Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Aby zrozumieć, że tak to działa, w sposób skrajny, przejdź się do sklepu na ul. Ptasiej w Warszawie i spójrz wieczorem przez Noctivida 10x42, a następnie przez starą lornetkę 7x50 z powłokami jednowarstwowymi. Wtedy odpowiedz sobie sam, jak jest.
Obawiam się, że obecnie sklep jest zamknięty po zmierzchu, a w Warszawie nigdy nie jest dostatecznie ciemno, żeby wykorzystać źrenicę powyżej 6mm (nawet 5mm może być problemem).
Poza tym żadnego starocia obecnie nie posiadam.
To Ty napisałeś wprost:
binocullection napisał/a:
Jeśli podobnie jak w Steinerze potrzebujesz przestrzennego kopa, glebii ostrości i satysfakcjonującego pola, kieruj się ku Habichtowi, ale nie 7x42, tylko 10x40. Wiem, że to nie źrenica 5 mm, ale przy sprawnosci tej lornetki jasność będziesz miał jak w większości lornetek ze źrenica 5 mm.
Jest wprost mowa o jasności i ani słowa o kontraście (pogrubienie moje). To jest oczywista bzdura. Jakbyś takich bzdur nie pisał, to bym ich nie wytykał.
Kwestię porównania z uwzględnieniem kontrastu można omawiać, a ostateczny wynik będzie zależał od konkretnych modeli, obserwatora (źrenica) i warunków, w jakich dokonano porównania.
Koledzy, bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i rady. Oczywiście czekam na kolejne. Postaram się trochę doprecyzować temat.
W pierwszym poście wymieniłem dwie siódemki oraz dziesiątki ponieważ nie jestem jestem wcale pewien wyboru. Wynika to z tego, że nie planowałem w najbliższych latach zakupu lornetki i nie interesowałem się tematem. Mniej również ich używałem bo bardziej wciągnęła mnie fotografia.
Miałem świadomość, że mam wszystko czego mi trzeba a nawet więcej. Jednak od kilku lat tracę zdolność widzenia ostro z bliska i to dotyczy tak czytania jak również patrzenia przez sprytny patent Steinera. Coraz dalej muszę odsuwać dłoń z telefonem i coraz dalej przesuwa się granica ostrego widzenia przy ostrzeniu na nieskończoność. Jestem po prostu stary. Za miesiąc będę miał trzecie urodziny z piątką z przodu... To działo się powoli aż w końcu mnie złość wzięła i postanowiłem sprzedać Nighthuntera. No i teraz nie będę miał jasnej lornetki.
Jednak od kiedy kupiłem 12-kę to wszystkie moje ósemki były dla mnie nie satysfakcjonujące z powodu małego powiększenia. Więc teraz zmieniając "zmierzchowca" wolałbym wejść w 10-kę. Tym bardziej, że nie mam takiego instrumentu.
O siódemkach myślałem bo naczytałem się o nich pięknych opisów min. Wikinga. Dodatkowo Habicht bardzo mi się podoba. I podejrzewam, że jak przestaną go produkować to nie będzie już nic takiego. To bardzej kupowanie sercem niż rozumem .
Tak więc wolałbym 10-kę ale nie skreślam 8-mek ale w wersji budżetowej (np. Banner).
Pomimo tego, że mam całkiem fajne lornetki to nie specjalnie ogarniam optykę w jej naukowej części. Dlatego proszę nie myślcie, że się z Wami nie zgadzam czy też nie wierzę w to co piszecie. Pytam bo nie znam odpowiedzi.
Kolega binocullection napisał, że o dostrzeganiu szczegółów decyduje min. kontrast i ostrość więc Habicht 10x40 pomimo źrenicy 4mm będzie konkurował z lornetkami z 5mm źrenicy.
I tu moje pytanie: jak to będzie wyglądać w konfrontacji z SFL 10x50? Obraz będzie równie jasny? Czy ciemniejszy ale ze względu na super optykę będzie pokazywał więcej szczegółów?
I to samo dotyczy się porównania z moim 12x42. Bo Habicht ma w tym przypadku trochę większą źrenicę ale NL ma większe powiększenie więc szczegóły powinno być widać mniej więcej podobnie. Tyle, że Habicht pokona NL transmisją więc obraz powinien być jaśniejszy. Tylko o ile?
