Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mala lornetka na zagle i nie tylko
Autor Wiadomość
abunidal 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 7:54   

Zaplacilem 179 funtow. Na stronie opticrona jest tylko ten model ktory zakupilem. Innego modelu discovery nie widze. Tak samo na stronie bird store i Viking Optical Centre. Na pudelku jest napisane WAED. Na Lornetce na mostku tez. nie wiedzialem ze jest jakas nowsza generacja tych lornetek. Tym bardziej ze nigdzie mi nie wpadla w oko nowsza wersja.

Dzis wroce z pracy i postaram sie usunac te plamy. Mam sciereczki z mikrofibry i izopropanol. Jezeli nie zejdzie to zwracam. Jak bede musial zwrocic to chyba pojade na wakacje bez lornetki bo malo czasu sie robi na wysylki.

Czy mimo wszystko jest to najlepszy wybor pode mnie za te 179 funtow? Musze przyznac ze 18mm ER robi robote. Czy nadal jest to lepszy wybor niz Kowa YFII?

Mostek nie jest luzny, lornetka nie opada pod swoja waga. Jest troche luzniejszy niz sie spodziewalem. A czy jest za luzny to nie wiem bo nie mam na czym porownac. Mostek chodzi ciezej niz pokretlo ostrosci. Tak jak pisalem wczesniej Lornetke bede tylko uzywal na wakacjach w Polsce i to tez pewnie nie codziennie. Wiec moze nie wyrobi sie w szybkim czasie.

Cos nie mam szczescia do lornetek.

Reklama

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Wczoraj 8:40   

abunidal napisał/a:
Mostek nie jest luzny, lornetka nie opada pod swoja waga. Jest troche luzniejszy niz sie spodziewalem. A czy jest za luzny to nie wiem bo nie mam na czym porownac.

Obejrzyj ją dobrze. Lornetki z reguły mają możliwość regulacji oporu mostka. Podejrzewam, że w przypadku Opticrona też tak jest, bo to wszak firmowy sprzęt, a nie kupa jednorazowego (nie)użytku.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 8:58   

abunidal...Jeżeli na lornetce jest napisane WAED to kupiłeś dobry model, a ja źle odczytałem ze zdjęcia symbole (są niewyraźne), a i zdjęcie nie pokazuje całej lornetki. Przepraszam za błąd.
Co do ceny, to jest taka jaka powinna być za ten model. Jeżeli ten luz mostka, nie przeszkadza Ci w użytkowaniu lornetki, to ją sobie zostaw.
Co do wyboru między Kową YF a Opticronem, to wg mnie, Opticron jest lepszym wyborem, choćby, jak już pisałem wcześniej, ze względu na lepszą optykę. Miałem swego czasu tą Kowę i nie był to jakiś cud, a zwłaszcza mechanika pokrętła ostrości ( "sztywne" a ogumowanie pokrętła gąbczaste) i muszli (luźne) i problem z dopasowaniem do oczodołów. Optycznie Kowa jest dobra, to klon Opticrona Sawanny WP i kilku innych jej podobnych, ale Opticron WAED jest lepszy, ma większe pole 8* (lepszy komfort obserwacji), mniejszą AC, obraz bardziej przejrzysty i więcej ostrego pola. Opticrona miałem w rekach w jednym z parków RSPB Loch Leven (był nowością na stoisku z lornetkami) i zrobił na mnie dobre wrażenie (porównywałem go wtedy z Vortexem 8x32) i optycznie był troszkę lepszy, mniej AC i więcej ostrego pola.

abunidal 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 17:30   

Dobra wiadomosc. Udalo sie usunac slady na okularach. Lornetka zostaje. Juz sie z nia zakolegowalem :) . Jeszcze raz bardzo Wam dziekuje za pomoc. Jestescie niezastapieni.

Jezioro Loch Leven jest 20 min samochodem od miejsca w ktorym mieszkam. Bywam tam dosyc czesto. Oczywiscie zawsze z aparatem lub lornetka. Idealne miejsce dla milosnikow ptakow i przyrody. Widok na ruiny zamku na wyspie na srodku jesiora jest super. Polecam kazdemu kto bedzie mial okazje przebywac w okolicy.

Po wakacjach odezwe sie ponownie o pomoc w wyborze jakiegos sprzetu do astronomi i chyba jeszcze jedna 8x32. Tym raze z dwa razy wiekszym budzetem. bo lornetki bede ze mna tu na miejscu w Szkocji.

Przez nastepne 3 tygodnie bede uzywal opticrona bardzo intensywnie. Jak dojde do jakichs ciekawych wnioskow to sie odezwe .

Pozdrawiam serdecznie.
Bartek

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 23:03   

abunidal...Okolica piękna a RSPB Loch Leven to ostoja różnorodnego ptactwa wodnego jak i leśnego. Też, za każdym razem, będąc w Szkocji, staramy się z Żoną, być nad tym jeziorem. Uwielbiamy to miejsce i możliwość podpatrywania ptaków, zwłaszcza śpiewających rudzików i goniących wiewiórek. Takich miejsc w Szkocji jest mnóstwo, a jak jest do tego piękna pogoda, to jest "cud-miód". Do tego spokój i cisza, można patrzeć i odpoczywać :grin: .
Życzę przyjemnych obserwacji i pięknej pogody, której w Szkocji nie ma w nadmiarze.

Odpowiedz do tematu