Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W Teleskopach też jest. Piszą, że 10 szt! No to już można chyba wybrać dobry egzemplarz, jeśli nie wkurzy się sprzedawcy, prosząc o rozpakowanie dziesiątego.
Kupując SRBC trzeba zwracać uwagę na następujące rzeczy:
- Kolimacja (to akurat dotyczy wszelkich lornetek);
- Trzymanie wspólnej płaszczyzny ostrości przez oba tory przy ogniskowaniu od nieskończoności do bliży i w drugą stronę;
- Niezmienna praca mechanizmu ogniskowania niezależnie od kąta ustawienia lornetki (poziomo i pionowo - przy obserwacjach astro).
Jeśli wszystko powyższe jest ok, to jest szansa na świetną optykę.
Ja tam wolę w Bea, bo mam dobre doświadczenia ze sklepem i wolę im dać zarobić. Co prawda problemów w teleskopach jeszcze nie miałem, ale kontakt jest bardzo słaby (pisałem do nich 3 razy, a odpowiedzieli tylko raz). Do tego naczytałem się trochę o przygodach u innych.
Chyba jednak ludzie kupują, bo w Beafoto jest oznaczona jako Bestseller podobnie jak 10x50, 6x32 i ku mojemu zaskoczeniu 7.5x32
Bestsellerem jest też Habicht 7x42. Zdobył ten chlubny znaczek po moim zakupie (co prawda mam GA, ale początkowo kupiłem czarnego, w trakcie transakcji nastąpiła zmiana na zielonego i moja opinia wylądowała pod zła wersją)
Bestsellerem jest też Habicht 7x42. Zdobył ten chlubny znaczek po moim zakupie (co prawda mam GA, ale początkowo kupiłem czarnego, w trakcie transakcji nastąpiła zmiana na zielonego i moja opinia wylądowała pod zła wersją)
Ja nawet proponowałbym spotkanie lornetkowe połączone z wizytą w Beafoto.
To 12x56 świeciło mi się już podczas premiery Bannera, ale teraz, gdy jest dostępne pod nosem, wymaga weryfikacji pod rygorem grzechu. Gdyby ta lornetka trzymała poziom Bannerów z najmniejszymi powiększeniami, to przed oczami stoi mi chinskie NL 12x52
Nie wiem, czy zdążycie, bo publikuję w sobotę, bo w niedzielę rano wyjeżdżam na tydzień i chcę jeszcze puścić jak będę przy kompie, żeby opowiadać na komentarze, których większość pojawia się tuż po publikacji.
SRBC 12x56 może być bardzo dobrą lornetką. Mam taką intuicję, bo niegdyś posiadałem APM 16x80, 20x80 oraz 20x100 i 25x100, za każdym razem ten "światłosilny" wariant był optycznie lepszy, okulary mniej czułe na nieosiowość i wygodniejsze przy oku.
Mało o niej wiadomo, bo rzadko kto ją kupuje.
ryszardo napisał/a:
Na którymś polskim forum astro czytałem opinię, że 12x56 jest wyraźnie lepszy od 12x50, więc chyba coś jest na rzeczy.
Możliwe, że to był mój wpis, bo miałem obydwie. 12x56 zdecydowanie lepsza, ma inne okulary. Ma też około o 1-2 stopnie mniejsze pozorne pole widzenia względem 12x50. W astro lepiej mi leżała 12x56 od 12x50.
ryszardo napisał/a:
Chyba jednak ludzie kupują, bo w Beafoto jest oznaczona jako Bestseller podobnie jak 10x50, 6x32 i ku mojemu zaskoczeniu 7.5x32
Nie sugerowałbym się tym oznaczeniem, jako administrator wielu sklepów online mogę tylko napisać, że takie oznaczanie to częśto widzi mi się sklepu bez realnego uzasadnienia Być może tu jest inaczej...
Ostatnio zmieniony przez dexter77 Wczoraj 22:28, w całości zmieniany 2 razy
Kupując SRBC trzeba zwracać uwagę na następujące rzeczy:
- Kolimacja (to akurat dotyczy wszelkich lornetek);
- Trzymanie wspólnej płaszczyzny ostrości przez oba tory przy ogniskowaniu od nieskończoności do bliży i w drugą stronę;
- Niezmienna praca mechanizmu ogniskowania niezależnie od kąta ustawienia lornetki (poziomo i pionowo - przy obserwacjach astro).
Jeśli wszystko powyższe jest ok, to jest szansa na świetną optykę.
Mimo wszystko dodałbym jeszcze jeden punkt, którego wielu nie lubi:
- spojrzenie z latarką do środka od strony soczewek. Tylko dzięki temu rok temu dostrzegłem w SRBC odprysk szkła na soczewce wewnętrznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10