Bo mi zależy również aby obraz w nowej lornetce był wyraźnie jaśniejszy niż w moim 12x42. Nie odrobinę bo to byłoby wyrzucanie kasy. Nie raz spotykałem się z opiniami, że większe obiektywy zbierają więcej światła i pomimo takiej samej źrenicy wyjściowej jak mniejsze apertury (8x40 vs 10x50) pokażą więcej.
Obserwowanie ptaków na stawie i ewentualnie zwierząt w parku po zmroku przy słabym świetle latarni. Obserwowanie rozległych nieużytków wzdłuż wałów wiślanych w świetle księżyca. Nieraz nad tym terenem latają nisko wojskowe transportowce (Prawdopodobnie w celach szkoleniowych). Do zacienionego lasu. No i w końcu do obserwacji w pochmurne jesienne dni kiedy brakuje światła.
Oczywiście nie jest mi niezbędna. I jestem świadomy, że nie będzie często używana. Jednak chcę mieć poczucie, że w razie potrzeby mam co trzeba. W końcu jestem jedynym lornetkowcem w moim mieście!
Ja z kolei mam obawę, że w dachówce 10x50 aż tak wielkiego skoku jasności nie doświadczysz. W sensie - różnica w pewności widzenia obiektow terenowych o zmroku zmieni sie, ale nie tak, że Cię powali. Przynajmniej ja tak nie miałem.
Mozesz zastanowić się nad SLC 10x56, nie patrzyłem przez nią, ale sądząc po 8x56 i 15x56 - to będzie bardzo jasna i jeszcze w miarę akceptowalna w noszeniu dziesiątka.
Obserwowanie ptaków na stawie i ewentualnie zwierząt w parku po zmroku przy słabym świetle latarni. Obserwowanie rozległych nieużytków wzdłuż wałów wiślanych w świetle księżyca. Nieraz nad tym terenem latają nisko wojskowe transportowce (Prawdopodobnie w celach szkoleniowych). Do zacienionego lasu. No i w końcu do obserwacji w pochmurne jesienne dni kiedy brakuje światła.
Pochmurne dni w lesie, okolice zmierzchu na otwartej przestrzeni, to granica warunków kiedy warto przesiąść się na lornetkę ze źrenicą wyjściową większą niż 4 mm. Sprawdzałem to dawno temu korzystając z lornetek o możliwie zbliżonej (i mocno przeciętnej) transmisji: Zeiss Terra 8x25, Kowa BD XD 8x32 i Kowa BD II 8x42, a także całkiem niedawno na trzech z transmisją znacznie lepszą: Genesis 10.5x44, SRBC 8x42 i SRBC 6x32.
W lepszych warunkach Habicht 10x40 (współczesny - nie ten testowany na Optyczne) będzie jaśniejszy i bardziej kontrastowy od najlepszych nawet dachówek, a także nieco już leciwych porro, które wszystkie dają sprawność na poziomie 90-92 procent. Robiłem kilkanaście takich porównań, które co prawda dotyczyły Habichta 7x42, ale było zdecydowanie za jasno by skorzystać ze źrenicy wyjściowej 6 czy nawet 5 mm. Różnica była tego rzędu, że mając jedną lornetkę można o niej szybko zapomnieć, ale w bezpośrednim porównaniu uderza od razu.
Z kolei gdy jest ciemniej, czyli zasadniczo w nocy, zwłaszcza poza miastem i przy świetle Księżyca Habicht będzie miał jeszcze większą przewagę nad NL 12x42, ale już nie nad współczesną dachówką 10x50. Jak to przełoży się na dostrzegalność szczegółów? Obstawiałbym SFL, ale to tylko przypuszczenia. Nie wiem czy ktoś porównywał w nocy SFL 10x50 i współczesnego Habichta 10x40.
