Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 01 Lip, 2025 Pytanie o test aparatu OM SYSTEM OM-3
Żeby łatwiej było trafić, powtórzę tutaj pytanie, które zadałem pod newsem na stronie głównej:
czy można się spodziewać testu aparatu OM SYSTEM OM-3? Najlepiej jeszcze przed końcem lata?
Aparacik coraz bardziej mi się podoba, ale bez potwierdzenia jego parametrów w teście to raczej się nie zdecyduję.
No i mam dylemat: czy priorytetem powinien być drugi korpus w systemie (pierwszym jest G90), czy raczej "dobra, jasna stałka" typu Panasonic 12/1,4? Na oba zakupy naraz na pewno się nie zdecyduję, ale być może test aparatu pomógłby mi podjąć decyzję?
W moim G90 w zasadzie jedyną rzeczą, która mi co-nieco doskwiera, jest szybkie wyczerpywanie akumulatora, więc rad bym się dowiedzieć, jak pod tym względem wygląda OM-3? Kusi też funkcja rozpoznawania twarzy a nawet oczu zwierząt, w tym ptaków.
A co o tym myślą pozostali Forumowicze? Czy gra jest warta przysłowiowej świeczki?
No i, oczywiście, cena: gdyby OM-System obniżył "podatek od nowości" i cena spadła w okolice ~7kPLN, to też byłby argument.
Alternatywą, którą rozważam, jest też pozbycie się całego m43 i przejście na Panasonica S5II, czyli jednak na FF. Ale to na razie tylko czysta teoria.
Tak więc pytanie o test jest coraz bardziej aktualne.
Nic z tych rzeczy, jakość w G90 jest dla mnie wystarczająca. O jednej rzeczy już wspomniałem: chciałbym aparat z akumulatorem, który wystarcza na więcej zdjęć, ale to drobiazg. Najbardziej mi zależy, żebym na wyprawę do lasu miał 2 korpusy i nie musiałbym przepinać obiektywów: szerokokątnego na tele i odwrotnie. Tylko tyle i aż tyle
Ps: przepinanie obiektywów w terenie to nie tylko strata czasu, ale spore ryzyko zanieczyszczenia matrycy drobinkami kurzu, których tam jest przecież w powietrzu cała masa, a ja nie chcę się po każdej takiej wyprawie bawić w czyszczenie wnętrza aparatu albo być zaskakiwanym, że na kolejnym zdjęciu zobaczę dziwną czarna plamę w najmniej odpowiednim miejscu.
Wysłany: Sro 02 Lip, 2025 Re: Pytanie o test aparatu OM SYSTEM OM-3
Soniak10 napisał/a:
W moim G90 w zasadzie jedyną rzeczą, która mi co-nieco doskwiera, jest szybkie wyczerpywanie akumulatora, więc rad bym się dowiedzieć, jak pod tym względem wygląda OM-3?
Jest podobnie jak w OM-1 i znacznie lepiej niż w G90, bo:
1) Świadczy o tym specyfikacja: G90 - 290, OM-1 - 520, OM-3 - 590. To są pomiary wg standardowej procedury CIPA i moim zdaniem to jest bardziej miarodajne niż jakikolwiek test, w którym nie wiadomo jakie funkcje i przez jaki czas były używane.
2) W teście dpreview jet chwalony za czas pracy na baterii.
3) Akumulator jest ten sam co w OM-1, elektronika (procesor, matryca) w dużej mierze też, więc można podejrzewać podobną żywotność zasilania. Ja mam OM-1 i zasilanie uważam za rewelacyjne. Nie udało mi się jeszcze wyczerpać baterii podczas jednego dnia intensywnego fotografowania, także z użyciem trybów obliczeniowych. Ostatnio brałem aparat na 2 godzinny reportaż przy stanie naładowania 40%, bo wiedziałem że spokojnie wystarczy. Na wyjazdach ładuję aku co 3-4 dni, fotografując codziennie, dlatego nawet nie kupiłem jeszcze zapasowego.
No więc uprzejmnie donoszem, że w dniu dzisiejszym żem się stał posiadaczem wymarzonego OM-3. Czy szczęśliwym? To się dopiero okaże. Na razie zarejestrowałem sprzęt na stronie MyOMSYSTEM i złożyłem wniosek o cashback.
Już robi mi się gęsia skórka na myśl, że będę musiał się zapoznać z jakimiś instrukcjami, gdzie znaleźć i jak korzystać z jego niezliczonych funkcji. No i to najgorsze: trzeba będzie wychodzić i robić zdjęcia! Brrr...
