Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
DO Forest Gen3
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Nie 28 Cze, 2026   

Generalnie, to na temat CLCB gen III i to 8x30, są 2-3 opinie na BF i to bdb, więc co do 10x30 trudno coś wyrokować :wink: . Trzeba poczekać na opinie o 10x30 a z tym może być ciężko, bo to mniej popularna apertura w stosunku do 8x30/32 czy 10x32 :wink: .

Reklama

sleipnir 
Początkujący

Wysłany: Sob 04 Lip, 2026   

Czy ktoś testował albo posiada nowe modele z serii Forest gen 3 o parametrach 10x50 i 12x50? Zwłaszcza 10x50 jestem ciekaw. Posiadam 10x42 i jestem z niej zadowolony, a o 10x50 myślę jako o lornetce na nocne niebo :grin:

cerber6 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 11:36   

Mam 12x50 sprawia bardzo pozytywne wrażenie.Może mostek mógłby lżej pracować-może się wyrobi.Aluminiowe pokrętło ostrości pracuje w miarę równo w temperaturze pokojowej.W porównaniu do Titatanium 8x56(porro) to przepaść na korzyść.Szkła czysta i nieporysowane jak w Titanium. Zatyczki szału nie ma,mogły by być grubsze(trochę cienka ta guma), ale przemyślane i spełniają swoje zadanie.Metalowy mostek zakończony ostrym szpicem,może służyć do obrony w przypadku ataku- trzeba uważać na palce w trakcie użytkowania.Od strony mechanicznej i funkcjonalnej należy uznać,iż Delta odrobiła zadanie w porównaniu z Titanium 8x56(porro). Trudno jest się do czegoś przyczepić za wyjątkiem futurystycznej formy obudowy i mostka.W rzeczywistości nie wygląda tak źle jak na zdjęciach.Optycznie trudno ocenić, mam ją za krótko.Co do rozmiarów i szczegółowości uzyskiwanych obrazów w warunkach dziennych może konkurować z naprawdę dobrymi lornetkami za niemałe pieniądze o 8 krotnym powiększeniu.

sleipnir 
Początkujący

Wysłany: Wczoraj 14:49   

cerber6, dzięki za wnioski z użytkowania. Widzę, że dobrze czułem, iż jeśli będę brał 10x50 albo coś na nocne niebo to właśnie te Deltę, bo w tej cenie konkurencji raczej nie ma. Co do jej wyglądu i stylu, to nie mogę zrozumieć narzekania niektórych ludzi - przecież to coś nowego, innego, ciekawego. Wygląda dobrze, ładnie, stylowo. Jest wygodna w użyciu, dobrze leży w dłoni i wyróżnia się na tle konkurencji. Przecież większość firm klepie ciągle w kółko to samo, wielu firm i modeli na pierwszy rzut oka nie idzie odróżnić, często wręcz to jest klepanie tego samego kopiuj wklej w tej samej fabryce w Chinach, tylko na końcu inne logo dają i inne pudełka. Moim zdaniem Delta spisała się wzorowo oferując coś wyjątkowego. Jedynie zatyczki na okulary w Forest II były lepsze 😜

carrygun 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 17:21   

Żeby jeszcze tylko nie używali tak śmierdzącej taniej okładziny z gumy. Mój pokrowiec z Nikona M7, którego używam do Delty już przesiąkł tym zapachem :mrgreen: No ale coś za coś. Mamy bardzo dobrą (w tych pieniądzach) optykę, ale lipny zapach i badziewne zakrywki od obiektywów.

cerber6 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 18:00   

Lornetka w układzie Schmidta-Pechana daje 6 odbić. Zazwyczaj są bardziej kompaktowe, ale droższe. Poprawcie jeśli się mylę. Muszle oczne nie są złe, ale mogły by być ciut dłuższe. Mam lornetkę x8 i jest podobnych rozmiarów (system Abbe-Königa).Co do gumy to każda śmierdzi mniej lub więcej. W tej akurat zapach nie zwrócił u mnie szczególnej uwagi. Powłoki odbiciowe w czyszczeniu zachowują się normalnie nie ma z tym problemu. Oczywiście nowa czysta szmatka i gruszka i czyścić jak najrzadziej. Ogólnie Delta robi dobre optycznie lornetki, ale cała reszta mechaniczna i użytkowa nigdy nie była przeze mnie mnie akceptowana. Myślę, że w przypadku tej lornetki optyka jak i cała reszta jest do przyjęcia, dlatego lornetka raczej zostanie u mnie. Szału nie ma, ale ogólnie jak za te pieniądze jest dobrze. W komplecie porządny pasek na szyję i etui. Co do etui można by sią zastanawiać czy nie lepsza byłaby torba albo futerał. To chyba tylko kwestia gustu. Co do trwałości etui niech się wypowie ktoś inny. Seria GEN 3 10x50 i 12x50 to podobno projekt Delty nie kopia innej lornetki jak w przypadku 8x42 i 10x42. Ale czy to jej wyszło na dobre czy zaszkodziło to nie wiem.8x42 była testowana.

Odpowiedz do tematu