Na Twoim miejscu poczekałbym na test SFL na Optyczne. Arek pisał, że będzie, a wiedząc jak niechętnie cokolwiek deklaruje.... Nie wiadomo czy SFL 10x50, ale nawet jeśli nie, to będziemy mieć wreszcie wyobrażenie o transmisji. Kluczowe jest jak ona wygląda dla krótkich fal, bo w nocy pracują pręciki, które mają krzywą czułości przesuniętą w lewo w stosunku do dziennych czopków.
https://www.gigahertz-opt...rce=chatgpt.com
Kiedyś Arek o tym pisał, sugerując wręcz, by w zastosowaniach nocnych potraktować czułości pręcików jako wagi, które zastosujemy do zmierzonej krzywej transmisji. Wyniki są ciekawe:
https://www.optyczne.pl/4...bserwacji_.html
Oczywiście nie jest mi niezbędna. I jestem świadomy, że nie będzie często używana. Jednak chcę mieć poczucie, że w razie potrzeby mam co trzeba. W końcu jestem jedynym lornetkowcem w moim mieście!
Te leśne obserwacje zbliżone są do obserwacji myśliwskich i tu powinieneś iść zdecydowanie w parametry 8x56 i to porro ewentualnie w dach ale tylko A-C !!!
Habicht 8x40 w porównaniu z Fuji 10x50 FMTR-SX generuje mniejsze obrazy ptaków, ludzi, domów itp. o mniejszej jasności ale większym kontraście ... AC jest wyśmienicie utrzymywana w 8x40 ale tylko na osi optycznej , później znacznie spada... do tego pryzmaty w Habicie są za małe - przycięcia na źrenicy wyjściowej czego nie ma w Fujinonie.
Każdy dach będzie ciemniejszy w porównaniu z porro z natury biegu promieni światła jak i konstrukcji pryzmatów w obu lornetkach... prawy i lewy tor optyczny w dachach ma inna prędkość przekazu inf. niby to nic ale są osoby, które to wyłapują.
Mozesz zastanowić się nad SLC 10x56, nie patrzyłem przez nią, ale sądząc po 8x56 i 15x56 - to będzie bardzo jasna i jeszcze w miarę akceptowalna w noszeniu dziesiątka.
Całkiem sensowna propozycja. To mi podsunęło jeszcze jeden pomysł: Zeiss Victory HT 10x54. Trochę droższa od rozważanego wcześniej SFL 10x50, ale wydaje się wręcz stworzona do takich zastosowań. Warto żeby wypowiedział się ktoś, kto ma doświadczenie z tym modelem, bo ja niestety żadnego HT przy oku nie miałem i piszę na podstawie specyfikacji i wyczytanych opinii.
Oba Zeissy będą dobrym wyborem, HT lepszym, jeśli gramy o jak największą jasność, ale gorszym, jeśli chodzi o korekcję.
Reasumując. Gdybym ja stał przed (słodkim) dylematem Grubera, przy przez niego zdefiniowanych warunkach brzegowych, szedłbym w:
1) Zeiss 10x50 SFL
2) Swarek SLC 10x56
3) Zeiss 10x54 HT
Rozwiązania porro są kuszące, ale lornetka szybko okaże się za mało poręczna i adekwatna do ciorania po krzakach. Habichty to awangarda, specjalistyczne narzędzia do generowania wrażeń - geometrią obrazu i estetyką własną. Świetna lornetka trzecia, a może nawet czwarta. Nie jako domyślna do ptaktów nad stawem.
Natomiast najważniejsze - przyjedź Gruberze nad Jeziorsko na nasze spotkanie lornetkowe, szybko zrozumiesz, czego potrzebujesz.
Potrzebuję jasnej lornetki na pochmurne/szare dni. Na wieczorne spacery, oraz do sporadycznego zerkania na gwiazdy z ręki
Koledzy, "nie chcem, ale muszem": od lat staram się na tym forum walczyć z utartym wśród myśliwych stereotypem, a rozpowszechnionym wśród wielu innych użytkowników, jakoby do myślistwa, zwłaszcza po zmierzchu i nocą, absolutnie niezbędna była superjasna lornetka klasy 7x50 czy 8x56. MZ to są stereotypy, które w dawnych czasach zostały skutecznie wpojone myśliwym przez marketing producentów lornetek i "ta pogłoska trwa wśród nich aż do dnia dzisiejszego".
Ja specjalnie sprawdzałem, jak się zachowują moje lornetki 10x42 (zwykłe DO Forest II i Bushnell Forge) po zmierzchu i po raz kolejny potwierdzam, że sprzęt tej klasy pozwala bardzo komfortowo prowadzić obserwacje do ok. 1/2 godziny po zachodzie słońca, nawet przy częściowo (ok. 50-60%) zachmurzonym niebie. Obraz w nich jest wtedy wyraźnie jaśniejszy, niż widziany "gołym okiem". Tym bardziej lornetka 8x42 sprawdzi się w tych warunkach całkowicie wystarczająco, o ile, rzecz jasna, powiększenie 8x jest subiektywnie z innych względów zadowalające dla użytkownika. Natomiast w całkowicie pochmurną i bezksiężycową noc, żadna lornetka nic nie pomoże.