I pomyśleć, że wszystko przez ten wstrętny ( ) Letni Meeting Fotograficzny z cyfrowe.pl w Toruniu! Gdyby nie to, to byłbym nadal szczęśliwym posiadaczem gotówki na koncie... No, ale łączone promocje jednak skusiły.
Ps: to zdjęcie robiłem Lumixem G90 (żeby ktoś nie pomyślał, że smartfonem ).
P1059174_1000.jpg Praktica MTL-5B i OM-SYSTEM OM-3, Alfa i Omega, początek (1990) i koniec (2026).
Gratulacje! Ty masz więc w ręce koniec tej historii, ale początek należy do mnie. Mam analogowego OM-1, a ten enerdowski wynalazek pasuje tu... https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_OM-1
Piękne cacko! Gdzie i kiedy je kupiłeś?
Ps: a "ten enerdowski wynalazek" był za komuny marzeniem chyba każdego fotografującego. Nawet zawodowi fotografowie posługiwali się nierzadko tym sprzętem (no, fakt: wcześniejszymi modelami) lub Pentaconem SIX TL. Nie wiem czy pamiętasz, ale nawet u Wajdy na "Człowieku z marmuru" Janda w pewnym momencie pokazuje się właśnie z Pentaconem. To był wówczas symbol profesjonalizmu! Zachodni sprzęt, zwykle Canon lub Nikon, był tylko dla wybrańców. Wtedy lustrzanki, nawet Zenit E, a potem Zenit TTL, uchodziły za sprzęt dla zaawansowanych i zawodowców. Samo słowo "lustrzanka" brzmiało w uszach amatora, zwłaszcza młodego, jak jakieś magiczne zaklęcie!
Pamiętam, jak Pan Profesor (w technikum geodezyjnym) na lekcję przedmiotu "podstawy fotografii" przyniósł Prakticę NOVA ze szkolnej ciemni fotograficznej, a dodatkowo... prawdziwą, prywatną, dwuobiektywową Mamiyę 635! A na przerwie nawet pozwolił ją wziąć do ręki. Do dzisiaj pamiętam wrażenie, jakie mi się wtedy udzieliło, a było to w roku 1979. W tamtych czasach to było tak, jakby przenieść się w całkiem inny świat, z jakieś baśni.
To wtedy właśnie "zaraziłem się" fotografią i marzeniem o posiadaniu Minolty! Dlaczego akurat Minolty a nie C lub N? Bo Pan Profesor powiedział, że "aktualnie najlepszą, najbardziej zaawansowaną lustrzanką jednoobiektywową małoobrazkową na świecie jest Minolta XD-7", a że ja nie lubię iść "z prądem i modą", więc tak mi zostało. Swoją wymarzoną Minoltę (Dynax 500 si SUPER) kupiłem 17 lat później, w roku 1996, i mam ją do dzisiaj. A Prakticę kupiłem w 1990 roku, na praktyce studenckiej w Austrii. Była w promocji i kosztowała tylko 950 szylingów, co nawet dla polskiego studenta na płatnej praktyce było tanio, więc nie można było nie kupić.
Zdaję sobie sprawę, że Practika była obiektem pożądania, np. mój ojciec czasem pożyczał od babci, a sam fotografował Druhem, a później Zorką. Ja troszkę później zacząłem i byłem szczęśliwy ze Smieny 8M.
Wracając do OM-1, to ten aparat był także innowacyjny - mniejszy i lżejszy od odpowiedników konkurencji, wizjer miał większe powiększenie/krycie, ciekawie i ergonomicznie rozwiązane było pokrętło czasów. Miałem też OM-2 - tutaj była już automatyka (a dokładniej preselekcja przysłony) i znów mieliśmy ciekawe rozwiązanie, bo czas otwarcia migawki był ustalany w trakcie ekspozycji na podstawie pomiaru światła odbitego od powierzchni filmu.
Kupiłem jakieś 20 lat temu od gościa handlującego systemem OM na allegro. Poleciła mi go znajoma z forum Fotopolis, która też kupiła OMka w pięknym stanie. Nadal jest w pełni sprawny i świetnie zachowany. Każdy kto fotografował w tamtych latach chce go ode mnie odkupić , ale nie jest na sprzedaż za żadną cenę.
Zestawiam więc dwa aparaty Olympusa - pierwszy w analogowym systemie OM i ostatni w cyfrowym systemie m4/3. Dzieli je długość mojego życia, więc producent mógł im dać to samo oznaczenie
OM-1_OM-1.jpg Lata 70. XX wieku i lata 20. XXI wieku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,94 sekundy. Zapytań do SQL: 13