Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Padło w tym wątku pytanie, czy warto dopłacać do droższych lornetek. Odpowiem tak - warto dopłacić do świadomego wyboru lornetki. Wybrać się do specjalistycznego sklepu (ewentualnie spotkać z posiadaczem interesującej lornetki, po to mamy internetowe społeczności), popatrzeć przez kilka lornetek, zrozumieć, że w ich dopasowaniu do siebie nie ma dróg na skróty oraz że nieświadomość ich różnorodności nie pozwala mi wiedzieć, czego naprawdę potrzebuję. Nie trzeba daleko szukać przykładów, że tak jest...
Skąd ja to znam... Moja droga na skróty w astro "kosztowała" mnie 10 lat kombinowania. A wystarczyło od razu kupić Nikony SP...
Padło w tym wątku pytanie, czy warto dopłacać do droższych lornetek. Odpowiem tak - warto dopłacić do świadomego wyboru lornetki. Wybrać się do specjalistycznego sklepu (ewentualnie spotkać z posiadaczem interesującej lornetki, po to mamy internetowe społeczności), popatrzeć przez kilka lornetek, zrozumieć, że w ich dopasowaniu do siebie nie ma dróg na skróty oraz że nieświadomość ich różnorodności nie pozwala mi wiedzieć, czego naprawdę potrzebuję. Nie trzeba daleko szukać przykładów, że tak jest...
Skąd ja to znam... Moja droga na skróty w astro "kosztowała" mnie 10 lat kombinowania. A wystarczyło od razu kupić Nikony SP...
Też mi mignąłeś jako skojarzenie. Ale pisze przede wszystkim o teoriach dorabianych do nieużyteczności Bannercloudów, w przypadku których - przecież - aspekt optyczny jest nieistotny, skoro ważą więcej, a ktoś szuka lornetki lekkiej. Tylko wtedy, jeśli zwiedziony delikwent przypadkiem natknie się na chinczyka, to okaże się, że obraz z tej lornetki jest niewspółmiernie lepszy i bardziej efektowny niz z lekkiego GPO. Nagle okaże się, że jakość obrazu w lornetce może stanowić istotę przyjemności z niej płynącej (!). Napływ entuzjazmu zaś spowoduje, że wydawać się ona będzie lżejsza niż w tabelkach, bo ręce bardziej garnąć się będą do przykładania jej do oczu na górskim szlaku.
To może brzmieć jak ironia, ale dokładnie tak wygląda anatomia tego zjawiska, które obserwuje wokół siebie od momentu pojawienia się azjatyckiej optyki na rynku.
binocullection, jak zwykle będę dementował Twoje dyrdymały podważające sens istnienia lornetek lekkich. Patrzyłem przez większość modeli SRBC. Jeden mam i planuję zakup drugiego. Nie zmienia to faktu, że żadna lornetka z tej serii nie jest w stanie zastąpić lornetki lekkiej (w moim przypadku Zeissa VP 8x25) w niektórych zastosowaniach.
To trochę tak, jakby próbować zastąpić obieraczkę do ziemniaków nożem szefa kuchni. Niby się da i można ziemniaki obierać 24cm ostrzem, ale jest to wysoce nieoptymalne i bardzo niewygodne. Nóż szefa kuchni będzie dużo bardziej uniwersalny i przyda się w wielu innych sytuacjach, ale kupowanie go do obierania ziemniaków jest absurdem.
Podobnie w tym przypadku: jeśli lornetka ma być lekka i jest to kryterium istotne, to SRBC nie jest optymalnym wyborem. I nie piszę tego nie znając walorów optycznych Banner Cloudów lub nie umiejąc ich docenić.
PS: możliwe, że niedługo miejsce mojego kompaktowego Zeissa zajmie coś jeszcze mniejszego i lżejszego, ale równie dobrego optycznie.
Niestety ja sie nie potrafię dogadać z kieszonkowymi lornetkami chociaż rozumiem ze dla niektórych małe wymiary mogą byc decydujące o zakupie. Z drugiej strony na pewno lornetki klasy 25mm i mniejsze nie są optymalnym wyborem jako jedyna lornetka i tutaj nawet gdyby ktoś chcial miec tylko jedną lornetkę i do tego możliwie małą to nadal rekomendowałbym te 30mm obiektywu z normalnym mostkiem jest "must have".
Żadna lornetka cięższa nie zastąpi w niektórych zastosowaniach lornetki lekkiej 25 mm. Jest to prawda oczywista nawet dla tych, którzy nie mają żadnego doświadczenia w optyce obserwacyjnej.
