Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
gekon72, Zamów w Teleskopach Oberwerk Sport APO 8x32. Jeśli trafisz na dobry egzemplarz, to może być to, ale jeśli 612 g jest za ciężkie, to wróć do punktu wyjścia.
Wysłany: Sro 16 Wrz, 2026
Właśnie, tylko trzeba trafić na dobry egzemplarz. Nie pisałem o niej bo sam miałem niezbyt dobre doświadczenie tak z lornetką jak i z obsługą sklepu . Koledze gekon72 może nie pasować ta lornetka bo jest i ciężka i większa od wielu 8x32, ale może spróbować.
Właśnie, tylko trzeba trafić na dobry egzemplarz. Nie pisałem o niej bo sam miałem niezbyt dobre doświadczenie tak z lornetką jak i z obsługą sklepu . Koledze gekon72 może nie pasować ta lornetka bo jest i ciężka i większa od wielu 8x32, ale może spróbować.
Cześć, bardzo proszę o pomoc, bo jestem totalnym laikiem w temacie
Chcę zakupić mężowi na urodziny lornetkę. Mąż też się nie zna na temacie, nigdy lornetki nie miał, ale mieszkamy obecnie na 14stym piętrze z pięknym widokiem na miasto i jego centrum, i mąż chciałby poobserwować budynki z balkonu
Czy polecicie coś łatwo dostępnego w sensownym budżecie, dobrze do 500 pln, max do 800 pln?
Od wczoraj zagłębiam się w temat ale poddaję się i po prostu chcę usłyszeć jakieś propozycje od kogoś, kto się zna.
Nie wiem też, jakie parametry wybrać, 8x40, 8x42, 10x42, 10x50? Będzie używana z ręki, bez statywu.
Niestety aktualnego Nikona Action 8x42 nie widziałem, ale ostatnio patrzyłem przez poprzednika, czyli Nikona Action EX 8x40 i w cenie parę stów to sensowna propozycja.
Szedłbym tym tropem, czyli porro 8x42 lub 10x50, ponieważ:
1. Apertura pięć razy większa od powiększenia to najbardziej uniwersalne parametry
2. Konstrukcja porro (z szeroko rozstawionymi obiektywami):
- daje ładniejszą plastykę obrazu (efekt 3d) w porównaniu z konstrukcją dachową, co docenicie przy wieloplanowych obserwacjach miasta z poziomu 14 piętra.
- jest niewrażliwa na artefakty (tzw. spajki) od mocnych źródeł światłą i w tak tanich lornetkach lepiej sprawdza się, kiedy będziecie patrzeć na nocne krajobrazy miejskie.
angry_ruby...Lornetka 8x42 to najbardziej uniwersalna lornetka do użytku, zwłaszcza dla laików.
Nie owijając w bawełnę, pomyśl o lornetce Delta Optical Forest Gen III 8x42. Lornetka "polska" z dobrymi parametrami i dobrą gwarancją. Optycznie dobra. Najlepsza w cenie do 1000 zł. Lepsza od tego Leupolda Bx-1.
Co do lornetek 10x42/50 to nie każdemu taka lornetka może pasować, ze względu na większe drgania obrazu. Jeżeli mąż nie miał do czynienia z lornetkami to może mieć problem z taka lornetką. Lornetka 8x42 daje większy komfort obserwacji i mniejsze drgania obrazu. Do tego lornetki typu dach (Forest Gen III) są gabarytowo i wagowo mniejsze od lornetek typu porro (Nikom Action 8x42), więc są mobilniejsze, czyli można je zabierać na spacery czy wycieczki, oczywiście jak mąż "złapie" bakcyla .
Mieciu99...Lornetki Levenhuka to jedna wielka niewiadoma. Specyfikacje mają niespójne i jak dla mnie mało wiarygodne. Poprzednie wersje były słabe. Natomiast Forest Gen III to lornetka "polska" z dobrą gwarancją i serwisem, a do tego popularna w Polsce. Optycznie jest dobra (opinie) a specyfikację ma wiarygodną.
Mieciu99, Forest Gen III to najlepsze lornetki dachowe poniżej 1000 zł przez jakie patrzyłem.
Jak napisał Jan55, Levenhuk to niewiadoma.
New Karma PRO ED ma szanse być tym samym co Svbony SV202 8x42 ED Upgraded, tylko w innej obudowie. To by znaczyło, że optycznie jest tym samym co Delta. Problem w tym, że to tylko spekulacja i pewności mieć nie można. Bez weryfikacji równie dobrze może to być szmelc. Kosztuje praktycznie tyle samo, więc nie ma powodu, żeby kupić ten model zamiast Foresta, który jest sprawdzony i ma lokalny serwis. Lepszej lornetki za takie pieniądze moim zdaniem nie kupisz.
A może niech spróbuje.
Poczytałem trochę na CN forum i widzę, że jest nowy ciekawy zawodnik: Svbony SA 207 8x32 ED APO. Waży ok 560g i podobno super optycznie przy cenie tylko 999zł w Teleskopach.
Ktoś widział przez nią z forum? Kusi mocno, bo przy tej cenie nie będzie mi jej szkoda na plażę z dziećmi zabrać jak wpadnie w pasek. Geco do tego służyła właśnie.
Mąż nosi okulary, jest krótkowidzem, czy trzeba brać to pod uwagę przy wyborze?
Jeśli będzie obserwować w okularach, to parametr "odstęp (odległość) źrenicy" musi wynosić min. 15 mm, czasem więcej (zależy od grubości szkiel i oprawek okularów). Forest i Action powinny pasować.
Wysłany: Wczoraj 14:11
gekon72...Ta Svbony SA 207 ma odstęp źrenicy 19mm, więc nieźle, jeżeli tyle ma. Jej wadą jest bez klikowy wysuw muszli, czyli zero i max. Co prawda piszą, że można je ustawiać w różnych pozycjach, ale nie wiadomo jak długo to wytrzyma (jakość materiałów).
Generalnie wygląda na to, że ta lornetka jest niezła optycznie jak na te pieniądze. Zastanawia mnie jedno, czemu żaden posiadacz tej lornetki nic nie pisze o poziomie AC. Piszą o ostrości i płaskim polu a o AC nic. Nad wersją SA 202 ED też były zachwyty, a po jakimś czasie zaczęły wychodzić wady i wszystko ucichło.
Niemniej jednak możesz spróbować i sprawdzić tą lornetkę. Może akurat jest tym czego chcesz .
Wysłany: Wczoraj 22:47
Marek Marecki...Najlepiej zabrać lornetkę z jak największym polem np 8*-10* ewentualnie z większym powiększeniem ale dużym polem np 10x z polem 7*/70*. Większe powiększenia, od 10x, z małym polem nie zdają egzaminu. Ciężko utrzymać w bezruchu i równocześnie śledzić lecący samolot. Przerabiałem to na pokazach w Szkocji, i najlepiej sprawdził się wtedy Forest II 8x42, bo takiego miałem ze sobą. Przez pożyczoną lornetkę Vortexa Vopera HD gen I 12x50, nie dało się patrzeć komfortowo, małe pole, duże drgania a i waga też dała o sobie znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,7 sekundy. Zapytań do SQL: 13