Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Następca Steinera Nighthuntera 8x56
Autor Wiadomość
binocullection 
Maniak
per bino ad astra

Wysłany: Sob 13 Cze, 2026   

ryszardo napisał/a:
Jest jeszcze jedna opcja: NL 10x52. Lornetka wyśmienita pod każdym względem. NL 52mm są moim zdaniem lepsze od mniejszych modeli. Szczególnie pod światło widać różnicę.
Szkoda tylko, że kosztują naprawdę dużo.

Tak, to dobra lornetka. Ale czy optymalny wybor w tym przypadku - nie jestem przekonany.

Zeiss SFL ma wszelkie atrybuty lornetki praktycznej, której w użytkowaniu nie ogranicza wyobraźnia. Ją po prostu zabiera się w teren, nie analizując uwarunkowań. W obudowie i mechanice tej lornetki czuć spokój użytkowy, pewność właściwej adaptacji do trudnych warunków. W momencie gdy lornetka jest konstrukcyjnie bardziej wrażliwa, jak NLka, jej wykorzystanie to ciąg dylematów praktycznych i niepotrzebnych analiz. Tu nawet nie chodzi o wyższy kapitał ulokowany w lornetce, co spokoj sumienia.

NLka 52 mm to moim zdaniem, podobnie jak Habicht, ekstrawagancja lornetkowa, w którą należy wejść świadom konsekwencji, aby się nie zawieść. Najważniejsza z punktu widzenia przyjemności lornetkowania jest wolność, która dają konstrukcje pokroju Zeissa. Mówię to jako użytkownik obu, podczas gdy Niemca zabieram na większość wypadów obserwacyjnych, z których zawsze wracam z poczuciem pełnej satysfakcji rezultatu po powrocie do domu.

Reklama

gruber 
Bywalec

Wysłany: Sob 13 Cze, 2026   

Dziękuję Wam bardzo za rozjaśnienie tematu.
Dodam tylko, że kupując NH wiedziałem, że moje źrenice nie wykorzystają pełnego potencjału tej lornetki. Jednak tak się złożyło, że na moje decyzje zakupowe duży wpływ miały testy i opinie Arka. Tak było w przypadku Monarcha 7 8x30, tak było w przypadku NL i Steinera gdzie Arek wystawił mu laurkę. Myślałem (marzył mi się) wtedy o SLC 10-56 właśnie ale nie było opcji na wydanie takiej kasy na lornetkę do okazjonalnego użytku. Po zakupie byłem bardzo zadowolony. Ale wtedy zacząłem tracić zdolność ostrzenia na bliższe odległości i zadowolenia było coraz mniej. Przy zakupie nie byłem świadomy, że to świetna lornetka ale dla młodych.

Dzisiaj waga sprzętu ma dla mnie znaczenie. I nie lekceważę tego aspektu przy zakupie. Kiedy kupiłem 200-600 to był mój pierwszy w życiu i długo jedyny obiektyw. Przyzwyczaiłem się do niego i zaakceptowałem jego wagę. Ale kiedy zacząłem kupować mniejsze i lżejsze do innych rodzajów fotografii to zacząłem odczuwać niechęć do korzystania z niego.

Mam też lunetę, która ze statywem waży 5 kg i ostatnio chyba rok temu jej używałem. Zabieram do bagażnika jak jadę na stawy ale nie chce mi się jej dźwigać (To duży kompleks i trzeba się nachodzić aby coś upolować).

Na ten moment obieram za cel SFL 10x50 i zaczynam ciułać pieniążki. Znając siebie wiem, że do tego czasu mogę zmienić zdanie. Choćby z powodu trafienia jakiejś okazji. Lub jeśli dojrzeję do sprzedaży lunety.

Odpowiedz do tematu