Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
(...) wszystkich ludzi dobrej woli, którzy ten wątek będą czytać, ośmielam się prosić o krótką modlitwę w Jej intencji lub (niewierzących) o życzliwe westchnienie.
"(...)Szczęśliwi owi słudzy, których pan zastanie czuwających, gdy nadejdzie. Zaprawdę powiadam wam: Przepasze się i każe im zasiąść do stołu, a obchodząc będzie im usługiwał. Czy o drugiej, czy o trzeciej straży przyjdzie, szczęśliwi oni, gdy ich tak zastanie."
Żegnałem już sporo ludzi, w tym najlepszych kolegów ze szkoły. Zawsze gdy odejściu towarzyszyło pogodzenie ze sprawami doczesnymi i wiecznymi umierającego, te słowa z lekcjonarza pogrzebowego nadawały mi otuchy.
Soniak10 napisał/a:
Na połowę września zapowiada mi się kilkudniowe szkolenie wyjazdowe, więc lepiej dla mnie byłoby pod koniec września lub w sierpniu. No i raczej na jeden dzień niż z noclegiem.
Dostosujemy się, ale musimy mieć zgodne intencje chęci spotkania.
Jan55 jadąc do Beafoto i Wawy na bank obadam różne lornetki, salony i będę mieć już jakąś wiedzę. Natomiast znalazłem alternatywę - jest salon z militariami pod Wrocławiem, który ma u siebie optykę na stanie i można obadać u nich w salonie jak leży. Nie są to te militaria z Bielan, ale coś innego. Głównie Vortex i Delta, ale jest model Diamondback 8x32 10x32 czy Delta One 10x32 na stanie. Myślę, że w wolnej chwili tam się wybiorę, bo dość daleko, ale już będę wiedział czy brać Vortexa Diamondback 8x32 czy coś innego, po prostu muszę przyłożyć do oka. Dzięki temu odpadnie branie czegoś w ciemno. Minus to to że lornetka u nich stoi po 1020 zł jakoś a ta sama w Beafoto 830
W optyce jest prosta zasada im więcej włożysz kasy tym lepsze, mniej frustrujące będą wyniki.
Co do zasady - owszem, ale MZ nie jest to zależność prostoliniowa, tylko raczej określiłbym ją jako "sinusoidę wznoszącą" albo coś w tym rodzaju. Czasami ceny niektórych modeli/marek są przesadzone lub niedoszacowane, dlatego jednak warto się orientować w ofercie rynkowej i wiedzieć, czego się szuka..
Wysłany: Wto 02 Cze, 2026
Soniak10 napisał..."Czasami ceny niektórych modeli/marek są przesadzone lub niedoszacowane, dlatego jednak warto się orientować w ofercie rynkowej i wiedzieć, czego się szuka.."
Wysłany: Wto 02 Cze, 2026
sleipnir napisał..." Minus to to że lornetka u nich stoi po 1020 zł jakoś a ta sama w Beafoto 830 "
Cena za Vortexa 820 zł jest bdb ceną. Za 1020 zł nie ma co kupować, bo w tej chwili, za 360 zł więcej (1380) można kupić lepszą optycznie lornetkę, czyli Nikona M7 8x30, i nad tym powinieneś się zastanowić.
Kwestią pozostaje, czy lornetka typu Vortex, za 1020 zł, wystarczy Ci optycznie, czy chcesz coś lepszego optycznie za niewiele większą cenę.
Jan55 wydając 1400 za M7 można powiedzieć że jeszcze 400-600 i będzie jeszcze coś. Potem przy 2k można dorzucić kolejne 500 i tak w nieskończoność. Stąd trzeba wiedzieć gdzie się zatrzymać. Jestem ciekaw Vortexa Diamondback 8x32 i 10x32, więc będę miał możliwość, to tam przetestuję. Kupię pewnie w Beafoto za 830, bo po co przepłacać. Sprawdzę też Deltę One z ciekawości oraz kilka innych pozycji. Jeśli chodzi o optykę, to oprócz Vortexa DBHD 8x32 gdybym kupił go, to kolejna lornetka to będzie 10x. Dla początkującego, do amatorskiego patrzenia na góry, widoki, naturę itp. myślę, że tyle sprzętu mi wystarczy. Potem zobaczymy ile będzie apetytu na lepszy sprzęt Może 10x42, może 10x50 a może jeszcze większa będzie kolejna lornetka np do patrzenia w gwiazdy? Kto wie Dotychczas z Foresta II 8x42 i tych dwóch monokularów jestem bardzo zadowolony.
Testowałem dzisiaj trochę sprzętu w sklepie militarnym. Niestety wbrew zapewnieniom przez telefon ich stany magazynowe na sklepie, a rzeczywistość to trochę fikcja. No ale to co najważniejsze na szczęście było, czyli Vortex Diamondback 8x32. Wrażenia? Bardzo dobre. Rzeczywiście to świetna lornetka, naprawdę dobry sprzęt. Już się zastanawiam czy brać Jedynie trochę mała, lekka w moich rękach się wydaje i właśnie nie wiem czy ludzie z większymi łapami jak ja utrzymają stabilnie mały sprzęt?
Był też Vortex Diamondback 10x32 i zdecydowanie gorszy od ósemki. W tej aperturze 10x to porażka, więcej AC, ogólnie koszmar. 8x32 DB naprawdę błyszczy i jest świetna, 10tka odpada. Vortex Diamondback 8x42, 10x42, 10x50 również bardzo fajnie wypadły. Pobawiłem się porro Raptor Vortexa tragedia, no nic ciekawego. Jakieś tanie porro delty różne rozmiary to tragedia, jakość dosłownie bazarowych kandarów i lidletek.
Z ciekawości rzuciłem okiem przez monokulary Vortexa 8x25 i 8x36 i o dziwo bardzo dobrze leżały. Wtedy jak szukałem sobie mono, to brałem z różnych źródeł i odsyłalem kilka razy, bo pierścień chodził ciężko, wręcz nie chciał ostrzyć, problemy z muszlami, do tego raz jak zamówiłem 8x36 to próbując ostrzyć cała optyka wewnątrz wokół własnej osi zaczęła się obracać Nie wiem jak to opisać lepiej, ale no tragedia. Odpuściłem wówczas i teraz wziąłem mono Vortexa i oba bardzo dobrze wypadły. Niemniej Hawke Endurance jest lepszy i gdybym jeszcze raz miał wybrać, to dalej bym brał Hawke. Szkoda że w monokularach Vortexa jest tak słaba kontrola jakości, bo optyka zacna - poziom Diamondbacka. Niemniej brakuje zatyczek, szkieł ED, a 8x25 można było zrobić bardziej kompaktowo.
Podsumowując po dzisiaj wiem już, że 10x może być ale od 42mm w górę, a i tak nie ma jakiejś mega dużej dużej różnicy w zbliżeniu. W kwestii słynnego na forum Vortexa Diamondback 8x32 zgadzam się że jest świetny - do turystyki wręcz idealny i chyba się na niego skuszę, jeśli będę brał coś 32mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15