Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja widzę potencjalnie 2 sposoby:
1. Fotograficznie
Na nocnym niebie (najłatwiej kierując obiektyw prosto w gwiazdę polarną) wyznaczyć odwzorowanie obiektywu szerokokątnego, a potem zrobić zdjęcie przez lornetkę i zmierzyć średnicę koła obrazowego.
2. Goniometrem
Zbudować prosty przyrząd i mierzyć, pod jakim kątem przestaje być widoczna źrenica wyjściowa.
jak dodamy do tego ,ze nie da się długo obserwować przez dach z powodu zwrotu głowy, itp.
Możesz rozwinąć?
poszukaj na forum ...
w licznych opisach jest tego masa
oczywiście - jest to ukrywane w późniejszych relacjach/sprostowaniach np. - "wzrok mi się przyzwyczaił bol głowy minął po tabletce ...
Nie będę szukać, pytam Ciebie. Skoro piszesz, że nie da się obserwować z powodu zawrotów głowy, to chciałbym wiedzieć w jaki sposób ich doświadczyłeś i z czego wynikały. Bo chyba dotyczy to Twoich doświadczeń z lornetkami?
no ale co ci mam wyjaśniać? ze kreci mi sie w głowie przy panoramowaniu ? chcesz wiedzieć w która stronne ?
Wysłany: Wczoraj 10:39 Re: Loava Aglaia III 7x35 Pro - wrażenia amatora
_Tomek_ napisał/a:
Cieszę się, że kolejne osoby eksperymentują z lornetkami banneropodobnymi. Dlaczego? Bo kilka osób, włącznie ze mną, włożyło w ich recenzje trochę pracy z nadzieją, że się komuś przyda. Argumenty przeciwko to w większości były spekulacje i niezdrowy sceptycyzm.
Bo, jak głosi Pismo, większa jest radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia.
A skoro już o Bannercloud 6x32 mowa , wczoraj miałem autentyczną przyjemność z obserwowania prawego brzegu Wisły przez małego Chinczyka na spontanicznym, warszawskim spotkaniu lornetkowym. Zresztą nie tylko ja, dwaj pozostali Koledzy nie szczędzili Bannerkowi słów pochwały, łącznie z opinią jednego z nich, że gdyby azjata miał na swoim korpusie czerwoną kropkę, trudno byłoby uwierzyć, że jest produktem spoza wielkiej trójki. A sam rozważa zakup Noctivida.
Pierwsze, ukazujące się na europejskim rynku egzemplarze BC mały problem z wątpliwą ostrością, drażniącymi jej brakami w jednej osi, daleką od ideału kolimacją. We wczorajszym egzemplarzu nic z tego nie zauważyłem, a lornetkę przepuściłem przez gęste, malkontenckie sito weryfikacji. Lornetka była diabelsko ostra, powodująca to charakterystyczne wrażenie dla lornetek o dobrze skorygowanym astygmatyzmie, że detal w obrazie zamraża się, listki na odległych drzewach krystalizują, jak lód na szybie. Spokoj stabilnego i przez to dodatkowo ostrego obrazu, odszumionego wzmocnionym kontrastem.
Zgłaszane tu i ówdzie problemy z obejmowaniem pola w Chinczyku i ergonomią patrzenia nie wystąpiły u żadnego z nas, zresztą ta opinia nie powiela się w praktycznie całym gronie jeziorskim. Czyli zasadniczo u osób, które na podstawie doświadczenia wiedzą, co mówią.
Powstaje pytanie, co Chinczyk może zrobić, aby jeszcze uatrakcyjnić Bannera? Przemodelować obudowę? Dopracować jednolitość pracy mechaniki? Podwyższyć jakość materiałów? Tylko wtedy na siłę, z produktu świadomie kompromisowego, próbujemy tworzyć produkt premium, a tutaj KUO nie ma szans z produktami zachodnimi. Przekonał się o tym Nikon. Chiniol jest raczej za mądry, aby powtarzać ten błąd.
Produkt taki, jaki miałem wczoraj w rękach, jest właściwym optimum binoholicznego mięsa i dodatków, które nie zniesmaczają potrawy. Tak smacznej w spokojne, weekendowe popołudnia, z Kolegami nad Wisłą, przy ładnej pogodzie.
Loava daje obraz, jaki spotyka się w lornetkach najwyższej klasy. Z tym że jest to trochę inny typ obrazowania niż SRBC 6x32, z mniejszą głębią ostrości, przez co nie daje tego wrażenia wejścia w scenę, które w szóstce jest dla mnie szczególnie pociągające. Szóstkę sprzedał mi kolega, który kupił ją równolegle z Loavą i ta druga bardziej mu podeszła (mówimy o niuansach).
Obie lornetki to fantastyczne instrumenty, trochę porównywalne, trochę nieporównywalne. Wymagający wybierze jedną lub drugą.
Dzięki, Wojtek. Rzeczywiście coś w tym jest , że małe powiększenia i duże pole powinny iść w parze z dużą głębią, super byłoby wysokiej jakości porro o parametrach zbliżonych do tej Loavy. Ale to się chyba prędko nie wydarzy.
Też zauważyłem że Loava 7x35 nie ma takiej GO jak np. porro w tym rozmiarze . Oczywiście ostrząc na dalsze plany i patrząc na bliższe ostrość jest o.k. ale jednak ta lornetka wymaga częstego kręcenia fokuserem .
Kot72, o jakim porro w tym formacie mówisz? To może wynikać stąd, że nie daje ono aż tak wysokiej ostrości jak Loava przy dokładnym ogniskowaniu, więc zakres tego co ostre lub prawie ostre wydaje się większy.
_Tomek_, w porównaniu ze starociami typu Tasco 116 , Nikon Vision 7x35 i Konicą 7x35 . Ta ostatnia ma wręcz świetną G.O. Fakt , że te sprzęty ostrość mają gorszą od Loavy . Gorszą ale nie dramatycznie . Za to soczystość obrazka w Loavie jest genialna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10