Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kowa o wiele bardziej przypadła mi do gustu i gdybym był zdecydowany na rozmiar 42 mm to na 100% ta lornetka została by u mnie bo zarówno cena jest dobra, rozmiarowo i wagowo jak na 42mm bardzo dobrze, wykonanie fajne, optycznie (okiem amatora) też bardzo dobrze . Tylko że dalej się waham. Przyzwyczaiłem się już do małego rozmiaru lornetki i mimo iż zarówno przez Vortexa jak i Kowę trochę łatwiej mi się patrzyło, to jednak wolałbym coś w mniejszym rozmiarze.
Dlaczego nie Kowa BDII 8x32?
Myślałem o niej ale po trochę dłuższym obcowaniu z DBII 8x42 stwierdziłem, że.. dziwnie w niej widzę. Obraz jest niby ostry i mroczków czy tam tych czarnych fasolek nie widzę ale miałem taki dziwne wrażenie jakbym ciągle widział półkole od okulara. Ciężko mi to opisać ale w żadnej innej lornetce czegoś takiego nie miałem. Pytanie tylko czy to wina tych szkieł czy mojej głowy.
Wysłany: Dzisiaj 13:47
Filip91 napisał..." Obraz jest niby ostry i mroczków czy tam tych czarnych fasolek nie widzę ale miałem taki dziwne wrażenie jakbym ciągle widział półkole od okulara. Ciężko mi to opisać ale w żadnej innej ...."
Przyczyną może być złe dopasowanie muszli ocznych do oczodołów, wynikające z ich dużej wielkości (43mm), tym bardziej, że nie miałeś tego w innych lornetkach, które miały mniejsze muszle, lepiej wpasowujące się w Twoje oczodoły .
Ja też miałem z Kową 8x32 problem z dopasowaniem muszli do swoich oczodołów, a nie mam tego z 10x42 i 6,5x32, które mają takie same muszle, a mimo to, z mniejszym komfortem użytkowania, mogę je używać bez żadnych zakłóceń w obrazie.
Filip91, a w jakim ustawieniu muszli używasz tej BD II? Czy jak wkręcisz o jeden stopień to nadal widać to półkole? Czy to nie są mleczne, półksiężycowe flary pod światło?
To bardzo możliwe bo nawet przy oku czułem że te muszle inaczej mi się układają.
Najlepszy pod tym kątem był Viper 8x42. Było ostro i bez mroczków. Szkoda że nie występuje on w wersji 8x32 ;/ (mówię o nowej serii)
Vixen Apex J 8x32 już do mnie jedzie z Niemiec, a z Oberwerkiem dałem sobie spokój bo jest on dostępny tylko w teleskopy.pl a już zwrociłem im 2 lornetki więc pewnie jestem u nich na czarnej liście
Filip91, a w jakim ustawieniu muszli używasz tej BD II? Czy jak wkręcisz o jeden stopień to nadal widać to półkole? Czy to nie są mleczne, półksiężycowe flary pod światło?
Najlepiej widziałem przy maksymalnie wysuniętych muszlach (3 klik) ale ciężko mi opisać to co widziałem. To tak jakbym patrzył normalnie przez lornetkę, następnie zamknąłbym jedno oko i znowu otworzył to widziałem ciągle takie zaokrąglenie jakby dalej pokrywał mi się obraz z 1 okulara.
Wysłany: Dzisiaj 15:03
Filip91 napisał..."a z Oberwerkiem dałem sobie spokój bo jest on dostępny tylko w teleskopy.pl a już zwrociłem im 2 lornetki więc pewnie jestem u nich na czarnej liście "
Nie napisali Ci w mailu, żebyś już u nich nie robił zakupów z powodu zwrotu ? bo ja takiego maila dostałem po zgłoszeniu zwrotu Oberwerka 10x32 . Jedyny sklep w swoim rodzaju .
Ostatnio w warszawskich Teleskopach obejrzałem trzy Oberwerki Sport APO, czyli te, których optyka ma pochodzić z KUO, podobnie jak w lornetkach Sky Rover, Loava, Pleasing itp.
