uznał, że jest dla niego za lekka.
PS. Przyzwoitą lornetkę np. 10x50 / 250 g chętnie bym przytulił :wink:

Odpowiedz do tematu