Z drugiej strony żadna lornetka lekka (nawet dobra optycznie 25 mm) nie zastąpi dobrej optycznie lornetki cięższej, o większej aperturze, w zastosowaniach, w których obraz jet ważniejszy od innych zalet. Jest to prawda nieoczywista dla tych, którzy nie mają żadnego doświadczenia w optyce obserwacyjnej.
Zatem edukowanie, a szczególnie indoktrynowanie początkujących, którzy czytają to forum, by dowiedzieć się, którędy droga, zaletami lekkich lornetek bez wyraźnego zastrzeżenia, że takie lornetki zwykle oznaczają kompromis w komforcie samego przez nie patrzenia, jest tworzeniem narracji nieobiektywnej.
Ogólnie z powyższy się zgadzam, ale trochę zależy to od definicji lornetki lekkiej. Dla mnie lekka to taka poniżej 500g i tu bez problemów znajdą się świetne optycznie 8x32 na przykład. Oczywiście nie zastąpią w 100% lornetek o większych obiektywach lub większym powiększeniu, ale idąc dalej tą drogą żadna lornetka nie zastąpi w 100% innej o innych parametrach i do pokrycia wszystkich zastosowań potrzeba kilku różnych.
Ja nigdy nie pisałem, że lekkie lornetki są do wszystkiego. Nie będę natomiast siedział cicho gdy padają równie bzdurne stwierdzenia, że lekkie lornetki nie mają sensu, bo SRBC lepsze.
Szczególnie w tym temacie jest to dziwne, bo on jest o lornetkach "łatwych do patrzenia", a Banner Cloudy się na pewno do takich nie zaliczają.
Dla mnie Banner Cloudy są mega łatwe przy oku, pozwalają "wchodzić" w obraz bez mroczkowania i rozglądać się po polu w dość duzej odległości od centrum, no ale ja jestem okularnikiem.
Szczególnie w tym temacie jest to dziwne, bo on jest o lornetkach "łatwych do patrzenia", a Banner Cloudy się na pewno do takich nie zaliczają.
Do trudnych też nie. Na minus - jest trochę kombinowania z ustawieniami (wiele stopni wysuwu muszli, nie trzymają one pewnie pozycji). Na plus - muszle są wygodne, a jak już lornetkę ustawię, to nie produkuje fasolek. Mówię ściśle o Bannerach, w różnych formatach.
Z tym, że widzę trochę głuchy telefon. Z tego co zrozumiałem, binocullection pisał o Bannerach i "Bannerach" jako alternatywie do lekkich lornetek 32/42 mm, kiedy te 200 g różnicy warto rozważyć w zamian za lepszy obraz. Nie wiem natomiast skąd wzięły się nagle 25 mm, skoro to w ogóle inne liga. Przy ich masie ~300 g i kieszonkowych wymiarach różnica gabarytów jest dość dramatyczna.
Filip91, jak ten Vixen? One są produkowane w Japonii?
Filip91, jak ten Vixen? One są produkowane w Japonii?
Tak jest produkowany w Japonii.
Z racji tego, że to dość świeży (chyba wrzesień 2025r) model i raczej skierowany na ich rodzimy rynek, jest bardzo mało info na jego temat ale postanowiłem zaryzykować. W piątek już powinien u mnie być i dam więcej info.
Przy okazji się zapytam czy na forum praktykowane jest wysyłanie lornetek na testy?
W sensie gdyby ten Vixen mi się spodobał ( a czuje że tak będzie) to z chęcią dałbym go komuś na parę dni na testy bo w sumie inaczej się nie dowiem jak ta lornetka się prezentuje na tle konkurencji.
Wysłany: Wczoraj 22:30
Filip91 napisał..."W sensie gdyby ten Vixen mi się spodobał ( a czuje że tak będzie) to z chęcią dałbym go komuś na parę dni na testy bo w sumie inaczej się nie dowiem jak ta lornetka się prezentuje na tle konkurencji."
Pytanie, a co będzie jak okaże się, w opinii kogoś innego, że ten Vixen nie jest tak dobry jak Ty byś chciał ? On może spasować Tobie, ale dla innej osoby, która go ewentualnie przetstuje, jego wady, jeżeli ma, będą nie do zaakceptowania. To zawsze jest opinia subiektywna, więc patrz na to co Ty zobaczysz, zwłaszcza, jeżeli lornetka będzie Ci pasowała .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9