Tym bardziej nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że "pochmurny, szary dzień", nawet wewnątrz przeciętnego polskiego lasu, to warunki już na tyle trudne, że wymagają szczególnie jasnej lornetki, a już zwłaszcza klocka z obiektywami o średnicy powyżej 50 mm. Oczywiście nie podważam poglądu, że lornetka 8x56 da obraz nawet w tych (dziennych) warunkach jaśniejszy niż 10x50 a tym bardziej 12x42, ale w warunkach dziennych różnica ta niemal nigdy nie będzie miała istotnego znaczenia dla ostatecznego efektu obserwacji, może poza jakimiś skrajnymi sytuacjami. No, chyba że ktoś z założenia szuka różnic i satysfakcjonuje go sam fakt, że te różnice znalazł, a nie że obserwuje dany obiekt - to już jego sprawa. Ma do tego prawo, ale uogólnianie, że "do obserwacji w pochmurny/szary dzień" taki sprzęt jest niezbędny, to już gruba przesada, taka próba usprawiedliwiania za wszelką cenę swojego wyboru ("paluszek i główka"?).
Natomiast do "sporadycznego spoglądania na gwiazdy" ja używam tych właśnie moich 10x42 i wystarczają mi one do obserwacji np. księżyców galileuszowych Jowisza.
gruber napisał/a:
Chciałbym aby była na tyle satysfakcjonująca i niezbyt ciężka aby zabierać ją na urlop zamiast dwóch (dziennej i nocnej).
No to tym bardziej odradzam sprzęt większy niż x50. Z tych preferencji, które Kolega podał wcześniej oraz z propozycji przedstawionych przez pozostałych Kolegów wnioskuję, że najlepszym wyborem byłby Zeiss SFL 10x50, skoro 2x tańszy Vortex Razor HD odpada z powodu nieco węższego pola widzenia?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam. Ale każdy może (a nawet powinien?) mieć swój pogląd. Ach, ten "nieszczęsny dar wolności"...
binocullection napisał/a:
przyjedź Gruberze nad Jeziorsko na nasze spotkanie lornetkowe, szybko zrozumiesz, czego potrzebujesz.
Bardzo słuszna uwaga!
Ps: czy ktoś z Kolegów ma lub planuje nabyć takiego Zeissa SFL i zabrać go nad Jeziorsko?
Dziękuję koledzy za kolejne wpisy.
Odnośnie formatu 8x56 a właściwie źrenicy wyjściowej 7mm to jak pisałem jestem stary i zakładam, że moja źrenica nie otwiera się bardziej niż 5mm. Oczywiście wiem, że źrenica wyjściowa 7mm jest bardzo wygodna ale kosztem jest waga lornetki.
Czytałem już wcześniej o Zeissie HT 10x54 ale wszystkie źródła wskazywały, że ostrość poza centrum pozostawia wiele do życzenia.
Swaro SLC 10x56 ma bardzo dobre opinie i optycznie by mi pasował. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że ze względu na za dużą wagę byłby jeszcze rzadziej używany. Zanim szarpnąłem się na 12x42 zakupiłem Vipera 12x50 i Forge 15x56. Co prawda Bushnell był jeszcze cięższy od SLC ale obydwie to waga super ciężka. Ostatecznie zwróciłem obydwie i kupiłem NL.
Niedawno zmieniłem ptasiarski zoom na lżejszą stałke bo mi się nie chciało z tym klocem w ogóle wychodzić.
Trochę wstyd pisać ale wczoraj późnym popołudniem przygotowałem na parapecie Monarcha 8x30 NL 12x42 i NH 8x56. Podchodziłem kilka razy aż do nocy i porównywałem jasność widzianego obrazu na oświetlonym lekko podwórku. No i powiem Wam, że NH też dupy nie urywał w porównaniu do NL. Było jaśniej ale zdecydowanie mniej niż się spodziewałem.
