Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka do 2 tys. z mniejszą średnicą muszli ocznych
Autor Wiadomość
zelik76 
Bywalec

Wysłany: Sro 03 Cze, 2026   Lornetka do 2 tys. z mniejszą średnicą muszli ocznych

Witam.
Szukam lornetki pod specyficzną budowę moich oczodołów i ogólnie twarzy. Ostatnio używałem Hawke Endurance ED 8x42 i tam średnica okularów wynosiła 42mm. Dla mnie były one zbyt duże. Myślałem z początku że się przywyczaję, znajdę idealną pozycję, ale niestety nie dało rady. Z czasem problem mi się sam rozwiązał, bo lornetka złapała taki luz na lewym okularze że nie dało się jej używać, więc szukam następcy. Budżet to 2 tys. max., parametry 8x32 lub 8x42. Muszle oczne najlepiej do 40mm. średnicy maksymalnie. Trochę już zacząłem drążyć temat i wiem ze Kowy i Nikony M7 mają duże muszle, więc zostaje raczej konkurencja - Vortex, GPO i inne. Tylko ciężko mi znaleźć dokładne informacje na temat ich średnic muszli ocznych. A tutaj jest sporo osób mających trochę sprzętu, więc nie pozostaje mi nic innego jak spytać. Mam nadzieję że coś rozsądnego da się znaleźć pod moje wymagania.

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sro 03 Cze, 2026   

Uprzedzając Kolegów, którzy zwykle w podobnej sprawie mają jedną (i słusznie) radę: przyjedź nad Jeziorsko na najbliższe spotkanie lornetkowe, tam będziesz miał z pewnością okazję "pomacać" sporo sprzętu i sam zdecydujesz, co Ci najbardziej pasuje, bo tak głęboko indywidualne "rady na odległość" raczej nie dają pewności właściwego wyboru.

zelik76 
Bywalec

Soniak10 napisał/a:
Uprzedzając Kolegów, którzy zwykle w podobnej sprawie mają jedną (i słusznie) radę: przyjedź nad Jeziorsko na najbliższe spotkanie lornetkowe, tam będziesz miał z pewnością okazję "pomacać" sporo sprzętu i sam zdecydujesz, co Ci najbardziej pasuje, bo tak głęboko indywidualne "rady na odległość" raczej nie dają pewności właściwego wyboru.

Bardzo bym chciał, ale jestem już niestety po urlopie…

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Zloty są zwykle w weekendy, najczęściej w soboty. Też masz pracujące?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Temat bliski mojemu sercu, lub raczej oczom, bo po ostatnich eksperymentach też idę w stronę mniejszych muszli ocznych.

Nie skreślałbym całkiem Nikonów M7. O ile model 8x42 ma dość duże muszle oczne, to w 8x30 mają średnicę poniżej 40mm. Nie kojarzę ile dokładnie. Dla starego Monarcha 7 8x30 było to ponoć 38.4mm (źródło) i nie sądzę, żeby się to mocno zmieniło w nowszej wersji.

zelik76 
Bywalec

Soniak10 napisał/a:
No niestety czterobrygadówka, Wielkanoc i Boże Narodzenie wolne - reszta świąt w roku w robocie z weekendami włącznie. Lekko nie jest, ale robić trzeba żeby było stać na optyczne zabawki.

zelik76 
Bywalec

ryszardo napisał/a:
Temat bliski mojemu sercu, lub raczej oczom, bo po ostatnich eksperymentach też idę w stronę mniejszych muszli ocznych.

Nie skreślałbym całkiem Nikonów M7. O ile model 8x42 ma dość duże muszle oczne, to w 8x30 mają średnicę poniżej 40mm. Nie kojarzę ile dokładnie. Dla starego Monarcha 7 8x30 było to ponoć 38.4mm (źródło) i nie sądzę, żeby się to mocno zmieniło w nowszej wersji.

Jeśli to prawda to bardzo dobra wiadomość. Co prawda wolałbym chociaż 32mm z przodu, ale lornetka bardzo chwalona na rynku więc nie pogardzę.

binocullection 
Maniak
per bino ad astra

zelik76 napisał/a:
Soniak10 napisał/a:
No niestety czterobrygadówka, Wielkanoc i Boże Narodzenie wolne - reszta świąt w roku w robocie z weekendami włącznie. Lekko nie jest, ale robić trzeba żeby było stać na optyczne zabawki.

Nawiązując do bohatera Twojego zdjęcia profilowego - w życiu piękne są tylko chwile, dlatego należy przyjechać nad Jeziorsko.

Jan55 
Optyczny
amator

zelik76...Polecam GPO Passion ED 8x32 z muszlami 40mm.
Nikon M7 8x30 ma muszle 40mm. Obie mają bdb optykę a GPO dodatkowo lepszą jakościowo obudowę, pełny magnez i muszle alu.
Taniej to Vortex DB HD 8x32 z muszlami 39mm, ale optycznie trochę słabszy od powyższych.
Jest jeszcze Kite Falco 8x32 z muszlami 39mm, optycznie troszkę lepszy od Vortexa, ale trochę słabszy od GPO i M7. Obudowa i muszle alu, lepsze od M7.
Z czterech lornetek, powyżej polecanych, pomyśl nad GPO i Kite :grin: .

zelik76 
Bywalec

Jan55 napisał/a:
Nikon M7 8x30 ma muszle 40mm. Obie mają bdb optykę a GPO dodatkowo lepszą jakościowo obudowę, pełny magnez i muszle alu.
Taniej to Vortex DB HD 8x32 z muszlami 39mm, ale optycznie trochę słabszy od powyższych.
Jest jeszcze Kite Falco 8x32 z muszlami 39mm, optycznie troszkę lepszy od Vortexa, ale trochę słabszy od GPO i M7. Obudowa i muszle alu, lepsze od M7.

Myślałem właśnie też o GPO, na Cyfrowych jest chyba jakaś nowa wersja tych lornetek:
https://www.cyfrowe.pl/lo...-zielony-p.html
Ciekawe co zmienili?

Jan55 
Optyczny
amator

zelik76...To jest "normalna", nie nowa, wersja GPO ED. Są w 5 kolorach, cała czarna, brąz/czarna, pomarańcz/czarna, zielona/czarna i piaskowa/czarna. jeżeli Ci o to chodzi :wink: .

zelik76 
Bywalec

Jan55 napisał/a:
zelik76...To jest "normalna", nie nowa, wersja GPO ED. Są w 5 kolorach, cała czarna, brąz/czarna, pomarańcz/czarna, zielona/czarna i piaskowa/czarna. jeżeli Ci o to chodzi :wink: .

Czyli chwyt marketingowy. Ok, dzięki, coś już wiem i będę myśleć o zakupie. Dam znać jak się zdecyduję na konkretny model i lornetka do mnie dotrze.

Jan55 
Optyczny
amator

zelik76...Powodzenia w wyborze i zakupie :smile: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Czw 04 Cze, 2026   

Jan55 napisał/a:

Czemu niby aluminiowe muszle oczne miałyby być lepsze?
Moim zdaniem to jest dużo gorszy materiał do tego zastosowania. Twardy i bardzo dobrze przewodzący ciepło, co na mrozie będzie poważnym problemem.

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Czw 04 Cze, 2026   

Tuleje muszli ocznych z tworzywa są zwykle w lornetkach budżetowych. W lornetkach wyższej klasy są zwykle metalowe.

Odpowiedz do tematu