8x32: Bardzo dobra lornetka, do której musiałem się jednak z piętnaście minut adoptować (po rozleniwieniu oczu i mózgu patrzeniem przez 8x42). Lornetka ostra praktycznie w całym ogromnym polu, bardzo dobra biel (nie tak ciepła jak w SRBC), FENOMENALNY wręcz kontrast trzymany pod ostre słońce (tu jakbym patrzył przez wybitne pod tym względem nowe Zeissy SFL).
Lornetka mała, obudowa spokojna, gustowna, muszle z płynną regulacją, czyli bez pozycji pośrednich (dobre dla tych, co mają problem z dobraniem stopnia wysunięcia).
Natomiast mechanizm korekcji dioptrii (podobny do tego w Swarovskich NL, ale tylko w typie) w postaci centralnej dźwigni za fokuserem jest dla mnie fatalny! Kilka minut szukałem pozycji neutralnej, ponieważ skok tego mechanizmu jest za duży i bardzo nieprecyzyjny, jakakolwiek odchyłka od rzeczywistego zera oznacza utratę ostrości, której mózg nie kompensuje.
6,5x32: Również bardzo dobra, podobna do opisanej wyżej 8x32, z tym że atrakcyjniejszy, bardziej wciągający i "łatwiejszy" obraz (choć trochę mniej kontrastowy pod słońce) dawała mi SRBC 6x32, którą miałem przy sobie do porównania.
8,5x40: Lornetka nienadająca się do niczego, bez wnikania w powód, bo szkoda mi było czasu na badanie zjawiska. Sprzedawca po moim komentarzu spojrzał i potwierdził.
No i teraz pytanie: Sklep przyjął na półkę zepsutą lornetkę, którą tym samym oferuje klientom. Czy sklep wyśle toto do jakiegoś pechowca i niechętnie przyjmie zwrot?
Nie napisali Ci w mailu, żebyś już u nich nie robił zakupów z powodu zwrotu ? bo ja takiego maila dostałem po zgłoszeniu zwrotu Oberwerka 10x32 . Jedyny sklep w swoim rodzaju .
Jeszcze nie napisali bo dowiedzą się o tym dopiero jutro jak przyjdzie im mój zwrot z dwoma lornetkami, ale sądzę że gdybym później zamówił tego Oberwerka to mógłbym go już nie dostać
Rozumiałbym jeszcze takie podejście gdy ktoś odsyła im lornetki brudne, z widocznymi śladami użytkowania. U mnie wszystkie lornetki które zakupiłem miały szybki test w domowych warunkach( testy robiłem z otwartego okna) i od razu jak wiedziałem że to nie to to pakowałem je z powrotem do pudełka. No i oczywiście nie rozpakowywałem akcesoriów.
Chyba zupełnie inne podejście do tematu ma sklep Beafoto bo nawet w którymś z ich ostatnich filmów było mówione że ciężko jest dobrać lornetkę na odległość i trzeba albo stacjonarnie podjechać i je posprawdzać w sklepie albo zamówić i ewentualnie odesłać.
Mam tylko nadzieję że tego Vixena nie będę musiał odsyłąć bo astroshop ma magazyn w Niemczech.
Chyba zupełnie inne podejście do tematu ma sklep Beafoto bo nawet w którymś z ich ostatnich filmów było mówione że ciężko jest dobrać lornetkę na odległość i trzeba albo stacjonarnie podjechać i je posprawdzać w sklepie albo zamówić i ewentualnie odesłać.
Akurat z ludźmi z Beafoto miałem okazję sporo porozmawiać o zwrotach. Traktowali to zwyczajnie jako swój obowiązek. Ponoć zdarzają się zwroty problematyczne, ale oni sami nie robią problemów i traktują to jako jeden z kosztów prowadzenia biznesu.
Ja przez długi czas zwrotów unikałem. W pewnym momencie po mocnym rozczarowaniu jednym zakupem się zdecydowałem. Osobiście odniosłem statyw do sklepu i przyjmujący był zaskoczony, że jest w idealnym stanie ze wszystkimi zabezpieczeniami, papierkami itp. Zamiast wrzucić do magazynu postawił na wystawie.
Z drugiej strony widziałem też sprzedawcę na allegro, który zastrzegał sobie opłatę za "wynajem" przy zwrocie ponad 24 h po odbiorze. Szkoda tylko, że to niezgodne z regulaminem portalu i polskim prawem.
Jak widać różne przypadki się zdarzają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13