Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Nie 30 Sie, 2026   

Może nie kłamstwo, tylko pomyłka... A jak kłamstwo, to i tak nie udowodnisz, że nie ma określonego typu powłok, więc mogą pisać co chcą. Takie zamieszanie zdarza się u producentów, którzy na potęgę mnożą budżetowe linie produktów, np. Vortex z seriami Triumph, Crossfire i Diamondback - która co ma? Po co tyle linii? To jest dziwne że następca jest tak znacząco tańszy.

Na Twoim miejscu poszukałbym użytkowników tych lornetek na zagranicznych forach i nie korespondował już z Levenhukiem. Ew. napisałbym do Levenhuka na inny adres kontaktowy (zagraniczny)

Reklama

Łukasz D. 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2026   

Cześć wszystkim, Łukasz - nowy na forum :wink:

Szukam lornetki, tylko mam "problem anatomiczny" :???:
Mam dosyć szeroko rozstawione oczy. Wg pomiarów domowymi sposobami wychodzi mi jakieś 76-78mm
Szukam lornetki trochę astro, trochę myśliwskiej takie coś około 10x50. Albo w sumie cokolwiek aby pasowało na moje oczy.
Już trochę przewertowałem testów i ofert i ciężko znaleźć taką szeroką lornetkę.
Zawsze jak patrzę w jakiegoś Nikona czy inną Deltę to są dla mnie za wąskie :cry:

Może macie jakiś pomysł?
Aha i wydał bym na nią tak do 1500zł max

Pozdrawiam

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Cześć Łukasz D.!
Przez jaką Deltę patrzyłeś, że była za wąska?
Zgodnie ze specyfikacją całkiem fajny Forest Gen. III 10x50 ma rozstaw maksymalny 76 mm. Tańsze serie Entry i Discovery mają IPD max. 72 mm, więc faktycznie mogą być za wąskie.

Przez Foresta III 10x50 miałem okazję patrzeć i jest to bardzo fajna lornetka za te pieniądze. Jeśli transmisja będzie podobna jak w modelu 8x42, to może być idealna do Twoich zastosowań.
Ogólnie polecam przejrzeć testy na stronie głównej, bo Arek mierzy zakres rozstawu okularów.

Łukasz D. 
Nowy

ryszardo napisał/a:
Cześć Łukasz D.!
Przez jaką Deltę patrzyłeś, że była za wąska?
Zgodnie ze specyfikacją całkiem fajny Forest Gen. III 10x50 ma rozstaw maksymalny 76 mm. Tańsze serie Entry i Discovery mają IPD max. 72 mm, więc faktycznie mogą być za wąskie.

Przez Foresta III 10x50 miałem okazję patrzeć i jest to bardzo fajna lornetka za te pieniądze. Jeśli transmisja będzie podobna jak w modelu 8x42, to może być idealna do Twoich zastosowań.
Ogólnie polecam przejrzeć testy na stronie głównej, bo Arek mierzy zakres rozstawu okularów.

Dzięki za info.
Konkretnie nie pamiętam modelu ale z mojej strony to już taka desperacja - co bym nie przyłożył to za wąskie.
Właśnie przeglądam te testy i fakt! Kawał dobrej roboty. Ale jakby w tym filtrze na początku była opcja "Rozstaw okularów" to by było spełnienie moich marzeń :smile:
Ale chyba modelu o którym piszesz nie ma akurat w tych testach, jest 8x42 i tutaj rozstaw jest do 73,8.
Będę się musiał do niej przymierzyć.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Łukasz D. napisał/a:
Ale chyba modelu o którym piszesz nie ma akurat w tych testach, jest 8x42 i tutaj rozstaw jest do 73,8.

Czyli nawet więcej niż w specyfikacji, bo tam jest 73 mm.
10x50 ma w specyfikacji 76 mm, więc jeśli też to jest na +, to może być tym czego szukasz.

PS: porównywałem bezpośrednio Foresty III 8x42, 10x42 oraz 10x50 i moim zdaniem ta ostatnia była najlepsza. Tylko ja musiałem ustawić minimalny rozstaw okularów :razz:

Łukasz D. 
Nowy

ryszardo napisał/a:
Łukasz D. napisał/a:

Czyli nawet więcej niż w specyfikacji, bo tam jest 73 mm.
10x50 ma w specyfikacji 76 mm, więc jeśli też to jest na +, to może być tym czego szukasz.

PS: porównywałem bezpośrednio Foresty III 8x42, 10x42 oraz 10x50 i moim zdaniem ta ostatnia była najlepsza. Tylko ja musiałem ustawić minimalny rozstaw okularów :razz:

Ponieważ jestem początkujący to oczywiście interesuje mnie powiększenie... :wink:
Gdzieś tu wyczytałem że często to nie jest najważniejsze ale cóż - jestem początkujący.
Zamówiłem 12x50 zobaczymy jak się spisze.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

No to mam nadzieję, że będzie pasować.
12x50 nie miałem w rękach, więc o tym modelu się nie wypowiem. Jeśli stwierdzisz, że rozstaw okularów dobry, ale powiększenie za duże, to zawsze możesz zwrócić i zamówić 10x50.

Jan55 
Optyczny
amator

Łukasz D. napisal..."Zamówiłem 12x50 zobaczymy jak się spisze."

Mam obawy, że się nie spisze a to dlatego, że jak nie mialeś w rękach lornetki z takim powiększeniem to nie wiesz, że jest to lornetka duża i ciężka, więc utrzymanie jej w bezruchu, aby otrzymać obraz bez drgań, jest sporo wymagające, ale próbuj, może Ci spasuje.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Janie, pod względem gabarytów i ciężaru lornetki 12x50 w zasadzie nie różnią się od lornetek 10x50, a w przypadku Forest Gen III są identyczne. Problemem może być, oczywiście, stabilne utrzymanie w ręku lornetki z takim powiększeniem i dlatego też bym doradzał 10x50 jako bardziej uniwersalną. Skoro padło jednak na 12x50 to przypominam mój "patent": trzymanie lornetki podczas obserwacji jak najbliżej obiektywów i lekkie dociskanie jej do łuków brwiowych, to naprawdę pomaga.

Marek Marecki 
Bywalec

Wysłany: Dzisiaj 15:14   

Siła 5 potęg.

20260912_102324.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 242,89 KB

Odpowiedz do tematu