Kiedyś robiłem podobne porównanie ale poza miastem. Dopóki niebo nie było całkiem ciemne to NL bronił się powiększeniem. Oczywiście obraz był cały czas ciemniejszy. Ale w końcu przez Swara nic nie widziałem a NH pozwalał rozróżnić kontury drzew, krzewów i traw oraz czarne sylwetki dzików.
Może rzeczywiście jak pisał kolega binocullection za dużo oczekuję po lornetce, którą zamierzam kupić. Jakoś nigdy się nie zastanawiałem tylko jak było ciemniej to brałem NH. A tu okazuje się, że NL nie radzi sobie jakoś dramatycznie gorzej...
Jednak skoro zacząłem poszukiwania to trzeba je dokończyć. I rzeczywiście SFL 10x50 wygląda najlepiej. Nie ukrywam jednak, że zaraziłem się Habichtem. Ale może jak już nie będę w stanie stabilnie trzymać 12-ki to wymienię ją właśnie na niego... Chociaż wtedy będę miał już okulary więc będzie problem.
No i powiem Wam, że NH też dupy nie urywał w porównaniu do NL. Było jaśniej ale zdecydowanie mniej niż się spodziewałem.
Po pierwsze: a nie mówiłem?
gruber napisał/a:
jak było ciemniej to brałem NH. A tu okazuje się, że NL nie radzi sobie jakoś dramatycznie gorzej
Po drugie: a nie mówiłem?!
Ergo: bądź krytyczny wobec rozpowszechnionych stereotypów i myśl samodzielnie.
Być może dla niektórych użytkowników i w szczególnych sytuacjach nawet te minimalne różnice jasności mają znaczenie, ale co do zasady to uważam, że nie aż takie, jak się próbuje powszechnie twierdzić. A już zwłaszcza nie w warunkach dziennych, nawet przy zachmurzeniu i w lesie. Nie wiem jaki to musiałby być las (a jestem leśnikiem) żeby w dzień było w nim tak ciemno, żeby trzeba było używać lornetki typu 8x56? Gęsty, wielopiętrowy, liściasty las łęgowy (nadrzeczny) z baaardzo bujnym, krzewiastym podszytem? Ale w tak gęstym lesie nie da się obserwować więcej niż na ~20 metrów, bo dalej jest już tylko ściana pni i gałęzi! Z kolei typowy las mieszany, a tym bardziej sosnowy, jest lasem raczej prześwietlonym na tyle, że w dzień (nawet pochmurny) każda lornetka sobie poradzi. Problemem są tu raczej duże kontrasty świetlne, niż brak światła.
ERGO: nie idź w lornetki większe niż x50 mm.
Ps:
gruber napisał/a:
Nie ukrywam jednak, że zaraziłem się Habichtem
A to już inna historia, ale nie wynika to z realnych potrzeb, tylko z subiektywnych odczuć i emocji, do których masz prawo. Tyle że w tej materii nikt z internautów nie jest w stanie Ci nic sensownego doradzić, musisz podjąć decyzję samodzielnie. Powodzenia.
Ps2: to jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam
Kiedyś robiłem podobne porównanie ale poza miastem. Dopóki niebo nie było całkiem ciemne to NL bronił się powiększeniem. Oczywiście obraz był cały czas ciemniejszy. Ale w końcu przez Swara nic nie widziałem a NH pozwalał rozróżnić kontury drzew, krzewów i traw oraz czarne sylwetki dzików.
O tym właśnie mówiłem. Większa zrenica wyjściowa pozwoli przesunąć tę granicę kiedy nic nie widać albo widać zarysy. Tego nie nadrobi się transmisja i kontrastem, choć tu Steiner też nie ma się czego wstydzić. Warunek jest taki, że jest dosc ciemno (oświetlone podwórko, park, alejki to nie sa wymagające warunki), oko ma czas, choćby te 15 minut, zaadoptować sie do warunków i fizjologia wzroku pozwala wykorzystać duża zrenice. A może w Twoim wypadku nigdy nie była potrzebna zrenica 7 mm i wystarczyłaby 5 mm? Dokąd się nie sprawdzi, to nie wiadomo...
Ostatnio zmieniony przez _Tomek_ Pią 12 Cze, 2026, w całości zmieniany 2 razy
Dziękuję koledzy za kolejne wpisy.
Odnośnie formatu 8x56 a właściwie źrenicy wyjściowej 7mm to jak pisałem jestem stary i zakładam, że moja źrenica nie otwiera się bardziej niż 5mm. Oczywiście wiem, że źrenica wyjściowa 7mm jest bardzo wygodna ale kosztem jest waga lornetki.
Lornetka klasy 8x56 nie jest dla Ciebie rozwiązaniem. 10x56 tak.
gruber napisał/a:
Czytałem już wcześniej o Zeissie HT 10x54 ale wszystkie źródła wskazywały, że ostrość poza centrum pozostawia wiele do życzenia.
Będziesz zawiedziony ogólną jakością obrazu po NL 12x42. Generalnie ta refleksja dotyczy większości lornetek na rynku, bo zachwycić się jakąkolwiek lornetką po niej jest bardzo trudno.
[/quote]
gruber napisał/a:
Swaro SLC 10x56 ma bardzo dobre opinie i optycznie by mi pasował. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że ze względu na za dużą wagę byłby jeszcze rzadziej używany.
Ale tutaj nie ma dróg na skróty. Albo chcesz dużo swiatła w obrazie albo podręczną lornetkę.
Naprawdę zainteresuj się tą lornetką. W niej jest światło, w niej jest kontrast i swarowska korekcja wad optycznych. W niej jest także wartość tezauryzacyjna, bo to dobry Swar odchodzący do historii. Jego zawsze ktoś chętnie kupi.
gruber napisał/a:
Trochę wstyd pisać ale wczoraj późnym popołudniem przygotowałem na parapecie Monarcha 8x30 NL 12x42 i NH 8x56. Podchodziłem kilka razy aż do nocy i porównywałem jasność widzianego obrazu na oświetlonym lekko podwórku. No i powiem Wam, że NH też dupy nie urywał w porównaniu do NL. Było jaśniej ale zdecydowanie mniej niż się spodziewałem.
Może rzeczywiście jak pisał kolega binocullection za dużo oczekuję po lornetce, którą zamierzam kupić. Jakoś nigdy się nie zastanawiałem tylko jak było ciemniej to brałem NH. A tu okazuje się, że NL nie radzi sobie jakoś dramatycznie gorzej...
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, z czego to wynika. Dlaczego lornetka o źrenicy wyjściowej 3,5 mm pokazuje niewiele mniej po ciemku niż ta z 7 mm?
Przecież to jest teoretycznie niemożliwe, druga jest 100% jaśniejsza...
Jak się domyślasz praktyka i teoria lornetkowania chodzą innymi drogami.
Teoria jest na forum. Praktyka jest w terenie, a konkretnie tam, gdzie możesz spojrzeć jednocześnie przez kilkanaście lornetek i na tej podstawie dostrzec prawidłowości.
Swarek NL to (z dokładnością do specyficznych uwarunkowań świetlnych) jedna z najbardziej kontrastowych lornetek na rynku. W dodatku powłoki austryjaka przenoszą do obrazu sporo niebieskiego, co w dzień powoduje wrażenie większego pojaśnienia, w nocy większą detekcję przez wspomniane pręciki na siatkówce oka. Co więcej, NLki mają też wysoką sprawność, mniejszą niż NH, ale na tyle wysoką, że nie gasną przy Steinerze. Suma tych czynników to lepsze radzenie sobie w ciemności.
Dla Ciebie wniosek jest taki - nie patrz na źrenicę, bo ona nie decyduje o "jasności", tylko kompozyt czynników. I teraz pomyśl - Swar SLC 10x56. Źrenica 5,6 mm, spore powiększenie, szerokopasmowe powłoki Swara, sprawność na poziomie (zakładam) ok. 93-95%. Pomyśl, co tam się dzieje o zmierzchu.
gruber napisał/a:
Jednak skoro zacząłem poszukiwania to trzeba je dokończyć. I rzeczywiście SFL 10x50 wygląda najlepiej. Nie ukrywam jednak, że zaraziłem się Habichtem. Ale może jak już nie będę w stanie stabilnie trzymać 12-ki to wymienię ją właśnie na niego... Chociaż wtedy będę miał już okulary więc będzie problem.
Tak zrób*. Jeśli chcesz, mogę zarekomendować Ci sklep, z którego będziesz mógł go kupić, a ja chętnie pomogę przy weryfikacji egzemplarza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10